Milieu & Duurzaamheid | Technisch Weekblad
Milieu & Duurzaamheid

Team CORE gaat onder water voor unieke batterijrecycling

donderdag 14 oktober 2021

Het gaat nog te vaak mis bij het inleveren en recycleren van oude batterijen, met batterijbranden als gevaarlijkste gevolg. Studententeam CORE (TU/e) presenteerde maandag 11 oktober hun nieuwste installatie, een shredder die batterijen volledig onder water kan versnipperen, als eerste stap van een recyclinglijn waarin batterijen op een veilige manier hergebruikt kunnen worden.

Je e-bike draadloos opladen op een stoeptegel

dinsdag 12 oktober 2021

Elektrische fietsen zijn een succes. Afstanden die eerst te ver (en vermoeiend) waren zijn ineens binnen bereik, zonder gedoe met ov of auto. Maar dat opladen… Je moet óf gaan klungelen met een kabel, óf je haalt telkens de accu van je fiets en sleept het ding heen en weer om binnen te laden. De oprichters van de Delftse startup TILER bedachten een draadloze oplossing: een oplaad-stoeptegel.

Iedereen een groene bril op

maandag 4 oktober 2021

Het is herfstig woensdag, maar in de Markthal worden zonnebrillen uitgedeeld. Ze hebben groene glazen, want de Energy Learning Community wil alle studenten uitnodigen door een groene bril naar hun professionele toekomst te kijken. Studenten Charlot Felderhof en Ivo van der Peet werken mee aan dit nieuwe initiatief: “Want we hebben iedereen – TU/e’ers, hbo’ers en mbo’ers – nodig om de energietransitie te bereiken.”

Patent op duurzame energie

maandag 27 september 2021

Willen we de klimaatdoelen voor 2030 en 2050 bereiken, dan moeten we alles op alles zetten om duurzame energietechnologieën verder te ontwikkelen. Voor overheidsbeleid is daarbij van belang of een technologie vooral voortbouwt op eerdere technologie, of juist steunt op natuurwetenschappelijk onderzoek, betoogt promovendus Peter Persoon (TU/e).

Er zijn maar twee smaken qua klimaat

vrijdag 17 september 2021

Deze maand had ik het genoegen met een Shell-medewerker over de energietransitie te mogen debatteren bij een heerensociëteit. Verrassend genoeg bleken we het over veel eens. Ik had één van mijn grote angsten rond de energietransitie in een stelling gegoten: ‘Alle bekende voorraden fossiele brandstoffen zullen tot het laatste molecuul opgebruikt worden.’ Immers, olie, gas en kolen zijn goedkoop en miljarden wereldburgers zijn aangewezen op goedkope energie om van straatarm door te groeien naar net iets minder straatarm. Bovendien is Europa ook als het ‘Fit for 55’ is steeds minder het middelpunt van de wereld. Dertig jaar geleden zorgde Europa nog voor een derde van de wereldwijde CO2-uitstoot. Tegenwoordig is dat nog slechts 10%. Niet omdat de uitstoot in Europa nu zo hard gedaald is, maar doordat de energievraag in armere landen sterk is toegenomen. En die zal blijven toenemen.