Milieu & Duurzaamheid

Luchtbellen tegen plastic soep

Terwijl Ocean Cleanup plastic afval gaat opruimen in oceanen, willen de ontwerpers van de Great Bubble Barrier voorkomen dat dit plastic überhaupt in de oceaan terechtkomt.

Getijdencentrale levert energie

Bij het European Marine Energy Centre (EMEC) in Orkney, Schotland, heeft de meest krachtige getijdencentrale ter wereld half april voor het eerst op vol vermogen elektriciteit geleverd aan het elektriciteitsnet.

Robot neemt aspergesteken over

Cerescon uit Heeze presenteerde half april zijn automatische selectieve aspergeoogstmachine. Het gevaarte van zo’n 8 bij 5 m heeft een capaciteit van 40 ha en bewerkt drie rijen aspergebedden tegelijkertijd. Hij vervangt daarmee zo’n zestig handstekers.

Waterschapsbedrijf Limburg plaatst 33.000 zonnepanelen

Om te voldoen aan de afspraak met de overheid om 40 % van het eigen energieverbruik duurzaam op te wekken, plaatst Waterschapsbedrijf Limburg de komende twee jaar 33.000 zonnepanelen op de zeventien rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid over Limburg.

Het grid van de toekomst

De Amerikaanse National Academy of Engineers riep recentelijk de elektrificatie van de samenleving uit tot de grootste civieltechnische prestatie van de vorige eeuw.

Waterveiligheid in kleurlijntjes

Er was al een site www.overstroomik.nl, waarop je per postcode kunt zien hoe laag je woont en hoe hoog het water komt als de dijk doorbreekt, maar nu is er ook www.waterveiligheidsportaal.nl.

Gadget: Slimme IKEA-lampen

Slimme ledverlichting vindt zijn weg naar steeds meer huishoudens, aangevoerd door pionier Philips met zijn Hue-collectie. En nu stapt ook IKEA in deze groeiende markt met zijn collectie Smart Lighting.

Naar boven