Wiskunde & Fysica

Superscherpe radiofoto zwaartekrachtlens

maandag 16 juli 2018

Een internationaal team sterrenkundigen, onder leiding van Nederland, heeft een van de scherpste foto’s ooit van een zwaartekrachtlens gemaakt. Dit gebeurde met behulp van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen, waaronder die in Westerbork.

Veni-beurzen voor drie UT’ers

maandag 16 juli 2018

UT-onderzoekers Suzanne Janssen, Guillaume Lajoinie en Jelmer Renema ontvangen een Veni-beurs ter waarde van maximaal € 250.000 . Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maandag bekend.

Niemand begrijpt kwantumcomputers Premium

donderdag 12 juli 2018

De ongelooflijk snelle kwantumcomputers gaan de wereld veranderen. Mochten ze er ooit komen. De huidige kwantumcomputers bezitten slechts een klein aantal speciale bits, zogenoemde kwantumbits, en kunnen bij lange na niet wat de huidige supercomputers wel kunnen. Wanneer komen er computers die sneller zijn dan de huidige supercomputers? Hoe werken ze überhaupt? En hoe gaan ze de wereld veranderen?

ASTRON en Nikhef gaan samenwerken

donderdag 28 juni 2018

Radioastronomisch instituut ASTRON en Nikhef, het nationaal instituut voor subatomaire fysica, gaan een samenwerking aan om efficiënter grote hoeveelheden data te kunnen verwerken.

Heter dan de zon

dinsdag 12 juni 2018

Het Britse bedrijf Tokamak Energy heeft in zijn prototype van kernfusiereactor een temperatuur van 15 miljoen °C behaald. Dit is heter dan de kern van de zon.

Nederlands team wint EIA

donderdag 7 juni 2018

De Nederlandse uitvinders Erik Loopstra en Vadim Banine ontvingen vandaag in Parijs de European Inventor Award (EIA) publieksprijs voor een techniek om nog kleinere en krachtigere microchips te produceren. Het duo kreeg van de vijftien teams de meeste online stemmen.

Enen en nullen uit de ruimte Premium

woensdag 30 mei 2018

Big data spelen in de samenleving een steeds grotere rol en de omvang van die rol zal alleen maar toenemen. Steeds meer data moeten steeds sneller worden verwerkt.