ICT & Industriële Automatisering | Technisch Weekblad
ICT & Industriële Automatisering

Consortium voor veilig Internet of Things trapt online af

maandag 5 oktober 2020

Van de Consumentenbond tot het Ministerie van Economische Zaken, van Siemens tot TNO en van Brainport tot de TU/e: zo’n 45 bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties werken de komende acht jaar samen om de veiligheid van het Internet of Things te waarborgen. De online conferentie INTERSCT20, verzorgd door penvoerder TU/e, vormt op 14 en 15 oktober het startschot van deze publiek-private samenwerking, die door NWO met ruim acht miljoen euro wordt ondersteund.

Zorgen om testbeleid bij makers corona-app

zondag 27 september 2020

Tot teleurstelling van de makers van de CoronaMelder wordt de app op z’n vroegst medio oktober landelijk in gebruik genomen, meldde de NOS gisteren. Ook UT-hoogleraar Peter-Paul Verbeek baalt, al is het vooral om een andere reden: ‘Dat asymptomatisch testen niet meer mag, vind ik héél erg jammer – en dat is een understatement.’

Tip: Big data in de jaren ‘60: ‘de atoombom van de sociale wetenschappen’

donderdag 24 september 2020

In vakblad Nature blikt historicus Jil Lepore terug op de vergeten geschiedenis van de Simulmatics Corporation (een samentrekking van ‘simulatie’ en ‘automatisch’) Opgericht in 1959 speelde het bedrijf als een soort Cambridge Analytica avant la lettre een belangrijke rol in de verkiezing van John F. Kennedy tot president in 1960. Simulmatics destilleerde uit wat het ‘massive data’ noemde 480 kiezertypes en bouwde daarmee ‘The People Machine’ om de verkiezingen te simuleren.

Nederland in top Cyber Power Index

dinsdag 22 september 2020

Nederland staat op een verrassende vijfde plaats, na de VS, China, het VK en Rusland, in de National Cyber Power Index die het Belfer Center van Harvard heeft opgesteld. Het dankt die plek vooral aan zijn defensieve kwaliteiten. Qua offensieve kwaliteiten staat het plek 8, terwijl het qua verdediging op plek 3 staat, na China en Frankrijk.

Digitale privacy in pandemische tijden

dinsdag 8 september 2020

We slaan ons nog steeds door het Coronaceen. Mijn opa Keizer, rasechte Amsterdammer, zei altijd: ‘Alles went, zelfs hangen’. Het afgelopen half jaar in een notendop. Keert de vanzelfsprekendheid van fysieke nabijheid, van een hand of een omhelzing ooit nog terug? Zelfs een minister vergat zijn eigen regels. Wie kan nog een film of serie bekijken zonder de bijna schrikachtige constatering dat men geen 1,5 m afstand houdt? Covid-19 blijft nog wel even.

UT-alumnus Giels Brouwer vertrekt bij SciSports

woensdag 26 augustus 2020

Oprichter Giels Brouwer vertrekt als bestuurder bij SciSports. De UT-alumnus richtte het voetbaldata-analysebedrijf acht jaar geleden op. ‘Het waren bizarre jaren. Het begon met één kantoortje in de Bastille, inmiddels zijn we wereldmarktleider.’