Life Sciences | Technisch Weekblad
Life Sciences

Team HART schept nieuwe zintuigelijke ervaringen

dinsdag 24 november 2020

De TU/e heeft vorige week een nieuwe naam toegevoegd aan de immer uitdijende lijst van officiële studententeams: Team HART wil het thema ‘human augmentation’ aan de TU/e op de kaart zetten en beoogt niets minder dan de menselijke ervaringswereld te verrijken met nieuwe zintuigelijke indrukken; om te beginnen met het ‘voelen’ van spraak.

Met getrainde immuniteit kanker bestrijden

vrijdag 30 oktober 2020

Tot voor kort werd verondersteld dat het aangeboren immuunsysteem, de eerste verdedigingslinie van het lichaam, ziekteverwekkers niet in zijn geheugen opslaat. TU/e-hoogleraar Precision Medicine Willem Mulder laat zien hoe een 'nanobiologische' immuuntherapie het aangeboren immuunsysteem mobiliseert tegen kanker. De nieuwe aanpak is met succes toegepast in muizen met huidkanker.

'Kanker' op een chip zorgt voor beter begrip bij uitzaaiingen

donderdag 1 oktober 2020

Bijna 1 op de 6 sterfgevallen wereldwijd wordt veroorzaakt door kanker. Het meest dodelijk is echter niet de primaire tumor, maar het uitzaaien ervan. Het bestuderen van deze ‘metastase’ in mensen is lastig, daarom ontwikkelde Jelle Sleeboom tijdens zijn promotie-onderzoek kleine chips met kankercellen die het menselijk lichaam nabootsen. Zijn technieken helpen om kankeruitzaaiing beter te begrijpen. Sleeboom promoveerde op dinsdag 29 september aan de faculteit Mechanical Engineering.

De evolutie gestuurd

zaterdag 11 juli 2020

De Duitse filosoof Peter Sloterdijk voorspelde eind jaren ‘90 in zijn rede ‘Regels voor het mensenpark’: ‘De komende lange tijdsspanne zal voor de mensheid een periode van politieke beslissingen inzake de soort zijn’. Welnu, in China werd in 2017 het DNA van een meisjestweeling bewerkt, waarmee de mens voor het eerst in zijn geschiedenis de genetische code van de volgende generatie wijzigde.

Kunstmatige synaps ‘praat’ met levende cellen

maandag 22 juni 2020

Onderzoekers van faculteit Werktuigbouwkunde onder leiding van Yoeri van de Burgt zijn er samen met Amerikaanse en Italiaanse collega’s in geslaagd om kunstmatige synapsen te ontwikkelen die met levende cellen kunnen communiceren. Dit systeem kan in de toekomst wellicht ingezet worden om prothesen ‘aan te sluiten’ op het brein. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Materials.