donderdag 15 april 2021
Als het gaat om de Covid-19 pandemie is iedereen het erover eens dat het klimaat en de energietransitie niet het kind van de rekening mag worden. Daarom doen hogescholen en energiebedrijven er alles aan om de kennis van technici op peil te houden.
woensdag 14 april 2021
Kunnen we woningen materiaalneutreaal bouwen zodat er netto geen materiaal nodig is? Dat is een van de fundamentele vragen die ingenieur Ronald Rovers vanuit zijn onderzoeksbureau RiBuilt stelt.
dinsdag 13 april 2021
De productie van batterijen is nu nog vooral in handen van bedrijven uit Japan of China. Dat is tegen het zere been van de EU dat met de European Battery Innovation in 2030 een kwart van de wereldwijde batterijproductie binnen de Europese grenzen wil realiseren. E-magy en LeydenJar zijn twee Nederlandse start-ups die hopen daaraan bij te dragen.
dinsdag 13 april 2021
Het plan van onderzoekers van Harvard Universiteit om de komende zomer een eerste experiment uit te voeren met solar ray management (srm) in het Zweedse Kiruna is uitgesteld.
dinsdag 13 april 2021
Met passieve magneten voor een frictieloze ophanging claimt Revterra efficiëntere vliegwielen te maken voor energieopslag in elektrische netwerken.
zondag 4 april 2021
Ik heb twee weken geleden de laatste review gedaan (samen met honderden andere wetenschappers) van het nieuwe Assessment Report van het IPCC. Dat is hét rapport waarin de wetenschap voor de rest van de wereld op een rijtje zet hoe het staat met het klimaat en hoe we zoveel mogelijk leed in de toekomst kunnen voorkomen.
zaterdag 3 april 2021
Soms moet je je niet door de lange termijn laten afleiden, omdat onmiddellijke actie vereist is. Dat klinkt gek: de lange termijn is toch dat ondergeschoven kindje dat structureel te weinig aandacht krijgt? Zonder meer waar. Het is zowel verstandig als fascinerend om meer over de lange termijn na te denken, hoewel Keynes er natuurlijk al op wees dat de enige zekerheid is dat we op de lange termijn allemaal dood zijn. Tegelijk is het ook erg waarschijnlijk, dat de meesten van ons dan achterkleinkinderen zullen hebben.
vrijdag 2 april 2021
Sinds de veiling van een op blockchain gebaseerd digitaal watermerk van het fotobestand Everydays—The First 5,000 Days van kunstenaar Beeple $69 miljoen opbracht en de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey voor $2,9 miljoen over de toonbank ging, staat de kunstwereld op zijn kop. Non-fungible tokens (NFTs) roepen vooralsnog vooral veel vragen op. Vormen ze een klimaatramp in de dop? Waar ligt de grens van de toepassingmogelijkheden? En wat bezit je eigenlijk als je de eigenaar van een NFT bent?