Maritiem & Offshore | Technisch Weekblad
Maritiem & Offshore

SolarDuck installeert drijvend zonne-energieplatform

vrijdag 30 april 2021

SolarDuck, een Nederlandse startup in duurzame energie, heeft haar eerste drijvende zonne-energieplatform geïnstalleerd. Het project – ook wel Demonstrator genoemd – bestaat uit vier driehoekige modules die met floaters op het water rusten en aan de bovenkant voorzien zijn van zonnepanelen. De Demonstrator dobbert in de Waal bij IJzendoorn en zal energie leveren aan het netwerk.

Dat meen je niet…. Vliegdekschepen in de lucht

donderdag 29 april 2021

Vliegdekschepen behoren tot het duurste oorlogstuig van de wereld. De USS Gerald R. Ford (100.000 ton) kostte bij oplevering $13 miljard. In verschillende recente oorlogen stelden de vliegdekschepen de VS (die 11 grote exemplaren hebben; meer dan de rest van de wereld samen) in staat om de luchtmacht mee te nemen zonder grondbases in de buurt. In de confrontatie met een modern leger als het Chinese lijken vliegdekschepen echter achterhaald, doordat enerzijds de reikwijdte van gevechtsvliegtuigen is afgenomen tot 1.000 km (500 km voor het vliegtuig en 500 km voor de munitie), terwijl anderzijds de vuurkracht van ballistische raketten almaar toeneemt. De gevreesde Chinese DF-26, die vanaf een vrachtwagen kan worden afgevuurd houdt vliegdekschepen op minstens 1.600 km van de kust. Te ver dus, om van nut te zijn als drijvend vliegveld voor gevechtsvliegtuigen, tenzij die vliegtuigen onderweg kunnen bijtanken.

Maritieme ingenieurs naar Defensie

donderdag 15 april 2021

Twintig maritieme ingenieurs van scheepsbouwer IHC komen tijdelijk in dienst bij de afdeling Maritieme Systemen van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). De detachering komt als geroepen, want IHC heeft overcapaciteit.

Provincie Groningen wil dubbel zo grote Eemshaven

woensdag 14 april 2021

De provincie Groningen en de gemeente Het Hogeland willen de Eemshaven sterk uitbreiden. De uitbreiding is bedoeld voor de vestiging van bedrijven uit de sectoren waterstof, batterijen, datacenters, windenergie, automotive en nieuwe vormen van hightech-bedrijven. Groningen Seaports is enthousiast over de nieuwe plannen.

5G en Inmarsat: strijd om het spectrum rond Burum

maandag 12 april 2021

Over anderhalf jaar is het dan echt zover: de ruggengraat van 5G wordt geveild. In september 2022 wordt de 3,5 GHz band in drie blokken aangeboden aan mobiele operators, meldde staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) vlak voor kerst aan de Tweede Kamer. Bestaande gebruikers moeten dan weg zijn. Het Britse bedrijf Inmarsat – dat onder meer voor maritieme non-profit-nooddiensten afhankelijk is van een deel van hetzelfde spectrum – weigert dat te accepteren en spande een rechtszaak aan. Wat staat er op het spel en wat zijn de oplossingen?

Britse schepen welkom voor onderhoud in Nederland

vrijdag 9 april 2021

Vissersschepen uit Groot-Brittannië mogen voor onderhoud toch weer gebruik maken van meer scheepswerven in Nederland. Na een succesvolle lobby van Metaalunie en VNO-NCW samen met onder meer NMT en VisNed heeft het ministerie van LNV hierover nieuwe afspraken gemaakt met de Europese Commissie.

Zelfrijdend transport in Rotterdamse haven

vrijdag 9 april 2021

VDL Automated Vehicles gaat vanaf eind dit jaar tot medio 2023 liefst 77 automatisch geleide voertuigen leveren aan Hutchison Ports ECT Rotterdam. De modulair opgebouwde voertuigen worden centraal aangestuurd, maar voorkomen zelfstandig botsingen door een aanrijdbeveiliging.