Milieu & Duurzaamheid | Technisch Weekblad
Milieu & Duurzaamheid

‘Techniek is niet de oplossing’

vrijdag 5 maart 2021

Chemicus Heleen de Coninck heeft inmiddels aan verschillende zware IPCC-rapporten meegeschreven. Ze was hoofdauteur van het invloedrijke IPCC-rapport SR1.5 over het verschil tussen een wereld met 2 graden temperatuurstijging en met 1,5 graad. Ook aan het nieuwe AR6 rapport, dat een volledig overzicht geeft van de huidige staat van de wetenschap, schrijft ze mee.

Eerste volledig duurzame staalfabriek in Zweden

vrijdag 5 maart 2021

H2 Green Steel bouwt de komende jaren aan de eerste staalfabriek die volledig op duurzame elektriciteit en groene waterstof draait. In Boden-Luleå (Zweden) wordt vanaf 2024 gestart met de productie van hoogwaardig staal die stapsgewijs tot 2030 moet oplopen tot 5 miljoen ton per jaar. De totale investering bedraagt €2,5 miljard en leidt volgens de investeerders tot 10.000 directe en indirecte banen.

Meer vraagtekens, minder uitroeptekens

donderdag 4 maart 2021

Tweehonderd jaar geleden trokken hele volksstammen zo arm als kerkratten naar het Eldorado van toen. Gelukszoekers kwamen massaal naar de veengebieden in Friesland, Drenthe en Groningen om ‘het bruine goud’ te delven. Het afgraven van turf was zwaar werk, maar leverde op dat moment de meest geconcentreerde vorm van energie die voorhanden was. Terwijl ik in de stralende zon door de moerassen in de Friese Wouden wandelde, werd ik getroffen door hoe anders de levens van de veenstekers daar nog maar zo kort geleden waren. En dan doel ik niet op het feit dat diezelfde regio nu wordt volgelegd met zonneparken.

Tip: Klimaat-verkiezingsdebat

donderdag 4 maart 2021

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseert de Delftse Studium Generale, in samenwerking met GreenTU en de Studentenraad van de TU Delft, het Climate Action Verkiezingsdebat 2021, met studenten en vertegenwoordigers van de politieke jongerenpartijen.

Tip: Nieuw leven op de afvalberg

donderdag 4 maart 2021

‘Een niveautje hoger zijn we nu weer op de duurzaamheidsladder’, zegt Arie de Bode, directeur van Heros Sluiskil. Hij staat in de eerste aflevering van NPO-programma De Vuilnisman met tv-maker Teun van der Keuken op een enorme berg bodemas op Ecopark Terneuzen. Een maanlandschap, lijkt het.

Energiebedrijven en netbeheerders willen waterstofpact

donderdag 4 maart 2021

Meer duurzame energie, een hogere productie van waterstof met die duurzame energie en een verder ontwikkeld een landelijke transport- en opslaginfrastructuur van waterstof. Dat zijn drie essentiële bouwstenen om met waterstof de industrie en het energiesysteem in Nederland te verduurzamen.