Life Sciences | Technisch Weekblad
Life Sciences

Dat meen je niet … hebben we straks milieuvriendelijke pesticiden dankzij corona?

vrijdag 4 juni 2021

Een van de grote successen in de strijd tegen de pandemie is de ontwikkeling van vaccins op basis van RNA door Pfizer en Moderna. Door een klein stukje ribonucleïnezuur (RNA), met de genetische code voor de typerende stekels op de mantel van sars-cov-2 in menselijke cellen te introduceren, gaan onze eigen cellen die eiwitten aanmaken. Het RNA is binnen twee dagen afgebroken, maar het menselijk afweersysteem leert om te reageren op de eiwitten. Voilà: het meest succesvolle vaccinrecept tot nu toe.

Tip: komt sars-cov-2 dan toch uit een laboratorium?

vrijdag 4 juni 2021

Bijna anderhalf jaar na de aanvang van de pandemie, weten we nog steeds niet zeker hoe het corona virus de mens bereikt heeft. Sprong het via een tussendier over van een vleermuis naar de mens (zoönose), of is er een ongelukje gebeurd in laboratoria in Wuhan, waar daadwerkelijk aan coronavirussen werd geknutseld?

Polymeerpleister stelpt het bloeden bij operaties

maandag 31 mei 2021

Begin mei is een eerste patiënt geholpen met GATT-Patch, een innovatieve bloedstelpende pleister. Een door het bedrijf GATT Technologies zelf ontwikkelde polymeer plakt aan het orgaan, stolt het bloeden en sluit de getroffen organen. ‘Dit moet de nieuwe wereldstandaard worden.’

Datascience helpt je aan een PrullenbakVaccin

woensdag 26 mei 2021

Iedereen verdient een gelijke kans op het krijgen van een PrullenbakVaccin. Dat vinden drie TU/e-masterstudenten, die daarom vanuit hun start-up Stactics het openbare notificatieplatform VaccinRadar gelanceerd hebben. Via dat platform krijgen geïnteresseerden een notificatie als er in de buurt een PrullenbakVaccin beschikbaar is.

We zoeken genetische grenzen op

vrijdag 14 mei 2021

De ontwikkelingen in de biotechnologie zijn indrukwekkend en blijven de grenzen van ons denken en kunnen oprekken. De belangrijkste vaccins van de afgelopen maanden (Pfizer en Moderna) gebruiken een mRNA-techniek die pas net gereed was op het moment dat covid-19 verscheen.

Snellere betrouwbare coronatest ontwikkeld door TNO

maandag 10 mei 2021

Spoedig nadat het coronavirus ook in Nederland was vastgesteld, volgden de tests door medisch microbiologische labs en de GGD. Inmiddels zijn er ook sneltests voor thuisgebruik, al kunnen deze qua nauwkeurigheid niet tippen aan de PCR-test die de GGD’s uitvoeren. Een test die dat wél kan, is de door TNO ontwikkelde LAMP-test.