Goede vraag | Technisch Weekblad
Goede vraag

Goede vraag: Blijft Shell een aantrekkelijke werkgever?

woensdag 1 december 2021

Op 15 november kondigde Shell aan het hoofdkantoor te verplaatsen van Nederland naar het VK. Wat betekent het vertrek van Shell voor de werkgelegenheid? Het korte antwoord op deze vraag is: niet veel, want behalve de ceo en de cfo verhuizen ‘minder dan tien’ topmanagers naar Londen. Dit tiental banen valt in het niet bij de 900 banen die hier vervallen als gevolg van de wereldwijde reorganisatie van het energiebedrijf.

Goede vraag: Welke nieuwe scheepsbrandstof is het meest kansrijk?

dinsdag 16 november 2021

Søren Skou, de ceo van A.P. Møller-Maersk, is optimistisch over de energietransitie in de zeevaart. ‘s Werelds grootste containerrederij – en met 12 miljoen ton per jaar de grootste afnemer van stookolie – verwacht ruim vóór de deadline van 2050 CO2-neutraal te worden. ‘Het gaat sneller dan verwacht,’ vertelde Skou begin november aan persbureau Bloomberg.

Goede Vraag: Zijn we wel goed beschermd tegen cyberaanvallen van quantumcomputers?

dinsdag 1 juni 2021

We verzenden tegenwoordig al onze informatie versleuteld. Dit doen we om onze gegevens niet in de verkeerde handen te laten vallen. Het proces achter de versleuteling, genaamd encryptie, zorgt ervoor dat zelfs de beste computer er miljoenen jaren over doet om de versleuteling te kraken. Maar er zijn tegenwoordig veel ontwikkelingen op het gebied van quantumcomputers, waarvan de verwachting is dat ze zeer complexe berekeningen kunnen oplossen en dus mogelijk de versleuteling kunnen kraken. Zijn onze digitale systemen eigenlijk wel beveiligd tegen aanvallen van quantumcomputers?

Goede vraag: Staat ons een koolstofvezelrecycleramp te wachten?

donderdag 1 april 2021

’s Werelds grootste passagiersvliegtuig Airbus A380, de futuristische sportauto Aston Martin Valkyrie en de recordlange bladen van de Haliade-X-windmolen op de Tweede Maasvlakte: geen van allen waren ze er geweest zonder het ultrasterke en lichte materiaal koolstofvezel. Het gebruik van dit spul heeft de afgelopen twintig jaar een enorme vlucht genomen. En de vraag ernaar blijft maar stijgen. Dit brengt een probleem met zich mee, want koolstofvezelcomposieten zijn enorm moeilijk te recyclen. Staan we aan de vooravond van een nieuwe recycleramp?

Goede vraag: Waarom horen we zo weinig over de corona app?

donderdag 11 februari 2021

Tijdens de eerste golf van de pandemie waren wereldwijd de verwachtingen rond corona apps hooggespannen. Volgens minister De Jonge (VWS) zou zo’n app ‘ons als een dijk tegen de tweede golf beschermen’. Maar tijdens de meeste recente persconferenties over het corona-beleid werd CoronaMelder niet eens genoemd. Waarom horen we zo weinig meer van deze gedroomde oplossing?