Life Sciences | Technisch Weekblad
Life Sciences

Aandoenlijke robot

dinsdag 2 juni 2015

De NWO-KNAW Eurekaprijzen voor Wetenschapscommunicatie 2015, volgende week vrijdag uitgereikt tijdens het evenement Bessensap, gaan dit jaar naar de documentaire Ik ben Alice en De Universiteit van Nederland.

Interessante zelffelicitatie

woensdag 27 mei 2015

Deze week zijn er nog negen nieuwe projecten gestart binnen het programma biobased performance materials (BPM) van de Topsector Chemie (zie pagina 3), maar ook over de oude, onlangs afgeronde projecten is er nieuws. Daarvan verscheen op 19 mei namelijk het online BPM Magazine, gratis online verkrijgbaar in zowel het Engels als het Nederlands.

L’Oreal print huid

woensdag 27 mei 2015

Cosmeticabedrijf L’Oreal gaat 3d-huidstructuren printen samen met het Californische bedrijf Organovo, dat de eerste commerciële bioprinter op de markt bracht.

E-health nog altijd in pioniersfase

woensdag 27 mei 2015

  • E-health in pioniersfase
  • Teveel data werkt niet

‘Er zijn al veel toepassingen van e-health, maar die zijn nog verre van het specifieke niveau van medicijnen. Het is alsof we zeggen: dit lijkt aardig te werken tegen keelpijn, dus voor een maagzweer zal het ook wel goed zijn.’ Met die woorden zette de Finse hoogleraar Harri Oinas-Kukkonen de missie voor zijn vakgebied neer tijdens het congres Supporting Health by Technology vorige week vrijdag in Enschede.

Instituut richt zich op orgaanchips

woensdag 27 mei 2015

  • Gekweekt levend weefsel
  • Gesimuleerde organismes

Het sinds enkele maanden actieve institute for human organ and Disease Model Technologies (hDMT) kan vanaf 1 juli rekenen op extra hulp vanuit het Microfab-lab van de TU/e, dat op die dag na een renovatie officieel wordt heropend. In dit lab kunnen structuren op microscopische en millimeterschaal worden vervaardigd en microfluïdische systemen worden gemaakt.

Levende cellen op kunstmatig oppervlak

dinsdag 19 mei 2015

  • Met hulp bacteriën
  • Geschikt voor stents

Wetenschappers van Mesa+ zijn erin geslaagd om – met behulp van E. Coli-bacteriën – levende cellen te hechten op kunstmatige oppervlakken. Dit opent de weg naar levende implantaten, zoals stents waarop cellen van de binnenwand van bloedvaten kunnen hechten.