Life Sciences | Technisch Weekblad
Life Sciences

Philips introduceert magnetische lab-on-a-chip

donderdag 21 januari 2016

  • Snelle diagnostiek
  • Magnetische nanodeeltjes
  • Goedkope technologie

In het tweede kwartaal van dit jaar introduceert Philips een universele methode voor laboratoriumdiagnostiek die binnen enkele minuten en aan het bed van de patiënt resultaat levert. Deze Minicare I-20 is wat betreft gebruik vergelijkbaar met de glucosetest voor diabetespatiënten, maar dan 500 miljoen keer gevoeliger en in staat stoffen te meten met concentraties in de orde van een picomol per liter.

3d-printer voor dichten open rug Premium

donderdag 10 december 2015

  • Potentieel honderdvoudige risicovermindering

Een speciale 3d-printer kan in de toekomst mogelijk een open ruggetje al in de buik van de moeder dichten. Nederlandse onderzoekers hopen er met een subsidie van STW een minuscule printerkop voor te ontwikkelen.

Designer baby’s

donderdag 10 december 2015

De wetenschap laat zich van zijn beste kant zien in de discussie rond germline editing en andere technieken om het menselijk genetisch materiaal te veranderen. 

Dna poepbacterieën geanalyseerd

zaterdag 5 december 2015

De Amerikaanse startup uBiome gaat met behulp van dna sequencing onderzoeken wat voor gevolgen behandelingen als een antibioticakuur hebben op de darmflora van patiënten.

Ultrasterke NMR-spectrometer voor UU

vrijdag 6 november 2015

  • Ruimtelijke molecuulstructuren
  • Magneetveld van 28 Tesla

Afgelopen donderdag opende staatssecretaris Sander Dekker van OCW de nieuwste onderzoeksfaciliteit van de Universiteit Utrecht: uNMR-NL. In dit lab voor ultra-high field NMR spectroscopie is het mogelijk om de ruimtelijke structuur van moleculen te bepalen, iets dat bijvoorbeeld voor materiaalkunde of medisch onderzoek van groot belang is. Behalve de UU waren ook de TU Eindhoven, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit Nijmegen en Wageningen UR betrokken bij het opzetten van de faciliteit. Ook het bedrijfsleven droeg via publiek private samenwerking zijn steentje bij.