ICT & Industriële Automatisering | Technisch Weekblad
ICT & Industriële Automatisering

FBI neemt bitcoin-losgeld pijplijn-hack in beslag

dinsdag 15 juni 2021

Bitcoin is niet anoniem, maar pseudoniem. Daaraan herinnert de FBI ons door het losgeld dat Colonial Pipelines na een geruchtmakende hack aan Darkside betaalde weer terug te halen. De opsporingsdienst slaagde erin om via 23 wallets 63,5 van de 75 bitcoins (destijds $4,3 miljoen) losgeld, die het energietransportbedrijf aan de criminelen betaalde op te sporen en in beslag te nemen door in te breken in de digitale portemonnee, waar de cryptomunten stonden.

AI ontwerpt razendsnel superieure chips

dinsdag 15 juni 2021

Een team onderzoekers van Google is er in geslaagd om via deep reinforcement learning een AI-systeem te ontwikkelen dat in enkele uren een chipontwerp maakt, waar menselijke ontwerpers maanden over gedaan zouden hebben. In Nature meldt het team dat de door machines ontworpen chips bovendien beter presteren. Een computerchip bevat miljoenen, of zelfs miljarden onderdelen op een oppervlak van tientallen tot honderden mm2.

Goede Vraag: Zijn we wel goed beschermd tegen cyberaanvallen van quantumcomputers?

dinsdag 1 juni 2021

We verzenden tegenwoordig al onze informatie versleuteld. Dit doen we om onze gegevens niet in de verkeerde handen te laten vallen. Het proces achter de versleuteling, genaamd encryptie, zorgt ervoor dat zelfs de beste computer er miljoenen jaren over doet om de versleuteling te kraken. Maar er zijn tegenwoordig veel ontwikkelingen op het gebied van quantumcomputers, waarvan de verwachting is dat ze zeer complexe berekeningen kunnen oplossen en dus mogelijk de versleuteling kunnen kraken. Zijn onze digitale systemen eigenlijk wel beveiligd tegen aanvallen van quantumcomputers?

De ruimte om creatief te zijn

vrijdag 28 mei 2021

Als ingenieur denk je in oplossingen. Een probleem moet aangepakt worden, of er moet een nieuwe toepassing worden bedacht. Dan is het prettig om die oplossingen direct te kunnen uitproberen met de multifysica simulatiesoftware van COMSOL. Het biedt ingenieurs de ruimte om creatief te zijn.

Datascience helpt je aan een PrullenbakVaccin

woensdag 26 mei 2021

Iedereen verdient een gelijke kans op het krijgen van een PrullenbakVaccin. Dat vinden drie TU/e-masterstudenten, die daarom vanuit hun start-up Stactics het openbare notificatieplatform VaccinRadar gelanceerd hebben. Via dat platform krijgen geïnteresseerden een notificatie als er in de buurt een PrullenbakVaccin beschikbaar is.

Gezichtsherkenning: dragen we straks allemaal een boerka?

vrijdag 21 mei 2021

Gezichtsherkenning is een van de ingrijpendste en snelst ontwikkelende toepassingen van artificiële intelligentie. Aan de ene kant doet een aanhoudende stroom incidenten rond discriminatie en lichtzinnig privacy-beleid, de roep om duidelijkere regels aanzwellen. Aan de andere kant is het gebruik van contactloze identificatie tijdens de corona pandemie steeds populairder geworden.

Lowcode versnelt digitale transformatie

vrijdag 21 mei 2021

Het maken van software was ooit een ambachtelijke bezigheid, beoefend door een select groepje ingewijden in de kunst van het programmeren. Nu informatietechnologie aanwezig is in bijna alle sectoren in de samenleving, zien we dat ook niet professionele programmeurs software maken voor computersystemen. De ’leken’ van nu, aangeduid als Citizen Developers, gebruiken zogeheten lowcode tools.