maandag 19 april 2021
Mensen die lijden aan een ernstige stofwisselingsziekte moeten nu vaak tientallen keren per jaar naar het ziekenhuis voor een peperduur infuus. Om die behandeling efficiënter te maken, zou het medicijn toegediend kunnen worden in de eiwitmantel van een virus. Promovendus Daan Vervoort (TU/e) sleutelde aan het omhulsel van virusdeeltjes om dat mogelijk te maken.
vrijdag 16 april 2021
Tien jaar geleden – na een reeks crises in de aanvoer van medische isotopen – werd de komst van Pallas, een nieuwe onderzoeksreactor in Petten, nauwelijks betwist. Toch zit er nog steeds weinig schot in het Pallasproject.
donderdag 15 april 2021
Het Erasmus MC en het Catharina Ziekenhuis zijn die eersten in Nederland die een nieuw apparaat inzetten tegen verkalkte kransslagaders. De Diamondback 360 is een orbitaal systeem waarbij een diamantboor steeds grotere rondjes in de slagader draait en zo de kalk wegslijpt. Het maakt gebruik van een gepatenteerde combinatie van middelpuntvliedende kracht en differentieel schuren om zo veilig en eenvoudig mogelijk kalk te verwijderen, waarna een stent gemakkelijker wordt geplaatst.
donderdag 8 april 2021
Op een doorsnee ziekenhuisafdeling is geen continue monitoring van de patiënt aanwezig. Een verpleegkundige komt elke paar uur even kijken. Als er tussen die perioden in iets mis gaat, wie slaat dan alarm? ‘Van alle complicaties en onverwachte overlijdens in het ziekenhuis vindt 40% op een gewone verpleegafdeling plaats,’ zegt Sveta Zinger, hoofddocent electrical engineering van de Technische Universiteit Eindhoven.
vrijdag 26 maart 2021
Bij de Erasmusbrug in Rotterdam onthulde ontwerper Daan Roosegaarde onlangs Urban Sun. Het veilige UV-licht daarin reduceert het coronavirus en andere virussen in publieke ruimten. ‘Ik denk dat dit binnen de komende twee, drie jaar onderdeel wordt van de openbare ruimte.’
donderdag 25 maart 2021
UT-onderzoeker Judith olde Heuvel (29) verdedigt vrijdag haar proefschrift, dat zich richt op een chirurgische ingreep bij prostaatkanker met behulp van Cerenkov-licht. ‘Ik ben de eerste wereldwijd die deze techniek onderzoekt.’
dinsdag 23 maart 2021
Een slim mondmasker op de markt brengen terwijl corona de wereld nog steeds in zijn greep heeft lijkt een goede timing, maar is puur toeval. De ontwikkeling van de Narvalo Urban Active, waarbij een automatische ventilatie de uitgeademde lucht afvoert, begon al in 2018, vooral omdat er een markt is voor mondmaskers vanwege de luchtvervuiling in veel steden.
donderdag 4 maart 2021
Het vliegtuig stond geparkeerd aan het begin van een startbaan in Texas. We waren klaar om op te stijgen, maar moesten wachten tot het zou ophouden met regenen: één van de ruitenwissers deed het niet. Net als de piloten zat ik naar een gat in het wolkendek te zoeken, omdat ik daar met een gebroken heup zat en de pijnstillers eindig waren. Wonderlijk dat zo’n gecompliceerd systeem als een vliegtuig faalde op een van zijn simpelste onderdelen. ‘Moderne technologie’, snoof een medepassagier – de ‘techniek’ is altijd de makkelijkste zondebok. Maar wie was de echte schuldige?