Milieu & Duurzaamheid | Technisch Weekblad
Milieu & Duurzaamheid

‘Dunkelflaute is de minste van mijn zorgen’

vrijdag 19 maart 2021

Sinds 2012 is ‘veel schrijvend ingenieur’ Thijs ten Brinck met zijn website Wattisduurzaam.nl uitgegroeid tot een invloedrijke stem in het debat rond de energietransitie. In zijn analyses toont de UT-ingenieur dat je tegelijk uitgesproken en genuanceerd kunt zijn over dit thema. Inmiddels schrijft Ten Brinck vooral in de avonduren en weekenden, naast zijn werk als duurzaamheidsadviseur bij We-Boost Transitions.

De toekomst van het vliegen: duurzamer en duurder

vrijdag 19 maart 2021

Technisch is het mogelijk met biokerosine en synthetische kerosine de complete luchtvaart duurzaam te maken. Het is wel duur. Daarom zijn er internationale afspraken nodig die het bijmengen van duurzame brandstoffen stimuleren of verplichten.

Berlijns verbod op ‘bloot dak’ vanaf 2023

vrijdag 19 maart 2021

Een nieuwe wet in de Duitse deelstaat Berlijn introduceert vanaf 2023 een verplichting voor alle nieuwe gebouwen om minstens 30 % van hun dak te bedekken met pv-zonnepanelen of zonneboilers. De Solarpflicht zal ook gaan gelden voor bestaande gebouwen waarvan minstens 50 m2 dak wordt gerenoveerd. Voor daken op het noorden geldt een uitzondering. Die kunnen het voorschrift compenseren met in de gevel geïntegreerde zonnepanelen.

UT onderzoekt omzetting bio-olie in duurzame brandstof

maandag 15 maart 2021

Vloeibare bio-olie afkomstig uit de papierindustrie of van houtsnippers kan opgewaardeerd worden tot waardevolle brandstof voor vervoer en de scheepvaart. De Universiteit Twente onderzoekt met negen andere Europese partijen in het Horizon 2020 EBIO-project hoe dit proces meer efficiënt en duurzamer kan worden ingericht.

Hoge molens vangen meer turbulentie

zaterdag 13 maart 2021

Krachtige luchtstromingen in de lagere atmosfeer, zogenaamde low-level jets, geven windmolens een extra boost, zelfs als deze stromingen onder de steeds hogere windmolens door gaan. Dit kan invloed hebben op hoe windmolenparken opgezet worden.