Wiskunde & Fysica

Plasma-geactiveerd water veelzijdig inzetbaar

woensdag 8 februari 2017

Als je water met plasma behandelt, doe je in feite hetzelfde als moeder natuur tijdens een onweers-bui: je brengt de lucht in het water – zij het kunstmatig – in de plasmafase. De natuur doet dat met bliksemschichten op en in het water in bijvoorbeeld de regen, een meer of een vennetje. In het laat-ste geval ontstaat er dan tijdelijk een enorme hoeveelheid door plasma geactiveerd water. Ook de vallende regen is dan voor korte tijd door plasma geactiveerd.

Voor leek én professional

donderdag 17 augustus 2017

Het lijkt misschien wat kinderachtig om een serieus boek over elektriciteit in Nederland voor een aanzienlijk deel te vullen met stripverhalen.

Cryptografen vrezen komst kwantumcomputer

donderdag 21 september 2017

De kwantumcomputer is er nog (lang) niet, maar mocht de ontwikkeling in een stroomversnelling komen, dan is het gedaan met de cryptografie die momenteel het fundament van veilige communicatie vormt. Cryptografen zijn zich dus aan het voorbereiden op een nieuwe tijd.

Eerste protonentherapiecentrum in Groningen Premium

woensdag 13 december 2017

Op 1 augustus 2013 heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Regeling Protonentherapie vastgesteld, waarin staat dat 2.200 patiënten per jaar deze nieuwe vorm van bestraling tegen kanker kunnen ondergaan bij vier verschillende centra in Nederland. UMCG Protonentherapiecentrum (UMCG PTC) is het eerste centrum waar patiënten binnenkort terecht kunnen. TW mocht op 12 december jongstleden alvast een kijkje nemen.