Life Sciences | Technisch Weekblad
Life Sciences

PCR, antigeen en serologie: 5 lessen over coronatests

donderdag 28 januari 2021

Om de verspreiding van het coronavirus te analyseren en te kunnen beheersen is testen van cruciaal belang. Er zijn twee soorten Covid-19-tests: tests die zijn ontworpen om te detecteren of u nu de infectie heeft, en tests die controleren of u eerder geïnfecteerd bent geweest met het virus – SARS-CoV-2 – dat de ziekte veroorzaakt. Net als ieder ander product hebben deze tests verschillende mate van nauwkeurigheid en betrouwbaarheid en kunnen ze voor verschillende doelen worden ingezet.

Wat doet de hersentumor?

vrijdag 18 december 2020

Goedaardige tumoren in de hersenen stellen artsen voor een dilemma: is een risicovolle operatie noodzakelijk, of is bestralen bij dit gezwel een verstandiger plan? Promovendus Patrick Langenhuizen analyseerde duizenden MRI-scans van zogeheten brughoektumoren om die vraag te beantwoorden.

Miljoenenbeurzen brengen DNA-computer en langer houdbare donororganen dichterbij

donderdag 10 december 2020

TU/e-onderzoekers Ilja Voets en Tom de Greef ontvangen beiden een Consolidator Grant van twee miljoen euro van de European Research Council (ERC), waarmee ze hun eigen onderzoekslijn kunnen uitbouwen. De Greef wil met de beurs tot een werkende DNA-computer komen, die de rekenkracht van moleculen inzet om biologische informatie te verwerken en op te slaan. Voets gaat nieuwe materialen ontwikkelen die, geïnspireerd op antivrieseiwitten uit de natuur, het mogelijk maken om complexe weefsels of donororganen bevroren langer te bewaren.

Kanker bestrijden door heel precies 'koorts' op te wekken in tumoren

maandag 7 december 2020

Bestraling en chemotherapie bij kankerpatiënten werkt beter als je de tumor verwarmt. Het verhoogt de kans op herstel en heeft als extra voordeel dat je minder bestraling en medicijnen nodig hebt, met als gevolg minder bijwerkingen voor patiënten. Een effectieve manier om tumoren te verwarmen, is ultrasoon geluid: er is geen operatie voor nodig en het is erg precies. Om de kankerdodende effecten van chemo en bestraling te verbeteren met hyperthermie, heeft TU/e-promovendus Daniel Deenen zelflerende algoritmes ontwikkeld die de stralen automatisch regelen op basis van de actuele temperatuur in de tumor.

Team HART schept nieuwe zintuigelijke ervaringen

dinsdag 24 november 2020

De TU/e heeft vorige week een nieuwe naam toegevoegd aan de immer uitdijende lijst van officiële studententeams: Team HART wil het thema ‘human augmentation’ aan de TU/e op de kaart zetten en beoogt niets minder dan de menselijke ervaringswereld te verrijken met nieuwe zintuigelijke indrukken; om te beginnen met het ‘voelen’ van spraak.

Met getrainde immuniteit kanker bestrijden

vrijdag 30 oktober 2020

Tot voor kort werd verondersteld dat het aangeboren immuunsysteem, de eerste verdedigingslinie van het lichaam, ziekteverwekkers niet in zijn geheugen opslaat. TU/e-hoogleraar Precision Medicine Willem Mulder laat zien hoe een 'nanobiologische' immuuntherapie het aangeboren immuunsysteem mobiliseert tegen kanker. De nieuwe aanpak is met succes toegepast in muizen met huidkanker.

'Kanker' op een chip zorgt voor beter begrip bij uitzaaiingen

donderdag 1 oktober 2020

Bijna 1 op de 6 sterfgevallen wereldwijd wordt veroorzaakt door kanker. Het meest dodelijk is echter niet de primaire tumor, maar het uitzaaien ervan. Het bestuderen van deze ‘metastase’ in mensen is lastig, daarom ontwikkelde Jelle Sleeboom tijdens zijn promotie-onderzoek kleine chips met kankercellen die het menselijk lichaam nabootsen. Zijn technieken helpen om kankeruitzaaiing beter te begrijpen. Sleeboom promoveerde op dinsdag 29 september aan de faculteit Mechanical Engineering.