ICT & Industriële Automatisering | Technisch Weekblad
ICT & Industriële Automatisering

Tip: Blockchain-docu onderzoekt vertrouwen in technologie

vrijdag 19 februari 2021

Door de opkomst van crypto-munten als Bitcoin is er de afgelopen jaren veel aandacht voor blockchain, een nieuw soort database waarin transacties vastgelegd kunnen worden. Maar de impact van deze technologie is groter dan cryptocurrency. Het is een technologie waarvan beweerd wordt dat vertrouwen niet meer nodig is.

Tip: Zo werden vaccins vervoerd toen koeling nog niet bestond

donderdag 18 februari 2021

Een boeiende podcast van Wired, over hoe de samenzweringstheorieën van QAnon populair werden onder yoga-liefhebbers, begint met een ongerelateerde fun fact. Hoe werden vaccins vervoerd voordat koeling was uitgevonden. Wired-auteur Amit Katwala vertelt over pokken, rond 1800 een van de meest gevreesde ziekten. De Britse dokter Edward Jenner had in 1796 ontdekt dat mensen die de verwante ziekte koepokken hadden gehad beschermd waren tegen pokken, dus begon mensen opzettelijk te infecteren met koepokken. Om de bevolking in de Nieuwe Wereld te beschermen tegen regelmatige uitbraken van pokken bedachten de Spanjaarden een truc: ze zetten tientallen wezen op een schip die ze om beurten besmetten met koepokken. Zo kon het vaccin de oceaan oversteken. Het verhaal verscheen eerder in The Atlantic.

Delftse affaire raakt Eindhovense quantumcomputer niet

zaterdag 13 februari 2021

Een domper voor het onderzoek naar quantumcomputers: de Delftse hoogleraar Leo Kouwenhoven en zijn team blijken toch geen hard bewijs te hebben geleverd voor het bestaan van zogeheten Majorana-deeltjes, gezien als veelbelovende bouwstenen voor quantumcomputers. De nanodraden waarin de Majorana-deeltjes zich gemanifesteerd zouden hebben, komen uit het lab van TU/e-hoogleraar Erik Bakkers. Toch raakt de affaire het Eindhovense onderzoek aan quantumcomputers niet direct, stelt directeur Servaas Kokkelmans van het Center for Quantum Materials and Technology (QT/e).