ICT & Industriële Automatisering | Technisch Weekblad
ICT & Industriële Automatisering

Vertrouwen hebben in 5G

donderdag 30 april 2020

Met de komst van het 5G-netwerk groeit ook het protest tegen het nieuwe supersnelle netwerk voor mobiel internet. De afgelopen weken werden in Nederland tientallen zendmasten in brand gestoken en op sociale media verschijnen steeds meer berichten over de negatieve effecten van 5G. Zo geloven mensen zelfs in een verband met het coronavirus. TU/e-hoogleraar antennetechnologie Bart Smolders benadrukt: “5G is absoluut veilig, maar we moeten onderzoek naar de effecten van blootstelling blijven doen”.

Uitrol 5G in Nederland begint

woensdag 29 april 2020

Sinds dinsdagavond (28 april) is in ongeveer de helft van Nederland 5G mobiel internet beschikbaar voor klanten van Vodafone Ziggo. De provider zal dit geleidelijk uitbreiden en is van plan om eind juli in heel Nederland 5G-dekking te hebben.

Coronacrisis vraagt om open innovatie

donderdag 23 april 2020

Je leest vaak in de media dat farmaceutische bedrijven exorbitant veel marge op geneesmiddelen pakken door bovenop een patent te blijven zitten en een monopolie uit te buiten. Maar door de zoektocht naar en beschikbaarheid van een vaccin eerlijk, efficiënt en tegen een redelijke prijs te laten verlopen, kan dit imago snel weggepoetst worden.

Tip: Op zoek naar de oorsprong van de mythe over 5G en corona

maandag 20 april 2020

In een zoektocht naar de oorsprong van de wereldwijde stroom van ongefundeerde berichten over een vermeend verband tussen covid-19 en 5G-masten stuit de gerenommeerde tech-site Wired op een opmerkelijke eerste referentie: een Vlaamse huisarts in een Belgische krant. Op 22 januari suggereerde huisarts Kris van Kerckhoven in ‘Het Laatste Nieuws’ een verband. Vorig jaar zijn enkele 5G-masten bij Wuhan verrezen. ‘Ik heb geen factcheck gedaan. Maar er kan een link zijn met de huidige gebeurtenissen,’ zei Kerckhoven in het artikel ‘Link met coronavirus?’. ‘We betreuren dat het artikel enkele uren online heeft gestaan,’ zegt hoofdredacteur Dimitri Antonissen van het Belgische dagblad.

'Met app experimenteren in samenleving is funest'

vrijdag 17 april 2020

Lambèr Royakkers, universitair hoofddocent Ethiek en Techniek, is een van de drie TU/e-wetenschappers die de brief ondertekenden waarin wordt gewaarschuwd voor het overhaast invoeren van een tracing-app voor de bestrijding van het coronavirus. “Het is funest om met een app te gaan experimenteren binnen de samenleving. De gevolgen zijn niet te overzien en wellicht onomkeerbaar.”

Practica vanuit huis dankzij Remote Labs

vrijdag 17 april 2020

Ondanks de sluiting van de campus zal een deel van de TU/e-studenten komend kwartiel toch practica doen; gewoon van thuis. Dat kan dankzij Remote Labs, een initiatief van de groep Control Systems van Electrical Engineering. Studenten kunnen daarmee 24/7 inloggen om enkele proefopstellingen te besturen. Het plan is om Remote Labs op termijn binnen de TU/e uit te breiden en ook hogescholen Fontys en Avans hebben al interesse getoond.