donderdag 4 maart 2021
Meer mensen hebben chronische aandoeningen, meer mensen hebben een combinatie van chronische aandoeningen. Wanneer symptomen daarvan overeenkomen, is een juiste behandeling lastig. De Universiteit Twente coördineert daarom het Europees project RE-SAMPLE om met monitoring en AI de combinatie van COPD met andere chronische aandoeningen beter te begrijpen.
donderdag 18 februari 2021
Bot kapot, 3D-printer aan, botcellen erbij en opereren maar. Met deze methode kunnen mensen met een botbreuk die niet geneest geholpen worden. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht perfectioneren de productie van geprinte botimplantaten die meer en meer op echt bot lijken. Ze printen viskeuze mengsels van polymeren en mineralen die lichaamseigen cellen de plek geven om weer uit te groeien tot nieuw bot.
donderdag 18 februari 2021
Een boeiende podcast van Wired, over hoe de samenzweringstheorieën van QAnon populair werden onder yoga-liefhebbers, begint met een ongerelateerde fun fact. Hoe werden vaccins vervoerd voordat koeling was uitgevonden. Wired-auteur Amit Katwala vertelt over pokken, rond 1800 een van de meest gevreesde ziekten. De Britse dokter Edward Jenner had in 1796 ontdekt dat mensen die de verwante ziekte koepokken hadden gehad beschermd waren tegen pokken, dus begon mensen opzettelijk te infecteren met koepokken. Om de bevolking in de Nieuwe Wereld te beschermen tegen regelmatige uitbraken van pokken bedachten de Spanjaarden een truc: ze zetten tientallen wezen op een schip die ze om beurten besmetten met koepokken. Zo kon het vaccin de oceaan oversteken. Het verhaal verscheen eerder in The Atlantic.
woensdag 17 februari 2021
Het Nederlandse testbeleid voor corona kwam in de zomer van 2020 struikelend op gang. Een nieuwe, innovatieve testrobot die 20.000 testen per dag kan verrichten – bijnaam The Beast – maakt een einde aan die problemen, nu en bij een mogelijk volgende pandemie. Met dank aan wat persoonlijke ergernis en een picknick in het park.
vrijdag 12 februari 2021
Eenvoudige kunstmatige cellen, zogeheten protocellen, kun je met elkaar laten ‘praten’ door ze stukjes DNA te laten uitwisselen. De onderzoekers van Synthetic Biology proberen op die manier meer te leren over communicatie tussen echte lichaamscellen en hopen met die kennis zelfs een soort ‘DNA-computers’ te kunnen bouwen. Promovendus Alex Joesaar uit Estland maakte een apparaatje waarmee hij de DNA-interactie tussen protocellen onder de microscoop kan volgen.
woensdag 10 februari 2021
De hartslagvariabiliteit (HRV) van een persoon, gemeten door een Apple Watch, kan al zeven dagen voor een positieve test aangeven of die persoon besmet is met het coronavirus. Dat hebben onderzoekers van de medische instelling Mount Sinai in New York ontdekt.
vrijdag 5 februari 2021
Is een machine zonder sensoren bijna niet meer voor te stellen, ook sporters worden steeds vaker met sensoren gevolgd. De Sporter 4.0 heeft daardoor inzicht in zijn conditie en fitheid.
donderdag 28 januari 2021
Om de verspreiding van het coronavirus te analyseren en te kunnen beheersen is testen van cruciaal belang. Er zijn twee soorten Covid-19-tests: tests die zijn ontworpen om te detecteren of u nu de infectie heeft, en tests die controleren of u eerder geïnfecteerd bent geweest met het virus – SARS-CoV-2 – dat de ziekte veroorzaakt. Net als ieder ander product hebben deze tests verschillende mate van nauwkeurigheid en betrouwbaarheid en kunnen ze voor verschillende doelen worden ingezet.