Life Sciences

Consortium onderzoekt duurzame-energieopslag in methaan

donderdag 18 juni 2015

  • Hanzehogeschool leidt onderzoek
  • Bacteriën voor methaanproductie

Een consortium met elf partijen, onder leiding van de Hanzehogeschool Groningen, gaat in een vierjarig project onderzoek doen naar het met bacteriën omzetten van waterstof en koolstofdioxide in methaan. Het idee is om energie uit duurzame bronnen, zoals zonne- en windenergie, op te slaan in de vorm van methaangas.

Europees onderzoeksgeld naar kunstmatige celdeling

donderdag 4 juni 2015

  • 2e ERC Advanced Grant
  • € 2,5 miljoen voor 5 jaar

Bionanowetenschapper Cees Dekker van de TU Delft heeft voor de tweede keer een ERC Advanced Grant ontvangen van de European Research Council, voor zijn onderzoek naar kunstmatige celdeling. Hij krijgt € 2,5 miljoen voor een vijfjarig onderzoeksproject dat de eerste aanzet moet leveren voor het ‘bottom up’ bouwen van kunstmatige cellen.

Aandoenlijke robot

dinsdag 2 juni 2015

De NWO-KNAW Eurekaprijzen voor Wetenschapscommunicatie 2015, volgende week vrijdag uitgereikt tijdens het evenement Bessensap, gaan dit jaar naar de documentaire Ik ben Alice en De Universiteit van Nederland.

Interessante zelffelicitatie

woensdag 27 mei 2015

Deze week zijn er nog negen nieuwe projecten gestart binnen het programma biobased performance materials (BPM) van de Topsector Chemie (zie pagina 3), maar ook over de oude, onlangs afgeronde projecten is er nieuws. Daarvan verscheen op 19 mei namelijk het online BPM Magazine, gratis online verkrijgbaar in zowel het Engels als het Nederlands.

L’Oreal print huid

woensdag 27 mei 2015

Cosmeticabedrijf L’Oreal gaat 3d-huidstructuren printen samen met het Californische bedrijf Organovo, dat de eerste commerciële bioprinter op de markt bracht.

E-health nog altijd in pioniersfase

woensdag 27 mei 2015

  • E-health in pioniersfase
  • Teveel data werkt niet

‘Er zijn al veel toepassingen van e-health, maar die zijn nog verre van het specifieke niveau van medicijnen. Het is alsof we zeggen: dit lijkt aardig te werken tegen keelpijn, dus voor een maagzweer zal het ook wel goed zijn.’ Met die woorden zette de Finse hoogleraar Harri Oinas-Kukkonen de missie voor zijn vakgebied neer tijdens het congres Supporting Health by Technology vorige week vrijdag in Enschede.