donderdag 21 januari 2016
- Snelle diagnostiek
- Magnetische nanodeeltjes
- Goedkope technologie
In het tweede kwartaal van dit jaar introduceert Philips een universele methode voor laboratoriumdiagnostiek die binnen enkele minuten en aan het bed van de patiënt resultaat levert. Deze Minicare I-20 is wat betreft gebruik vergelijkbaar met de glucosetest voor diabetespatiënten, maar dan 500 miljoen keer gevoeliger en in staat stoffen te meten met concentraties in de orde van een picomol per liter.
dinsdag 19 januari 2016
Een trilling van 30 Hz toevoegen aan een krachtoefening maakt deze 25 tot 100 % efficiënter. Dit blijkt uit onderzoek van de TU/e.
donderdag 10 december 2015
- Potentieel honderdvoudige risicovermindering
Een speciale 3d-printer kan in de toekomst mogelijk een open ruggetje al in de buik van de moeder dichten. Nederlandse onderzoekers hopen er met een subsidie van STW een minuscule printerkop voor te ontwikkelen.
donderdag 10 december 2015
De wetenschap laat zich van zijn beste kant zien in de discussie rond germline editing en andere technieken om het menselijk genetisch materiaal te veranderen.
zaterdag 5 december 2015
De Amerikaanse startup uBiome gaat met behulp van dna sequencing onderzoeken wat voor gevolgen behandelingen als een antibioticakuur hebben op de darmflora van patiënten.
donderdag 19 november 2015
Voor de wannabe duivelse wetenschapper: een kitje met enzymen om zelf te knippen en plakken met DNA.
woensdag 11 november 2015
Fraunhofer-onderzoekers ontwikkelen momenteel een speciale flexibele boor om veel gemakkelijker tumoren bij het binnenoor te verwijderen.
vrijdag 6 november 2015
- Ruimtelijke molecuulstructuren
- Magneetveld van 28 Tesla
Afgelopen donderdag opende staatssecretaris Sander Dekker van OCW de nieuwste onderzoeksfaciliteit van de Universiteit Utrecht: uNMR-NL. In dit lab voor ultra-high field NMR spectroscopie is het mogelijk om de ruimtelijke structuur van moleculen te bepalen, iets dat bijvoorbeeld voor materiaalkunde of medisch onderzoek van groot belang is. Behalve de UU waren ook de TU Eindhoven, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit Nijmegen en Wageningen UR betrokken bij het opzetten van de faciliteit. Ook het bedrijfsleven droeg via publiek private samenwerking zijn steentje bij.