ICT & Industriële Automatisering | Technisch Weekblad
ICT & Industriële Automatisering

Nieuwe analyse van energieverbruik datacenters stelt gerust

dinsdag 10 maart 2020

In de afgelopen jaren voorspelden verschillende bezorgde studies en artikelen, dat het energieverbruik van datacenters onstuitbaar zou groeien door steeds intensiever gebruik van cloud-diensten en HD-streaming. Maar volgens de nieuwe analyse ‘Recalibrating global data center energy-use estimates’ in vakblad Science hebben de voorgaande studies één ding gemeenschappelijk: ze kloppen niet. Volgens de vier auteurs hebben de eerdere onderzoeker ‘een blinde vlek’: ze rekenden niet mee dat datacenters spectaculair veel zuiniger zouden worden. Waar die onderzoekers wél gelijk in hadden: de veronderstelling dat het gebruik van clouddiensten enorm zou groeien, klopte als een bus. Sinds 2010 is het aantal berekeningen in datacenters verzesvoudigd, het internetverkeer vertienvoudigd en is de opslagcapaciteit in datacenters met een factor 25 gegroeid. Zonder indrukwekkende efficiencyverbeteringen zou het energieverbruik van datacenters inderdaad van ongeveer 200 TWh (1 % van het wereldwijde elektriciteitsverbruik) zijn uitgegroeid tot apocalyptische proporties. Maar energiezuinigheid dus.

De (on)menselijkheid van algoritmes

dinsdag 3 maart 2020

In een tijd waarin de overheid experimenteert met algoritmes, laat buitenpromovenda Siri Beerends van zich horen. Als cultuursocioloog en buitenpromovenda aan de faculteit BMS kijkt zij kritisch naar ons vertrouwen in algoritmes. ‘Het is gevaarlijk om te denken dat computers objectief zijn. De systemen die we maken, hebben precies dezelfde vooroordelen als wij.’

Tip: Duik 12 uur lang in het internet

donderdag 27 februari 2020

Vorig jaar bestond het internet vijftig jarig. Wil jij je helemaal onderdompelen in alle ontwikkelingen die het wereldwijde web sindsdien heeft doorgemaakt? Dan kun je op 15 maart je hart ophalen bij De Internetmarathon in De Balie, Amsterdam. De Balie biedt, samen met de stichting Bits of Freedom, een 12 uur durend programma (van 12:00-24:00) over het internet.

Internet der dieren in 2020 operationeel Premium

donderdag 27 februari 2020

Vorig jaar berichtte TW 7 onder de kop Internet der Dieren over het Duits-Russische en aanvankelijk ook Nederlandse project ICARUS International Cooperation for Animal Research Using Space. In het kader van dit project worden uiteindelijk tienduizend diersoorten, waaronder vijftig miljard vogels, van miniatuurzenders voorzien waarmee ze vanuit het International Space Station ISS, het internationale bemande ruimtestation kunnen worden gevolgd, zodat klimaatveranderingen, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen kunnen worden voorspeld.

5G: Wie leest er mee?

donderdag 20 februari 2020

Moet je je nu wel of geen zorgen maken over privacy en veiligheid van het nieuwe 5G-netwerk? Delta sprak hierover met hoogleraar cybersecurity Michel van Eeten.

Wie ontmaskert de deepfakes?

donderdag 20 februari 2020

De directeur van een Brits bedrijf kreeg vorig jaar een telefoontje van zijn baas in Duitsland met het verzoek €220.000 over te maken naar een Hongaarse bankrekening. De Brit gehoorzaamde. Even later werd duidelijk– zo bericht de Wall Street Journal – dat hij digitaal was belazerd. Het telefoontje kwam van een oplichter die met AI-stemtechnologie het accent en de intonatie van de Duitse chef perfect nabootste. Het geld was weg en daarmee het vertrouwen in een alledaags telefoongesprek.

Welk proefkonijn heeft de mooiste oren?

dinsdag 18 februari 2020

We laten dag in, dag uit een spoor van data achter op de sociale netwerken die we via onze telefoon bezoeken. Aan de hand van die data, gecombineerd met een portie psychologie, wordt onze online ‘ik’ doorlopend gecategoriseerd en gerankt. En wordt er onder meer flink geld verdiend aan onze digitale bezigheden, tot aan de laatste casual ‘like’ aan toe. The Social Sorting Experiment maakt dit op een speelse manier zichtbaar. De productie was afgelopen donderdag in Eindhoven te zien en vooral ervaren tijdens studentenkamerfestival Stukafest.