donderdag 21 januari 2021
Verschillende knelpunten staan grootschalige investeringen in groene waterstof in de weg. Het Nederlandse consortium HyDelta wil deze drempels wegnemen, door innovaties die het dichtst bij markintroductie zijn te ondersteunen. Begonnen wordt met een geïntegreerde aanpak van oplossingen voor het transport en gebruik van waterstof.
donderdag 21 januari 2021
Waterstof-windmolen Siemens Gamesa en Siemens Energy hebben aangekondigd in totaal € 120 miljoen te gaan besteden aan de ontwikkeling van een windmolen, die ter plekke waterstof moet gaan opwekken. In de komende 5 jaar willen de ondernemingen een elektrolyse-unit gaan integreren in de grootste turbines van Siemens Gamesa (SG14-222 DD).
donderdag 21 januari 2021
Sinds een jaar prijken er voorop het vrachtschip MV Ankie van Jan van Dam Shipping twee vleugels die wat weg hebben van dikke, staande vliegtuigvleugels. Deze 10 m hoge aluminium ‘Ventifoil’ systemen vangen wind waardoor het schip een extra zetje krijgt en minder brandstof verbruikt.
woensdag 20 januari 2021
Bij productie op industriële schaal is in 2030 een prijs van 2,19 euro per kg mogelijk. Doordat de warmte-intensieve industrie vanaf 2025 een steeds hogere CO2-heffing gaat betalen, komt de prijsequivalentie van fossiele brandstoffen en groene waterstof steeds dichterbij, blijkt uit een studie van ABN Amro. De prijs van groene waterstof moet tot 1,78 euro per kg dalen om concurrerend te zijn.
maandag 18 januari 2021
Komend studiejaar start de Faculty of Science & Engineering (FSE) van de Universiteit Maastricht met de nieuwe bacheloropleiding Circular Engineering. De opleiding zorgt voor een nieuw soort ingenieur die niet geschoold is in één vakgebied, zo stelt Universiteit Maastricht, maar die over diverse disciplines heen kan kijken, rekening houdt met de footprint van materialen en naast technologie ook gevoel voor maatschappelijke verhoudingen heeft.
maandag 18 januari 2021
Een jaar geleden ging een geruchtmakend rapport van de Parijse denktank ‘The Shift Project’ als een lopend vuurtje de wereld rond. Een half uurtje Netflixen zou evenveel broeikasgassen uitstoten als 5 km rijden met een benzineauto. Klopt dat?
maandag 18 januari 2021
Het is werkelijk een plezier om twee interessante denkers hardop te horen twijfelen. In de podcast ‘Resources Radio’ van de denktank ‘Resources for the Future’ leggen klimaatwetenschapper Ken Caldeira en Ted Nordhaus (oprichter van het Breakthrough Institute en auteur van ‘An Ecomodernist Manifesto’. Beide heren waren op Twitter voor $2000 een weddenschap aangegaan of de wereldwijde CO2-emissie vorig jaar gepiekt heeft.
maandag 18 januari 2021
Vorig jaar verraste elektronicafabrikant Sony op de Consumer Electronics Show (CES) met de presentatie van een prototype elektrische auto. De reacties waren zo enthousiast dat Sony het concept heeft doorontwikkeld en op CES van dit jaar beelden heeft getoond van een daadwerkelijke proefrit op de weg door de Vision-S.