vrijdag 26 november 2021
Het beschikken over voldoende voedsel van hoge kwaliteit zonder de aarde te veel uit te putten en te vervuilen, zal de komende decennia een van de grootste uitdagingen zijn in de voedingsmiddelenindustrie.
maandag 8 november 2021
Medisch en technisch kunnen doktoren steeds meer. We staan bijvoorbeeld aan de vooravond van de geboorte van een waaier aan nieuwe gentherapieën, waarmee zeldzame aandoeningen plotseling behandeld kunnen worden. Indrukwekkend en hoopgevend. Maar het is één van de grote factoren in de explosie van zorgkosten die de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) voorziet bij ongewijzigd beleid. Van 1970 tot nu is het deel van de overheidsgaven dat naar zorg gaat, gegroeid van 6% naar 22% , terwijl bijvoorbeeld onderwijs gedaald is van 15 % naar 12 %.
dinsdag 5 oktober 2021
Op 1 en 2 december organiseren Mikrocentrum en Vakblad EVMI (Alea Publishers), Food Technology 2021 in de Brabanthallen, ‘s-Hertogenbosch. Tijdens Food Technology 2021 komen food en hightech samen met als doel de voedingsmiddelenindustrie op weg te helpen naar 2050. Met nog drie maanden te gaan staat het congresprogramma, genaamd Food meets hightech, stevig in de stijgers.
vrijdag 3 september 2021
Het waren iconische beelden: Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht en tevens kartrekker op het gebied van gecultiveerd vlees, presenteert in 2013 voor een groot publiek de allereerste kweekvleesburger aan twee voedseldeskundigen. De kostprijs: maar liefst een kwart miljoen euro. Gelukkig was het oordeel van deze deskundigen, weliswaar vergezeld van enige opbouwende kritiek, overwegend positief. De deur naar een wereld waarin consumentenvlees kunstmatig wordt ontwikkeld, zonder het houden en slachten van een levend dier, was officieel geopend. Inmiddels zijn we zeven jaar verder en lijkt de deur niet te zijn platgelopen. Het is opmerkelijk stil rondom kweekvlees, en dat terwijl de consumptie van conventioneel vlees blijft toenemen. Hoe staat het ervoor met de huidige ontwikkelingen in de kweekvleesmarkt? Wanneer kunnen we de eerste laboratorium-steak op ons bord verwachten?
dinsdag 24 augustus 2021
Na een coronajaar zonder Eindhovense deelname aan studentencompetitie iGEM, werkt het huidige TU/e-team nu in het lab aan een nieuwe methode om darmontstekingen te monitoren. Daarvoor willen ze met een echo gasblaasjes detecteren die door genetisch aangepaste bacteriën worden aangemaakt in de buurt van de ontsteking.
woensdag 4 augustus 2021
Het westen dreigt een onoverbrugbare achterstand op te lopen in hersenonderzoek, waarschuwt weekblad The Economist in een ongemakkelijk pleidooi voor hersenonderzoek op primaten. Het menselijk brein bevat 85 miljard zenuwcellen en biljoenen verbindingen. We begrijpen nog maar weinig van hoe het precies werkt. ‘Hersenonderzoek is het hedendaagse equivalent van exploreren van de uithoeken van de wereld,’ schrijft het blad. Het is niet alleen cruciaal voor het behandelen van aandoeningen als Alzheimer, maar speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Het kan ook typisch worden ingezet voor de ontwikkeling van dual use technology, waaruit bijvoorbeeld neurowapens kunnen worden ontwikkeld.
donderdag 1 juli 2021
De succesvolle lancering van de Russische Spoetnik 1 op 4 oktober 1957 schokte Amerika. Weg was de illusie van de Amerikaanse superioriteit op het gebied van ruimtevaart en technologie.
donderdag 24 juni 2021
Het bevolkingsonderzoek voor borstkanker is alleen voor vrouwen tussen de 50 en 75 jaar en kan pijnlijk zijn. De Early Warning Scan is mogelijk een contactloos alternatief dat ook voor jongere vrouwen geschikt is. De TU/e is betrokken bij de ontwikkeling van deze scanner op basis van 3D-fotografie, zowel via de Jheronimus Academy of Data Science als via medewerker Moniek Sanders, die de totstandkoming van de uitvinding van haar broer Tom ondersteunt als ambtelijk secretaris van de stichting YvYa.