Life Sciences | Technisch Weekblad
Life Sciences

COVID is de nieuwe Spoetnik

donderdag 1 juli 2021

De succesvolle lancering van de Russische Spoetnik 1 op 4 oktober 1957 schokte Amerika. Weg was de illusie van de Amerikaanse superioriteit op het gebied van ruimtevaart en technologie.

Borstkanker opsporen met 3D-fotografie

donderdag 24 juni 2021

Het bevolkingsonderzoek voor borstkanker is alleen voor vrouwen tussen de 50 en 75 jaar en kan pijnlijk zijn. De Early Warning Scan is mogelijk een contactloos alternatief dat ook voor jongere vrouwen geschikt is. De TU/e is betrokken bij de ontwikkeling van deze scanner op basis van 3D-fotografie, zowel via de Jheronimus Academy of Data Science als via medewerker Moniek Sanders, die de totstandkoming van de uitvinding van haar broer Tom ondersteunt als ambtelijk secretaris van de stichting YvYa.

Dat meen je niet … hebben we straks milieuvriendelijke pesticiden dankzij corona?

vrijdag 4 juni 2021

Een van de grote successen in de strijd tegen de pandemie is de ontwikkeling van vaccins op basis van RNA door Pfizer en Moderna. Door een klein stukje ribonucleïnezuur (RNA), met de genetische code voor de typerende stekels op de mantel van sars-cov-2 in menselijke cellen te introduceren, gaan onze eigen cellen die eiwitten aanmaken. Het RNA is binnen twee dagen afgebroken, maar het menselijk afweersysteem leert om te reageren op de eiwitten. Voilà: het meest succesvolle vaccinrecept tot nu toe.

Tip: komt sars-cov-2 dan toch uit een laboratorium?

vrijdag 4 juni 2021

Bijna anderhalf jaar na de aanvang van de pandemie, weten we nog steeds niet zeker hoe het corona virus de mens bereikt heeft. Sprong het via een tussendier over van een vleermuis naar de mens (zoönose), of is er een ongelukje gebeurd in laboratoria in Wuhan, waar daadwerkelijk aan coronavirussen werd geknutseld?

Polymeerpleister stelpt het bloeden bij operaties

maandag 31 mei 2021

Begin mei is een eerste patiënt geholpen met GATT-Patch, een innovatieve bloedstelpende pleister. Een door het bedrijf GATT Technologies zelf ontwikkelde polymeer plakt aan het orgaan, stolt het bloeden en sluit de getroffen organen. ‘Dit moet de nieuwe wereldstandaard worden.’

Datascience helpt je aan een PrullenbakVaccin

woensdag 26 mei 2021

Iedereen verdient een gelijke kans op het krijgen van een PrullenbakVaccin. Dat vinden drie TU/e-masterstudenten, die daarom vanuit hun start-up Stactics het openbare notificatieplatform VaccinRadar gelanceerd hebben. Via dat platform krijgen geïnteresseerden een notificatie als er in de buurt een PrullenbakVaccin beschikbaar is.