maandag 4 mei 2020
Zaterdag 2 mei stortte er in de Duitse haven Rostock een scheepskraan met een hijskracht van 5.000 ton in. Er zijn enkele mensen lichtgewond geraakt. De kraan, van het type HLC 295000, heeft aanzienlijke schade opgelopen.
donderdag 30 april 2020
Op donderdag 23 april kwam het Chinese Heavy Load Carrier schip Zhen Hua 26 vanuit Shanghai aan in de haven van Rotterdam Maasvlakte.
dinsdag 7 april 2020
Op 30 maart vond de sail out plaats van de topside van het platform Borssele Beta. Borssele Beta is een groot ‘stopcontact’ voor de aansluiting van offshore windparken op het net. Het gaat daarbij om de windgebieden Borssele III en IV, voor de kust van Zeeland. De topside van 25 m hoog, 58 m lang en 32 m breed en een gewicht van 3.650 ton, werd met succes op het jacket geplaatst.
maandag 6 april 2020
Er is in Nederland een tijd geweest dat men de dorpsoudste raadpleegde om te bepalen hoe hoog een binnendijk moest zijn om het risico op overstromingen van huizen en landerijen te beperken. Die oudere man kon zich herinneren dat tijdens een overstroming in zijn jeugd alle koebeesten in de stal van boer zo-en-zo tot hun knieën in het water stonden. Zo had men tenminste een idee hoe hoog de nieuwe dijk moest zijn om een herhaling daarvan te voorkomen.
maandag 9 maart 2020
Op 6 maart voerde Van Oord de laatste tests uit aan TROV (Tracked Remotely Operated Vehicle) Deep Dig-It, speciaal ontworpen om voor TenneT ten noorden van de Maasvlakte elektriciteitskabels 5 m diep de zeebodem in te kunnen leggen. TenneT wil hier in de toekomst offshore windparken op gaan aansluiten.
dinsdag 25 februari 2020
Dit jaar begint Arcadis in de Verenigde Staten met het bouwen van hoogwaterbeschermingsdijken rond Manhattan. Zo wordt het financiële hart van Amerika voor anderhalf miljard dollar beschermd tegen het water. Arcadis US heeft de leiding in de voorbereiding van het plan. Edgar Westerhof: ‘Iedereen kijkt naar dit project.’
dinsdag 25 februari 2020
Tot 16 mei 2020 is in de Roca London Gallery in Londen een tentoonstelling te zien getiteld: Sea Change: Flood Resilient Architecture for the 21st Century. Het is een expositie waarin architecten en ingenieurs reeds gerealiseerde projecten en plannen laten zien die kustgebieden duurzaam beschermen tegen de stijgende zeespiegel en toenemende hoeveelheden neerslag. Het zijn vooral projecten die het landschap intact laten of herstellen, natuurlijke elementen gebruiken, ruimte geven aan het water en meestal multifunctioneel zijn.
donderdag 13 februari 2020
Als enige land ter wereld zet Rusland nucleair aangedreven schepen in. Zo heeft het een heuse nucleaire ijsbrekersvloot. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen en wegen die wel op tegen de potentiële nadelen?