dinsdag 22 oktober 2019
De bijstook van biomassa in kolencentrales zorgt voor een hogere CO2-uitstoot dan als gewoon kolen waren gebruikt, waarschuwden wetenschappers onder aanvoering van Michael Norton (EASEC) onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Global Change Biology. Ze noemen het een grove misvatting om grootschalige, gesubsidieerde bijstook als CO2-neutraal te beschouwen. In Amsterdam gingen voor- en tegenstanders van het gebruik van biomassa voor elektriciteitsopwekking met elkaar in debat. Over de theorie blijken ze het eens, maar niet over de praktijk.
dinsdag 8 oktober 2019
In de jaren 70 en 80 speelde het probleem van vermesting al nadrukkelijk. Toen ging het altijd over de uitspoeling van nitraat en fosfaat. Waarom lijkt nitraat nu volledig te ontbreken in de discussie rondom het ‘stikstofprobleem’?
dinsdag 24 september 2019
Grote maatschappelijke vragen als klimaatverandering en gezond oud worden vragen om missiegedreven wetenschap: onderzoek met een stip op de horizon. Het is de mantra van het nieuwe Europese onderzoeksbeleid. Nederland slaagt er al lang in om ‘droge voeten’ te houden. , de bescherming tegen water. Wat kan missiegedreven wetenschap leren van de Nederlandse ervaring met waterveiligheid?
dinsdag 10 september 2019
Afgelopen zomer presenteerden de TU Delft en KLM een nieuwe, duurzame vliegtuigvorm: de Flying-V. Volgens sommige critici kampt het concept echter met een probleem. Een vlucht in een dergelijk toestel zou nogal wat weghebben van een ritje in een achtbaan. Hoe comfortabel is vliegen in de Flying-V?
maandag 5 augustus 2019
Wie gaat vliegen en een flesje met meer dan 100 ml vloeistof mee wil nemen in de handbagage, raakt het kwijt. Toch mag het op sommige vliegvelden wél mee aan boord. Dan wordt het apart gescand. Waarom kan vloeistof boven de 100 ml niet door de gewone securitycheck?
maandag 29 juli 2019
donderdag 4 juli 2019
Gelijkstroom. Duurzame energieopwekkers leveren het en onze apparaten draaien erop. Waarom is de stroom die door het elektriciteitsnet loopt en uit de stopcontacten komt dan nog steeds wisselstroom?
dinsdag 4 juni 2019
Onderzoekers van Stanford doen een opmerkelijke suggestie om klimaatopwarming te beperken: meer CO2 in de atmosfeer brengen. Hun redenering: methaan heeft een tientallen malen sterker opwarmend effect dan CO2. Als je dus methaan uit de lucht filtert en omzet in CO2 behaal je enorme klimaatwinst. Hoe kansrijk is dit idee?