Milieu & Duurzaamheid | Technisch Weekblad
Milieu & Duurzaamheid

Marin en maritieme sector maken schoon schip

maandag 14 juni 2021

Niet alleen de luchtvaartsector ligt flink onder vuur door zijn uitstoot van broeikasgassen; ook de scheepvaart moet volgens internationale afspraken flink vergroenen. Een pittige opgave, maar eentje waarvoor zo’n twintig partijen uit de maritieme sector samen met Marin de handen uit de mouwen steken. Het doel: machinekamers voor diverse scheepstypen die een stuk minder broeikasgassen uitstoten.

Zwavelrichtlijn: scrubbers in scheepvaart onder vuur

maandag 14 juni 2021

Sinds vorig jaar is het maximale zwavelgehalte in stookolie voor de scheepvaart verlaagd naar 0,5%. Schepen mogen alleen nog hoogzwavelige stookolie (HFO) aan boord hebben als ze voorzien zijn van een scrubber die de zwaveloxiden uit de schoorsteen wast. Onderzoekers in vakblad Science stellen dat hiermee de lucht schoner wordt maar het water viezer en maken zich zorgen over de gevolgen van toxische stoffen voor het mariene ecosysteem. Hoe gevaarlijk is dat?

Dat meen je niet … hebben we straks milieuvriendelijke pesticiden dankzij corona?

vrijdag 4 juni 2021

Een van de grote successen in de strijd tegen de pandemie is de ontwikkeling van vaccins op basis van RNA door Pfizer en Moderna. Door een klein stukje ribonucleïnezuur (RNA), met de genetische code voor de typerende stekels op de mantel van sars-cov-2 in menselijke cellen te introduceren, gaan onze eigen cellen die eiwitten aanmaken. Het RNA is binnen twee dagen afgebroken, maar het menselijk afweersysteem leert om te reageren op de eiwitten. Voilà: het meest succesvolle vaccinrecept tot nu toe.

Tip: europarlementariër Groothuis sloopt garantie uit waterstofplan

vrijdag 4 juni 2021

De EU koerst af op tientallen GW’s aan elektrolysercapaciteit in 2030. Als je niet oppast draaien die op gascentrales, waardoor de waterstof die je ermee produceert beter direct van aardgas had kunnen maken. De Luxemburgse minister Claude Turmes had daarom voorgesteld aan subsidies voor groene waterstof een additionaliteitseis te verbinden: alleen als de elektrolyser gekoppeld is aan extra zonne- of windparken kun je er subsidie voor krijgen.

Geen nieuwe olievelden meer, zegt olievriendelijk IEA

vrijdag 4 juni 2021

‘Als overheden serieus zijn over het klimaatrisico dan kunnen er geen nieuwe investeringen in olie, gas en kolen meer gedaan worden vanaf nu, vanaf dit jaar,’ zei directeur Fatih Birol bij de presentatie van ‘Net-zero by 2050: A roadmap for the global energy sector’. Dit is een volstrekt andere boodschap dan de ambigue tekst die Birol ten tijde van World Energy Investment 2019 uitsprak: ‘De wereld investeert niet genoeg in olie en gas om de huidige consumptiepatronen vast te houden, maar investeert evenmin genoeg in schonere technologie om van koers te veranderen. Hoe je er ook naar kijkt, we zijn risico’s voor de toekomst aan het opstapelen.'