ICT & Industriële Automatisering | Technisch Weekblad
ICT & Industriële Automatisering

Goede Vraag: Zijn we wel goed beschermd tegen cyberaanvallen van quantumcomputers?

dinsdag 1 juni 2021

We verzenden tegenwoordig al onze informatie versleuteld. Dit doen we om onze gegevens niet in de verkeerde handen te laten vallen. Het proces achter de versleuteling, genaamd encryptie, zorgt ervoor dat zelfs de beste computer er miljoenen jaren over doet om de versleuteling te kraken. Maar er zijn tegenwoordig veel ontwikkelingen op het gebied van quantumcomputers, waarvan de verwachting is dat ze zeer complexe berekeningen kunnen oplossen en dus mogelijk de versleuteling kunnen kraken. Zijn onze digitale systemen eigenlijk wel beveiligd tegen aanvallen van quantumcomputers?

De ruimte om creatief te zijn

vrijdag 28 mei 2021

Als ingenieur denk je in oplossingen. Een probleem moet aangepakt worden, of er moet een nieuwe toepassing worden bedacht. Dan is het prettig om die oplossingen direct te kunnen uitproberen met de multifysica simulatiesoftware van COMSOL. Het biedt ingenieurs de ruimte om creatief te zijn.

Datascience helpt je aan een PrullenbakVaccin

woensdag 26 mei 2021

Iedereen verdient een gelijke kans op het krijgen van een PrullenbakVaccin. Dat vinden drie TU/e-masterstudenten, die daarom vanuit hun start-up Stactics het openbare notificatieplatform VaccinRadar gelanceerd hebben. Via dat platform krijgen geïnteresseerden een notificatie als er in de buurt een PrullenbakVaccin beschikbaar is.

Gezichtsherkenning: dragen we straks allemaal een boerka?

vrijdag 21 mei 2021

Gezichtsherkenning is een van de ingrijpendste en snelst ontwikkelende toepassingen van artificiële intelligentie. Aan de ene kant doet een aanhoudende stroom incidenten rond discriminatie en lichtzinnig privacy-beleid, de roep om duidelijkere regels aanzwellen. Aan de andere kant is het gebruik van contactloze identificatie tijdens de corona pandemie steeds populairder geworden.

Lowcode versnelt digitale transformatie

vrijdag 21 mei 2021

Het maken van software was ooit een ambachtelijke bezigheid, beoefend door een select groepje ingewijden in de kunst van het programmeren. Nu informatietechnologie aanwezig is in bijna alle sectoren in de samenleving, zien we dat ook niet professionele programmeurs software maken voor computersystemen. De ’leken’ van nu, aangeduid als Citizen Developers, gebruiken zogeheten lowcode tools.

‘We moeten goed bij de les blijven’

maandag 17 mei 2021

Drones, een haven vol IoT sensoren, autonome schepen en slimme software. Qua techniek is er al veel mogelijk en de uitdagingen waar de haven voor staat zijn dan ook niet technologisch van aard, zegt Oscar van Veen, hoofd digitale innovatie bij Havenbedrijf Rotterdam. “De haven is een enorme playground waar gave, impactvolle dingen gebeuren, daar kun je heel veel innovatie doorvoeren. Maar hoe gaan we met die techniek om? Hoe krijgen we de mensen en organisaties mee?”

KPN Security luidt bel over onveilige ICS-installaties

vrijdag 14 mei 2021

De OT/IT integratie is vanuit het oogpunt van beveiliging een lastig thema. Dankzij standaardisatie laten de twee werelden zich steeds gemakkelijker koppelen. Het Internet Protocol (IP) vinden we inmiddels terug in de meeste industriële netwerkomgevingen. En juist daar ligt het grote probleem. Het mondiale internet blijkt zo lek als een mandje. KPN Security kwam recent naar buiten met de alarmerende resultaten van een onderzoek naar de beveiliging van Industrial Control Systems. Is het vijf voor twaalf, of zijn we te laat en moeten we onze ICS-installaties van het net halen?