donderdag 11 maart 2004
Nederlandse waterbouwers kunnen leren van de extreme zeespiegelschommelingen in de Kaspische zee, aldus prof.dr. Salle Kroonenberg van de TU Delft.
donderdag 26 februari 2004
Frank Spaargaren treedt in 1964 in dienst bij de studieafdeling van de Deltadienst Rijkswaterstaat. Deze afdeling bereidt alle proeven voor die in het Waterloopkundig Laboratorium worden uitgevoerd in verband met de Deltawerken. Dat betreft onder andere de afsluitingen van Grevelingen, Haringvliet en Oosterschelde.
donderdag 5 februari 2004
Begin jaren zeventig wordt een patroon van een elektrische schakeling via contactafdruk overgebracht op een silicium plak (wafer). Dat brengt echter regelmatig beschadigingen van masker en plak met zich mee, en bovendien zijn er problemen met uitrichten. De halfgeleiderfabriek van Philips in Nijmegen meldt dat deze techniek gaat vastlopen. Aan Philips Natlab de vraag om dit probleem aan te pakken.
donderdag 5 februari 2004
Royal Haskoning is sinds kort betrokken bij het grote offshoreproject Sachalin II in Siberië. Het Nijmeegse ingenieursbureau levert de komende drie jaar circa zestig deskundigen op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid.
donderdag 5 februari 2004
Begin januari is in Brazilië het grootste stortgasproject ter wereld opgeleverd. Arcadis en Van der Wiel Stortgas spelen een belangrijke rol.
donderdag 29 januari 2004
Uit het jaaroverzicht van STD (Svensk Teknik och Design) blijkt dat de Nederlandse ingenieursbureaus het in 2003 redelijk tot goed hebben gedaan. Arcadis, Fugro en Grontmij behielden hun posities in de Europese top-tien.
donderdag 15 januari 2004
In 2006 moet de A380 zijn eerste commerciële vluchten maken. In Hamburg, samen met Toulouse de belangrijkste productievestiging, krijgen de montageen lakhallen langzaam maar zeker vorm. Imtech leverde een groot deel van de technische installaties.
donderdag 15 januari 2004
‘Je kunt nooit zeggen dat je dé innovator bent. Dan zeg je dat je onze lieve Heer bent. Je bouwt voor 95 procent voort op de kennis van anderen.’ De inmiddels 86-jarige Jacob Kistemaker spreekt met grote beslistheid. Over zijn kleding draagt hij een witte laboratoriumjas. Hij is nog enkele uren per week aanwezig bij het onderzoeksin stituut Amolf in Amsterdam. Een woordvoerder van Urenco zegt daarover: ‘De heer Kistemaker is al jaren met pensioen, maar er is niemand die hem dat durft te vertellen’.