Milieu & Duurzaamheid | Technisch Weekblad
Milieu & Duurzaamheid

Kweekvleesproducenten vatten de koe bij de horens

vrijdag 3 september 2021

Het waren iconische beelden: Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht en tevens kartrekker op het gebied van gecultiveerd vlees, presenteert in 2013 voor een groot publiek de allereerste kweekvleesburger aan twee voedseldeskundigen. De kostprijs: maar liefst een kwart miljoen euro. Gelukkig was het oordeel van deze deskundigen, weliswaar vergezeld van enige opbouwende kritiek, overwegend positief. De deur naar een wereld waarin consumentenvlees kunstmatig wordt ontwikkeld, zonder het houden en slachten van een levend dier, was officieel geopend. Inmiddels zijn we zeven jaar verder en lijkt de deur niet te zijn platgelopen. Het is opmerkelijk stil rondom kweekvlees, en dat terwijl de consumptie van conventioneel vlees blijft toenemen. Hoe staat het ervoor met de huidige ontwikkelingen in de kweekvleesmarkt? Wanneer kunnen we de eerste laboratorium-steak op ons bord verwachten?

Goede vraag: Is blauwe waterstof inderdaad helemaal niet groen?

dinsdag 31 augustus 2021

De publicatie van een wetenschappelijk artikel heeft gezorgd voor een hete zomer in de wereld van waterstof en ccs. In ‘How green is blue hydrogen?’ berekenen twee Amerikaanse hoogleraren dat door weglekken van methaan blauwe waterstof voor woningverwarming slechter is dan gewoon aardgas in een cv-ketel verbranden en blauwe waterstof nauwelijks emissiereductie oplevert vergeleken bij grijze waterstof. Moet de blauwe waterstof dan maar gelijk bij het grof vuil van het klimaatbeleid nog voor er goed en wel aan begonnen is?

Methaanoxidatie als noodrem voor warmer klimaat

dinsdag 31 augustus 2021

Nu het besef groeit dat alleen razendsnel en grootschalige maatregelen klimaatverandering binnen de perken houden, verschuift de aandacht van de klimaatwereld van CO2 naar methaan (CH4). In het afgelopen decennium was de bijdrage van CO2 aan de opwarming van de wereld nog slechts anderhalf maal zo groot als die van methaan. Dat komt omdat methaan op korte termijn een factor honderd keer meer opwarming veroorzaakt dan CO2 en de concentratie methaan veel sneller toeneemt dan die van CO2.

Hoe denken ingenieurs over geluk?

dinsdag 31 augustus 2021

Wat is belangrijker, geluk of inkomen? Als we economen moeten geloven is dat een onzinnig vraag. Immers: hoe meer we consumeren, hoe gelukkiger we worden. Dat hebben economen ooit zo bedacht omdat ze een simpel mensbeeld (de zogenaamde rationele actor) nodig hadden waarmee ze hun wiskundige modellen aan de praat kregen.

Eerste grote vrachtschepen op methanol

dinsdag 31 augustus 2021

Omdat grote vrachtschepen een levensduur hebben van 20 à 30 jaar zijn beslissingen die rederijen nu nemen van groot belang voor de CO2-uitstoot van de maritieme sector in 2050. De Deense transportgigant Maersk heeft deze zomer een belangrijke stap gezet met de bestelling van 8 grote containerschepen (tot 16.000 containers) die zowel op methanol als of gangbare scheepsbrandstof kunnen varen.

‘Nederlanders zijn te nuchter voor paarse waterstof’

woensdag 25 augustus 2021

In het debat rond de energietransitie lijken Nederland en België soms gescheiden werelden, terwijl we veel gemeenschappelijke uitdagingen hebben. Daarom legt TW-redacteur Gerald Schut zijn oor te luisteren bij een uitgesproken Vlaamse energieprominent. Hoe kijkt een buitenstaander aan tegen onze dromen over groene waterstof en wat kunnen beide landen van elkaar leren?