Milieu & Duurzaamheid | Technisch Weekblad
Milieu & Duurzaamheid

Tip: Natuur en bouwsector moeten bondgenoten worden

donderdag 19 november 2020

In het lezenswaardige 360 magazine verscheen een tijdje terug een boeiend artikel over de bouw in Duitsland waarin drie trends beschreven werden, aan de hand van sprekende voorbeelden. De bouwsector 'zaagt de takken door waar we op zitten', aldus het stuk dat oorspronkelijk verscheen in de Süddeutsche Zeitung en verder gaat over technologie, natuurlijke materialen en de combinatie met ecologie.

TW Podcast met Andy van den Dobbelsteen (TU Delft): Bijna energieneutraal is niet goed genoeg

woensdag 18 november 2020

Andy van den Dobbelsteen denkt graag decennia vooruit. Aannemers zouden uitsluitend nog woningen en kantoren bouwen met nul op de meter moeten bouwen, als het aan de hoogleraar Climate Design & Sustainability (TU Delft) ligt, want de huidige standaard van bijna energieneutraal (BENG) wordt hét energieprobleem van de toekomst. Koeling in de zomer en circulair bouwen moeten hoger op de agenda en bouwen in de Randstad is eigenlijk volstrekt onverantwoord, vindt Van den Dobbelsteen. Verder: hoeveel zin heeft het nu precies om als particulier je huis te verduurzamen? En Van den Dobbelsteen heeft een verrassend idee om de Elfstedentocht terug te krijgen.

Initiatiefgroep: kernenergie voor leveringszekerheid na 2030

dinsdag 17 november 2020

CO2-uitstoot en kosten zijn niet de enige criteria bij keuzes voor ons energiesysteem. Leveringszekerheid, vooral ook in geopolitiek opzicht, zou een veel zwaardere rol in onze overwegingen moeten spelen. Dat vindt de ‘Initiatiefgroep Kernenergie’ bij monde van oud-Gasunie CEO George Verberg tijdens het webinar The Nuclear Elephant van stichting Kernvisie: ‘We hebben in Europa afgesproken dat geen enkel land voor meer dan 30% van Russisch gas afhankelijk mag zijn. Dat is in Duitsland nu meer dan 60%. En wat als een paar Mexicaanse drugsbaronnen zo’n stopcontact op zee aanvallen? Dat zijn allemaal aspecten waar je nooit iemand over hoort. Wij willen niet alleen sturen op CO2-uitstoot.’

“Brainportlijn biedt de TU/e een ideale testomgeving”

woensdag 11 november 2020

Een emissieloos ov-systeem waarbij voertuigen over vrije rijbanen rijden, moet in 2030 binnen de Brainportregio de campussen met elkaar verbinden. Deze Brainportlijn gaat volgens de initiatiefnemers de mobiliteitsproblemen in de regio oplossen en moet uitgroeien tot een exportproduct. Carlo van de Weijer, directeur van TU/e-instituut EAISI, ziet er de ideale testomgeving in voor allerlei onderzoek dat hieraan gerelateerd is. Om de lijn verder te kunnen ontwikkelen, vragen de initiatiefnemers om één miljard euro uit het Nationale Groeifonds.

Rookpalen worden laadpalen voor fietsen

donderdag 5 november 2020

Alle stations en perrons in Nederland zijn sinds 1 oktober rookvrij. Dat combineert goed met het dringende advies om niet alleen in de trein, maar ook op het station en de perrons een mondkapje te dragen. Hierdoor zijn er wel een heleboel stalen rookpalen over zijn die op 400 stations stonden.

Duurzaam is helemaal niet duur!

woensdag 4 november 2020

Ik weet niet hoe het bij u was maar ik heb mijn hele leven geweten dat duurzaamheid iets was wat we moesten gaan doen, maar niet gingen doen, omdat het te duur was.