Goede vraag

© Afbeelding van Chris Keller via Pixaba

Goede vraag: hoe comfortabel is de Flying-V?

Afgelopen zomer presenteerden de TU Delft en KLM een nieuwe, duurzame vliegtuigvorm: de Flying-V. Volgens sommige critici kampt het concept echter met een probleem. Een vlucht in een dergelijk toestel zou nogal wat weghebben van een ritje in een achtbaan. Hoe comfortabel is vliegen in de Flying-V?

Goede vraag: is methaanuitstoot van kunstmestproductie 100 keer hoger dan gedacht?

Methaan zorgt voor 30% van de door mensen veroorzaakte klimaatopwarming. De laatste jaren stijgt de emissie van het sterke broeikasgas wereldwijd plotseling versneld, zonder dat wetenschappers goed weten waarom. Dan is het verontrustend om nieuws langs te zien komen met de titel ‘Industrial methane emissions are 100 times higher than reported, researchers say’. Hoe zit dat?

Goede vraag: is het slimmer om methaan af te vangen dan CO2?

Onderzoekers van Stanford doen een opmerkelijke suggestie om klimaatopwarming te beperken: meer CO2 in de atmosfeer brengen. Hun redenering: methaan heeft een tientallen malen sterker opwarmend effect dan CO2. Als je dus methaan uit de lucht filtert en omzet in CO2 behaal je enorme klimaatwinst. Hoe kansrijk is dit idee?

Goede vraag: kunnen airco’s het klimaat redden?

De groeiende vraag naar energie vretende airconditioning in een opwarmende wereld dreigt in zijn eentje een halve graad toe te voegen aan de wereldtemperatuur in 2050. Maar Duitse onderzoekers claimen een oplossing gevonden te hebben. Ze stellen voor om met airco’s op grote schaal CO2 uit de lucht te zuigen. Kan dat?

Naar boven