ICT & Industriële Automatisering | Technisch Weekblad
ICT & Industriële Automatisering

Pas op voor The Cloud, zeggen cyberprofs

zondag 20 juni 2021

Om hun studenten en medewerkers te beschermen moeten de Nederlandse universiteiten geen gebruik maken van Amerikaanse cloud-diensten. Dat schrijven deskundige hoogleraren uit het hele land in een open brief.

Het verbinden van mensen, processen en data

vrijdag 18 juni 2021

Decentraal werken, data-gedreven sturen en mensen en processen met elkaar verbinden. Die trends zagen we al aankomen voordat de covid-19 pandemie de digitalisering en automatisering een extra impuls gaf. De rol van ingenieurs is daarbij belangrijk. Hoe kunnen ze nog creatiever aan baanbrekende innovaties werken?

FBI neemt bitcoin-losgeld pijplijn-hack in beslag

dinsdag 15 juni 2021

Bitcoin is niet anoniem, maar pseudoniem. Daaraan herinnert de FBI ons door het losgeld dat Colonial Pipelines na een geruchtmakende hack aan Darkside betaalde weer terug te halen. De opsporingsdienst slaagde erin om via 23 wallets 63,5 van de 75 bitcoins (destijds $4,3 miljoen) losgeld, die het energietransportbedrijf aan de criminelen betaalde op te sporen en in beslag te nemen door in te breken in de digitale portemonnee, waar de cryptomunten stonden.

AI ontwerpt razendsnel superieure chips

dinsdag 15 juni 2021

Een team onderzoekers van Google is er in geslaagd om via deep reinforcement learning een AI-systeem te ontwikkelen dat in enkele uren een chipontwerp maakt, waar menselijke ontwerpers maanden over gedaan zouden hebben. In Nature meldt het team dat de door machines ontworpen chips bovendien beter presteren. Een computerchip bevat miljoenen, of zelfs miljarden onderdelen op een oppervlak van tientallen tot honderden mm2.

Europa als digitale kolonie van VS en China

woensdag 9 juni 2021

Het is gevaarlijk dat Europa industrieel en informatie-technisch zijn eigen broek niet op kan houden. Dat stelt tech-expert en lid van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) Bert Hubert in het gloedvolle betoog ‘Hoe kwetsbaar Europa is, leer je van een broodrooster’ op de Correspondent.

Goede Vraag: Zijn we wel goed beschermd tegen cyberaanvallen van quantumcomputers?

dinsdag 1 juni 2021

We verzenden tegenwoordig al onze informatie versleuteld. Dit doen we om onze gegevens niet in de verkeerde handen te laten vallen. Het proces achter de versleuteling, genaamd encryptie, zorgt ervoor dat zelfs de beste computer er miljoenen jaren over doet om de versleuteling te kraken. Maar er zijn tegenwoordig veel ontwikkelingen op het gebied van quantumcomputers, waarvan de verwachting is dat ze zeer complexe berekeningen kunnen oplossen en dus mogelijk de versleuteling kunnen kraken. Zijn onze digitale systemen eigenlijk wel beveiligd tegen aanvallen van quantumcomputers?

De ruimte om creatief te zijn

vrijdag 28 mei 2021

Als ingenieur denk je in oplossingen. Een probleem moet aangepakt worden, of er moet een nieuwe toepassing worden bedacht. Dan is het prettig om die oplossingen direct te kunnen uitproberen met de multifysica simulatiesoftware van COMSOL. Het biedt ingenieurs de ruimte om creatief te zijn.