Life Sciences

Koekjes bakken in de ruimte

donderdag 23 januari 2020

Voor het eerst is er een koekje gebakken in de ruimte, door de Italiaanse astronaut Luca Parmitano. Bij de eerste poging werd 25 minuten gebakken (150-160°C), iets langer dan de aardse baktijd. Dat koekje bleek totaal nog niet gaar. Pas de vierde poging leverde een lichtbruin gekleurd, gaar koekje op, na 2 uur in de oven. De makers van de Zero G Oven hadden verwacht dat het in de ruimte langer zou duren, maar niet dat het zó lang zou zijn.

Hoe PFAS de bouw- en baggersector verlamde

dinsdag 14 januari 2020

Milieunormen voor PFAS (fluorverbindingen) legden in de zomer grondverzet en baggerprojecten praktisch stil. Inmiddels is de norm voor sommige toepassingen versoepeld, maar moet elke kuub grond nog steeds worden getest.

Belgen gaan isotopenvinding van ASML realiseren

donderdag 2 januari 2020

Het is een droom die langzaam maar zeker werkelijkheid wordt: radioactieve medische isotopen maken van niet-radioactieve grondstoffen zonder zwaar radioactief afval te produceren. Een door ASML in Veldhoven bedachte elektronenversneller gaat door het Belgische Lighthouse Isotopes gebruikt worden om de medische isotoop molybdeen-99 (99Mo) te maken. 

Hoe ziet de toekomst van de zorg er uit?

donderdag 19 december 2019

Er lijken tal van grote veranderingen op komst voor de zorg. Aan de ene kant liggen er uitdagingen van mensen die ouder worden, langer doorwerken en langer thuis blijven wonen terwijl er een groeiend tekort is aan zorgpersoneel. Aan de andere kant bieden kunstmatige intelligentie, big data, zorg- en operatierobots en gepersonaliseerde behandelmethoden mogelijk uitkomst. De vraag die rijst is: hoe ziet de zorg er in de toekomst uit?

Twee miljoen voor ontrafelen hoe eiwitten vouwen

donderdag 12 december 2019

Peter Zijlstra, TU/e-onderzoeker moleculaire plasmonica, ontving vandaag een Consolidator Grant van twee miljoen euro van de European Research Council (ERC). Hij zet de beurs in voor zijn onderzoek naar het zichtbaar maken van eiwit-interacties met behulp van gouddeeltjes. Daarmee hoopt hij te kunnen ontrafelen hoe het vouwen van eiwitten in zijn werk gaat.

UT richt zich op zorg van de toekomst

dinsdag 3 december 2019

Dat de zorg met veel uitdagingen kampt, werd onlangs eens temeer duidelijk door de demonstraties in de zorg. Het op 29 november geopende TechMed Centre van de Universiteit Twente werkt juist aan oplossingen voor de zorg en dat doet het door zich te richten op zowel de verzorgers als de patiënten van de toekomst.

Gadget: Koken op je eigen biogas

donderdag 14 november 2019

In Nederland moet iedereen van het gas af, dus ziet het ernaar uit dat we in de toekomst op inductie gaan koken. De makers van HomeBiogas denken daar echter anders over, want deze gadget maakt het mogelijk om thuis te koken op zelfgemaakt biogas.