ICT & Industriële Automatisering | Technisch Weekblad
ICT & Industriële Automatisering

Massaal aan de mooc in coronatijd

dinsdag 27 oktober 2020

In de coronacrisis zitten mensen veel thuis. Waarom niet van de nood een deugd maken en gratis online colleges volgen? Sinds de eerste lockdown in maart is het aantal mooc-cursisten fors gestegen.

Tip: Zo klinkt een genie

donderdag 22 oktober 2020

In zijn podcast ‘Conversations with Tyler’ spreekt de veelzijdige econoom Tyler Cowen deze maand met de markante, visionaire programmeur Audrey Tang, die naar verluidt een IQ van 180 heeft. Tang is minister van digitale zaken in Taiwan en transgender. Ze heeft de middelbare school niet afgemaakt, maar heeft als autodidact tientallen grote projecten in open software gerealiseerd, veelal in programmeertaal Perl.

Nederland doet mee aan Europese Cloud Federeatie

woensdag 21 oktober 2020

Nederland gaat deelnemen aan de ‘Europese Cloud Federatie’. Dit is een initiatief van de Europese Commissie om de cloudinfrastructuur in Europa te versterken. Het doel is voldoende dataopslag en een veilige en betrouwbare uitwisseling van data voor maatschappelijke en economische toepassingen.

Dashboard om lokale COVID-19 uitbraken te voorspellen

dinsdag 20 oktober 2020

Een dashboard dat niet alleen overzichtelijk het aantal COVID-19 besmettingen in Nederland toont, maar ook met grote zekerheid kan voorspellen waar lokale oplevingen kunnen plaatsvinden. Dat is waar een onderzoeksteam onder leiding van Nelly Litvak, hoogleraar Algoritmes voor Complexe Netwerken aan de TU Eindhoven aan werkt. Het team heeft hiervoor een half miljoen euro subsidie ontvangen van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, ZonMW.

Koudwatervrees voor online therapie verdwenen door corona

maandag 12 oktober 2020

Tot voor kort was therapie-op-afstand, bijvoorbeeld via beeldbellen, voor veel medewerkers in de GGZ nog een brug te ver. Toen kwam corona. Omdat psychologen, psychotherapeuten en psychiaters hun cliënten niet meer fysiek konden spreken, schakelden ze massaal over op online videoplatforms. Tegen de verwachting in werkt het in veel gevallen beter dan ze dachten, blijkt nu uit onderzoek van de TU/e.

Facebook verkiezingen

donderdag 8 oktober 2020

Vroeger dacht ik dat technologie de neiging had de mensheid verder te brengen. Ja, er zitten nadelen aan apparaten en uitvindingen en bovendien kun je ze meestal niet alleen met goede maar ook met slechte bedoelingen gebruiken, maar op lange termijn, met de nodige aanpassingen, wordt de mens er gelukkiger van. Dacht ik.

Consortium voor veilig Internet of Things trapt online af

maandag 5 oktober 2020

Van de Consumentenbond tot het Ministerie van Economische Zaken, van Siemens tot TNO en van Brainport tot de TU/e: zo’n 45 bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties werken de komende acht jaar samen om de veiligheid van het Internet of Things te waarborgen. De online conferentie INTERSCT20, verzorgd door penvoerder TU/e, vormt op 14 en 15 oktober het startschot van deze publiek-private samenwerking, die door NWO met ruim acht miljoen euro wordt ondersteund.