Life Sciences | Technisch Weekblad
Life Sciences

Een halve fiets in mijn heup

donderdag 4 maart 2021

Het vliegtuig stond geparkeerd aan het begin van een startbaan in Texas. We waren klaar om op te stijgen, maar moesten wachten tot het zou ophouden met regenen: één van de ruitenwissers deed het niet. Net als de piloten zat ik naar een gat in het wolkendek te zoeken, omdat ik daar met een gebroken heup zat en de pijnstillers eindig waren. Wonderlijk dat zo’n gecompliceerd systeem als een vliegtuig faalde op een van zijn simpelste onderdelen. ‘Moderne technologie’, snoof een medepassagier – de ‘techniek’ is altijd de makkelijkste zondebok. Maar wie was de echte schuldige?

3D-printkop maakt botimplantaat

donderdag 18 februari 2021

Bot kapot, 3D-printer aan, botcellen erbij en opereren maar. Met deze methode kunnen mensen met een botbreuk die niet geneest geholpen worden. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht perfectioneren de productie van geprinte botimplantaten die meer en meer op echt bot lijken. Ze printen viskeuze mengsels van polymeren en mineralen die lichaamseigen cellen de plek geven om weer uit te groeien tot nieuw bot.

Tip: Zo werden vaccins vervoerd toen koeling nog niet bestond

donderdag 18 februari 2021

Een boeiende podcast van Wired, over hoe de samenzweringstheorieën van QAnon populair werden onder yoga-liefhebbers, begint met een ongerelateerde fun fact. Hoe werden vaccins vervoerd voordat koeling was uitgevonden. Wired-auteur Amit Katwala vertelt over pokken, rond 1800 een van de meest gevreesde ziekten. De Britse dokter Edward Jenner had in 1796 ontdekt dat mensen die de verwante ziekte koepokken hadden gehad beschermd waren tegen pokken, dus begon mensen opzettelijk te infecteren met koepokken. Om de bevolking in de Nieuwe Wereld te beschermen tegen regelmatige uitbraken van pokken bedachten de Spanjaarden een truc: ze zetten tientallen wezen op een schip die ze om beurten besmetten met koepokken. Zo kon het vaccin de oceaan oversteken. Het verhaal verscheen eerder in The Atlantic.

The beauty of The Beast

woensdag 17 februari 2021

Het Nederlandse testbeleid voor corona kwam in de zomer van 2020 struikelend op gang. Een nieuwe, innovatieve testrobot die 20.000 testen per dag kan verrichten – bijnaam The Beast – maakt een einde aan die problemen, nu en bij een mogelijk volgende pandemie. Met dank aan wat persoonlijke ergernis en een picknick in het park.

Pratende protocellen

vrijdag 12 februari 2021

Eenvoudige kunstmatige cellen, zogeheten protocellen, kun je met elkaar laten ‘praten’ door ze stukjes DNA te laten uitwisselen. De onderzoekers van Synthetic Biology proberen op die manier meer te leren over communicatie tussen echte lichaamscellen en hopen met die kennis zelfs een soort ‘DNA-computers’ te kunnen bouwen. Promovendus Alex Joesaar uit Estland maakte een apparaatje waarmee hij de DNA-interactie tussen protocellen onder de microscoop kan volgen.

De sporter als bron van data

vrijdag 5 februari 2021

Is een machine zonder sensoren bijna niet meer voor te stellen, ook sporters worden steeds vaker met sensoren gevolgd. De Sporter 4.0 heeft daardoor inzicht in zijn conditie en fitheid.