maandag 18 januari 2021
Een jaar geleden ging een geruchtmakend rapport van de Parijse denktank ‘The Shift Project’ als een lopend vuurtje de wereld rond. Een half uurtje Netflixen zou evenveel broeikasgassen uitstoten als 5 km rijden met een benzineauto. Klopt dat?
zaterdag 9 januari 2021
Een mobiele telefoon gebruik je gemiddeld 2 tot 3 jaar. Een laptop gaat 3 tot 4 jaar mee. Daarna eindigt het op zolder of als elektronisch afval, e-waste. Deze groeiende afvalstroom bevat waardevolle, zeldzame metalen, maar is vanwege de complexiteit lastig te recyclen. Op zit moment wordt slechts 20% van het elektronische afval gerecycled. Wat is er nodig om onze elektronische troep beter te recyclen?
dinsdag 20 oktober 2020
Regelmatig duikt de claim op dat kerncentrales niet schakelbaar zijn. Ze zouden daardoor ongeschikt zijn om mee te draaien in een energiemix die wordt gedomineerd door variabele zonne- en windenergie. Klopt dat?
maandag 24 augustus 2020
In juni lichtte minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) de Tweede Kamer in dat een grote pomp van het gemaal IJmuiden in het Noordzeekanaal 9 tot 12 maanden moet wachten op een nieuw onderdeel waardoor de pomp tot die tijd buiten gebruik is. Hoe zorgen we voor afdoende afvoer van water? Moeten we hopen dat het niet te hard gaat plenzen?
dinsdag 30 juni 2020
Regelmatig zie je krantenkoppen als ‘elektrische auto’s rijden op kolenstroom’ terwijl anderen er juist vanuit gaan dat de batterijen van stekkerauto’s met louter zon en wind worden gevuld. Vorige maand werd ik door een lezer teruggefloten. Daarom nu: wat is de juiste manier om CO2-emissie van een elektrische auto te berekenen?
donderdag 18 juni 2020
Begin juni organiseerde Octrooicentrum Nederland vier webinars over veranderingen in de Rijksoctrooiwet. De veranderingen moeten het Nederlandse octrooisysteem toegankelijker en goedkoper maken voor het Nederlandse bedrijfsleven. Wat gaat er straks veranderen?
dinsdag 9 juni 2020
Indoor sporten mag binnenkort weer, maar hoogintensieve trainingen zijn nog niet aan de orde: teveel zweten en hijgen vergroot het gevaar op verspreiding van het coronavirus. Is daar geen technische oplossing voor te verzinnen?
maandag 18 mei 2020
Biomassa is de laatste tijd uitgegroeid tot de meest controversiële hernieuwbare energiebron. Voor de een is het een schaamlap die alleen boekhoudkundig klimaatneutraal is, terwijl het voor de ander de hoeksteen van de hernieuwbare energiedoelen is en op termijn onmisbaar voor negatieve emissies. Deze maand kwam het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) na 10 maanden onderzoek en vooral veel overleg met 150 deskundigen en belanghebbenden met het rapport ‘De beschikbaarheid van duurzame biomassa en de toepassingsmogelijkheden daarvan in Nederland’. Waren de deelnemers het ergens over eens?