ICT & Industriële Automatisering | Technisch Weekblad
ICT & Industriële Automatisering

Coronacrisis vraagt om open innovatie

donderdag 23 april 2020

Je leest vaak in de media dat farmaceutische bedrijven exorbitant veel marge op geneesmiddelen pakken door bovenop een patent te blijven zitten en een monopolie uit te buiten. Maar door de zoektocht naar en beschikbaarheid van een vaccin eerlijk, efficiënt en tegen een redelijke prijs te laten verlopen, kan dit imago snel weggepoetst worden.

Tip: Op zoek naar de oorsprong van de mythe over 5G en corona

maandag 20 april 2020

In een zoektocht naar de oorsprong van de wereldwijde stroom van ongefundeerde berichten over een vermeend verband tussen covid-19 en 5G-masten stuit de gerenommeerde tech-site Wired op een opmerkelijke eerste referentie: een Vlaamse huisarts in een Belgische krant. Op 22 januari suggereerde huisarts Kris van Kerckhoven in ‘Het Laatste Nieuws’ een verband. Vorig jaar zijn enkele 5G-masten bij Wuhan verrezen. ‘Ik heb geen factcheck gedaan. Maar er kan een link zijn met de huidige gebeurtenissen,’ zei Kerckhoven in het artikel ‘Link met coronavirus?’. ‘We betreuren dat het artikel enkele uren online heeft gestaan,’ zegt hoofdredacteur Dimitri Antonissen van het Belgische dagblad.

'Met app experimenteren in samenleving is funest'

vrijdag 17 april 2020

Lambèr Royakkers, universitair hoofddocent Ethiek en Techniek, is een van de drie TU/e-wetenschappers die de brief ondertekenden waarin wordt gewaarschuwd voor het overhaast invoeren van een tracing-app voor de bestrijding van het coronavirus. “Het is funest om met een app te gaan experimenteren binnen de samenleving. De gevolgen zijn niet te overzien en wellicht onomkeerbaar.”

Practica vanuit huis dankzij Remote Labs

vrijdag 17 april 2020

Ondanks de sluiting van de campus zal een deel van de TU/e-studenten komend kwartiel toch practica doen; gewoon van thuis. Dat kan dankzij Remote Labs, een initiatief van de groep Control Systems van Electrical Engineering. Studenten kunnen daarmee 24/7 inloggen om enkele proefopstellingen te besturen. Het plan is om Remote Labs op termijn binnen de TU/e uit te breiden en ook hogescholen Fontys en Avans hebben al interesse getoond.

‘Mensen moeten uit solidariteit kiezen voor corona-apps’

woensdag 15 april 2020

Meer dan zestig wetenschappers stuurden deze week gezamenlijk een brandbrief aan het kabinet over de voorgenomen inzet van apps om het coronavirus te bestrijden. Ook universiteitshoogleraar Peter-Paul Verbeek ondertekende de brief. ‘Ik ben niet tegen het gebruik van corona-apps, maar we moeten onze fundamentele rechten en vrijheden niet op het spel zetten.’

'Maak gebruik van de tools die de TU/e heeft uitgerold'

vrijdag 10 april 2020

De afgelopen weken werden snel stappen gezet om werk, overleg, onderwijs en tentamineren online mogelijk te maken. Versneld werd Office 365 ingevoerd, maar medewerkers en studenten zochten ook zelf naar geschikte platformen. Zoom was een populaire keuze. Het College van Bestuur verbiedt het gebruik hiervan voor het afnemen van tentamens en raadt met klem af het voor andere doeleinden in te zetten. Dit, vanwege angst voor datalekken, voor de privacy en het niet voldoen aan AVG-richtlijnen. En dat is terecht, zegt Hans Louwhoff, directeur van Information Management & Service (IMS).