ICT & Industriële Automatisering

Europa loopt achter met het aanvragen van quantum octrooien

dinsdag 3 december 2019

De ontwikkeling van quantumtechnologie is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Het is niet langer uitsluitend het terrein van universiteiten en onderzoeksinstituten, ook steeds meer startups en grote bedrijven zoals Microsoft, Google en IBM werken aan de technologie die bijzondere eigenschappen van de quantumwereld gebruikt om taken uit te voeren die met een ‘gewone’ computer nagenoeg onmogelijk zijn. ‘En als er commerciële belangen om de hoek komen kijken, zie je dat er ook over intellectuele eigendomsrechten (met name octrooien) wordt gesproken’, vertelt Erik Visscher van octrooigemachtigdenkantoor DVME.

Goede vraag: verpesten navigatie-apps de leefbaarheid in woonwijken?

dinsdag 3 december 2019

Datawetenschapper Tias Guns (Vrije Universiteit Brussel) is er van overtuigd: navigatie-apps als Waze en Google Maps zorgen voor meer sluipverkeer op routes die daar niet voor bedoeld zijn en dat is gevaarlijk. Precies in de spits als sluiproutes files vermijden, brengen ouders ook hun kinderen naar school. Krijgen we na vlieg-, vlees- en betonschaamte nu ook sluipweggetjesschaamte? En welke oplossingen zijn denkbaar?

Hoe denkt een hacker volgens IBM

dinsdag 3 december 2019

December is een drukke maand voor hackers. Mensen die snel nog even online een kerstcadeau kopen, trappen sneller in phishing mails of frauduleuze websites. Voor je het weet ben je je persoonlijke gegevens kwijt en zit je nog steeds zonder cadeau. Ook bedrijven zijn kwetsbaarder rond de feestdagen en in het weekend. Er zijn minder werknemers aanwezig waardoor een bedrijf zwakker is.

Digitale mode als oplossing voor het stikstofprobleem

donderdag 21 november 2019

Ergens in het hart van Amsterdam werkt een klein team van designers aan wereldfaam. Het is het modebedrijf The Fabricant. Eerder dit jaar verkochten zij bij een veiling voor $ 9.500 een prachtige jurk aan Richard Ma; de eindbaas van een cybersecurity-bedrijf uit Silicon Valley. Hij kocht de jurk voor zijn vrouw, die er nu hoge ogen mee gooit op haar Facebook-pagina. Nergens anders trouwens, want de grap van de jurk is dat ie niet bestaat. Althans: niet in fysieke vorm. Alle mode die door de ontwerpers van The Fabricant wordt gemaakt, zal nooit het analoge levenslicht zien; het bestaat uitsluitend digitaal. Met technieken als motion capture, 3D software en body scanning creëren zij de illusie van echte kleding speciaal voor iedereen die daar online furore mee wil maken. Ma zelf vindt het een teken des tijds: ‘Over tien jaar draagt iedereen digitale mode’, en daar kon hij weleens gelijk in hebben.

Google is een half jaarsalaris waard, maar is dat genoeg?

maandag 18 november 2019

Gratis onlinediensten tellen niet mee in het bruto nationaal product (bnp), hoewel ze onomstotelijk bijdragen aan onze welvaart. Maar hoeveel precies? Hoeveel zou je betalen voor Wikipedia, Google of Twitter als de diensten niet gratis waren? Een slim onderzoek van MIT en de Rijksuniversiteit Groningen gaf daar eerder dit jaar een goede indruk van. De onderzoekers vroegen aan grote groepen Amerikanen voor hoeveel geld ze bereid waren om het gebruik van een bepaald dienst te staken. Zo bleken gebruikers bereid om voor $ 48 per maand te stoppen met Facebook. Voor een jaar stoppen met streaming diensten als YouTube verlangden ze $1.173. Een jaar zonder zoekmachines was met afstand het duurst: ruim 17 duizend dollar, ofwel de helft van een modaal jaarsalaris! Email bleek per jaar $ 8.414 euro waard en gratis kaartendiensten $3.648.

Nieuwe antennetechnologie voor extreem snel 5G en 6G

donderdag 7 november 2019

Vele apparaten die met elkaar verbonden zijn; films downloaden in luttele seconden; zelfrijdende auto’s: het extreem snelle 5G-netwerk moet dit allemaal mogelijk maken. Probleem is dat voor de snelste vorm van 5G zeer snelle draadloze verbindingen nodig zijn die nu alleen op korte afstanden werken. Aan de TU/e is daarom een nieuwe antennetechnologie ontwikkeld die voor deze snelle vorm van 5G - en zelfs al diens opvolger 6G - communicatie over lange afstanden mogelijk maakt. Onlangs vond de eerste praktijktest hiervan plaats vanaf het dak van twee gebouwen op de TU/e-campus, en met succes.