ICT & Industriële Automatisering

Hd-camcorder deed FireWire de das om Premium

vrijdag 12 juni 2015

Het proces om tot een standaard te komen, is vaak lang, hard en boeiend. TW zet in deze serie de historische strijd tussen concurrerende standaarden op een rijtje. Deze week: usb versus FireWire.

Een ‘game’ voor optimaal gebouwbeheer

woensdag 1 juli 2015

  • Verlengstuk van BIM
  • ‘Click hier voor onderhoud’

Ooit was Siuhang Chan, adviseur bij ingenieursbureau LBP|Sight, betrokken bij een project waarin de vluchtwegen binnen een gebouw werden aangepast. ‘De vraag aan ons was onder meer om vast te stellen of de vluchtrouteaanduidingen, ofwel de groene bordjes die mensen naar de dichtstbijzijnde vluchtweg leiden, nog de optimale route zouden aangeven’, vertelt hij. ‘Onze wedervraag was: hoe is de huidige vluchtsituatie? Na een week werden we gebeld: de aanduidingen waren niet gedocumenteerd. Dus hadden we geen andere keus dan in het hele gebouw een systematische inventarisatie uitvoeren.’

Komen de zelfladende mobieltjes eraan?

woensdag 29 juli 2015

Hoewel de technologie van het draadloos opladen voor mobieltjes nog niet eens een echte doorbraak heeft gekend, zijn vele ogen alweer gericht op de volgende technologie: de zelfladende mobiel. Technology Review van het Amerikaanse MIT brengt in een artikel kort in kaart hoe de zaken er nu voorstaan.

Hack laat geweer opzettelijk misschieten

woensdag 12 augustus 2015

Zelfs vuurwapens rusten we tegenwoordig graag uit met een computer en verbinden we met internet. Voor zo’n connected firearm geldt wat voor alles wat aan internet hangt: je kunt het hacken, zo ondervonden beveiligingsonderzoekers Runa Sandvik en Michael Auger.

Erik Huizer: ‘Bij SURFnet kan ik slagvaardig zijn’ Premium

vrijdag 31 oktober 2014

Vanaf het eerste moment betrokken bij de ontwikkeling van internet, weet Erik Huizer van SURFnet als geen ander hoe je ict-innovaties vertaalt naar praktische toepassing. Zijn creatieve hart gaat sneller kloppen van internetprotocollen en gadgets, en hij windt zich op over misbruik van open internet, zijn stokpaardje. ‘Bij de NSA is de proportionaliteit totaal zoek.’

Online rekenmachine voor kosten kernenergie

donderdag 3 september 2015

Het Amerikaanse Bulletin of the Atomic Scientists heeft in samenwerking met de University of Chicago een online rekenmachine ontwikkeld waarmee iedere gebruiker de werkelijke kosten van kernenergie kan berekenen. 

Makkelijk over computers

vrijdag 11 september 2015

Het maandelijkse tijdschrift Computer easy, waarvan deze maand editie 125 verscheen, onderscheidt zich van de talloze andere computerbladen door een simpele formule: de inhoud is toegespitst op de wat oudere computergebruiker of op de enthousiaste beginner in computerland. ‘Computer easy informeert hen op een didactisch hoogstaand niveau, zonder een betuttelende toon’, valt er te lezen op de website van de uitgever.