Milieu & Duurzaamheid | Technisch Weekblad
Milieu & Duurzaamheid

Rijkswaterstaat en Allseas lanceren opvang zwerfafval

woensdag 28 oktober 2020

Rijkswaterstaat heeft samen met Allseas een innovatief opvangsysteem ontwikkeld dat zowel drijvend zwerfafval als afval tot 1 m onder water opvangt. Het systeem, Catchy is in gebruik genomen in de Vijfsluizerhaven. Het systeem voorkomt dat macro- en microplastics naar het beschermde natuurgebied en de Noordzee kunnen stromen.

Plastic soep bestrijden dankzij USE-vak

woensdag 28 oktober 2020

Water dat uit de lucht valt, wordt in Nederland als ‘schoon’ gezien en gaat niet via het rioolstelsel naar een waterzuivering. In de meeste gemeentes verdwijnt dit water via rivieren en meren uiteindelijk ongefilterd in de Noordzee. Maar zo schoon dat water niet. Vanuit een USE-leerlijn is team Storm Plastics nu aan het uitzoeken hoe plastic afval via oppervlaktewater in de oceaan komt en hoe dat te voorkomen is.

‘We bouwen nu hét probleem van de toekomst’

donderdag 22 oktober 2020

Nederland bouwt niet ambitieus en toekomstbestendig genoeg, vindt hoogleraar duurzaam bouwen Andy van den Dobbelsteen (TU Delft). ‘Nu bestaat nieuwbouw uit gebouwen die nét niet goed genoeg zijn. Die worden straks de grootste probleemgevallen.’

De techniek van samenleven

donderdag 22 oktober 2020

Heijmans legt de lat hoog voor de projecten die het in eigen beheer ontwikkelt. De nu in uitvoering zijnde Maanwijk in Leusden krijgt een gebiedslabel A en heeft naast deze duurzame gebiedsontwikkeling, met vele technische innovaties, sociale verbinding als speerpunt. Projectleider Joost Ruiterkamp van Heijmans neemt ons mee langs de bijzondere aspecten van het woningbouwproject.

Koninklijk gedrag is te prijzen

dinsdag 20 oktober 2020

Bij alle ophef over een majesteitelijke vliegvakantie naar Griekenland geeft de Britse prins William het goede voorbeeld met zijn dit jaar aangekondigde Earthshot Prize. De komende 10 jaar zijn er jaarlijks 5 prijzen van £1 miljoen per stuk voor wilde ideeën om milieuproblemen op te lossen. De prijzen worden, in tegenstelling tot oeuvre-bekroningen als de Nobelprijs en de Finse Millennium Technology Prize, besteed aan de realisatie van het idee zelf. De verwijzing naar de Moonshot van John F. Kennedy (binnen 10 jaar een man op de maan) is bewust. Gezamenlijke grote doelen inspireren.

Warmtebatterij belofte voor energietransitie

dinsdag 6 oktober 2020

De energietransitie belooft een permanente balanceer act te worden tussen een variabele energievraag en nog variabeler -aanbod. Betaalbare kort-cyclische opslag staat voor de deur in de vorm van batterijen. TNO hoopt met de thermochemische warmtebatterij een oplossing gevonden te hebben voor energieopslag voor de middellange (weken en maanden) en lange termijn (jaar).

Stop dat geld toch maar in de spouwmuur

donderdag 1 oktober 2020

Toch nog even over het rapport ‘Woonlastenneutraal koopwoningen verduurzamen’, dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) eind augustus presenteerde. In veel media werd het opgepikt met als strekking dat het voor de meeste woningeigenaren verstandiger zou zijn om isolatie en zonnepanelen uit te stellen. ‘Verduurzamen eigen woning financieel onaantrekkelijk,’ kopte het PBL zelf. En: ‘Met de huidige investeringslasten en regelingen is verduurzamen voor vrijwel niemand rendabel.’