woensdag 1 juni 2022
Door gebruik van AI-modellen kunnen voorspellingen van vliegtuigsystemen worden gemaakt en kan het onderhoudsproces beter gepland worden. “Systemen worden dan vervangen precies wanneer dat nodig is, wat verspilling tegengaat”, zegt Bruno Santos, assistant professor Airline Operations aan de TU Delft.
vrijdag 25 maart 2022
Nog geen 5 jaren geleden moest je bijna een Godheid op IT-gebied zijn om in te breken op andermans computersystemen. Of dat nou het Wifi netwerk van de buren was of de SAP-software bij een grote multinational. Hoewel de beveiliging vaak te wensen overliet was het toch lastig om ‘binnen’ te komen. Het is zoiets als de oude middeleeuwse forten die we vol ontzag bekijken en die in hun tijd zeker afdoende bescherming boden. Maar tegenwoordig in een handomdraai ingenomen zouden kunnen worden. Een soortgelijke verandering (maar dan in heel korte tijd) heeft er ook plaatsgevonden in de digitale/cyber wereld
woensdag 15 december 2021
Een ernstige kwetsbaarheid in Javasoftware leidt wereldwijd tot onrust. Het lek maakt bedrijven en instellingen kwetsbaar voor hackers. Ook op de UT wordt gebruik gemaakt van de software. ‘Waar nodig treffen we maatregelen.’
zaterdag 4 december 2021
Onderwijsinstellingen maken veelvuldig gebruik van big tech bedrijven als Google en Microsoft. Dat komt de privacy van studenten en docenten volgens de Tweede Kamer niet ten goede. De minister pleit voor een Europees alternatief.
woensdag 1 december 2021
Fieldlab Industrial Electrification en Plant One Rotterdam gaan een demo-locatie opzetten om de energietransitie in de industrie te versnellen. Halverwege 2022 moet de locatie op Plant One Rotterdam in Rotterdam-Botlek operationeel zijn.
maandag 29 november 2021
Een functionele quantumcomputer laat nog jaren op zich wachten. In tegenstelling tot een andere quantumtechniek: het quantuminternet. Sinds 22 november kan iedereen experimenteren met quantumnetwerken via Quantum Network Explorer (QNE). QNE is ontwikkeld door QuTech, een samenwerking tussen de TU Delft en TNO. Of je nu onderzoeker, student, softwareontwikkelaar of gewoon geïnteresseerd bent, iedereen kan toegang krijgen.
dinsdag 23 november 2021
In deze rubriek staat Technisch Weekblad stil bij opmerkelijke feiten, die een verrassende blik werpen op de actualiteit. Deze keer hoe de inzet van algoritmes voor dynamic pricing voor een legaal soort kartelvorming lijken te zorgen.
maandag 22 november 2021
Het eerste circulaire asfalt is al gegoten en robots zijn inmiddels geen nieuwtje meer. Dat vernieuwingen hard gaan, kan de technische sector beamen. Wat gebeurt er allemaal en wat kan je de komende jaren verwachten? Door de technologische ontwikkelingen en het klimaatakkoord staan er leuke uitdagingen te wachten. Onze partner koen zet alles voor je op een rijtje.