Milieu & Duurzaamheid | Technisch Weekblad
Milieu & Duurzaamheid

Welke technologische ontwikkelingen blijven hangen na covid-19?

woensdag 4 november 2020

‘Innovatie gaat het snelst in crisistijd’, die kop stond laatst boven een interview in TW. Ik denk inderdaad dat een neveneffect van de coronacrisis is dat sluimerende maar disruptieve technologie nu begint aan het steile deel van de exponentiële groei. Zo hebben we recent bij TW een uitvraag gedaan naar baanbrekende ingenieursprojecten onder Nederlandse ingenieursbureaus voor onze special Visie 2021 die over zes weken verschijnt. Wat na mijn eerste ronde interviews opvalt is dat er veel projecten met baanbrekende technologie ingestuurd zijn, en bijna alle hebben een link met hoe we omgaan met de covid-19 pandemie.

Verduurzaming industrie is puzzel

woensdag 4 november 2020

De industrie is goed voor bijna de helft van het energieverbruik van Nederland, als je het gebruik van fossiele grondstoffen meetelt. In de omschakeling naar een door duurzame bronnen gedomineerde elektriciteitsvoorziening is een sleutelrol weggelegd voor de industrie.

Rijkswaterstaat en Allseas lanceren opvang zwerfafval

woensdag 28 oktober 2020

Rijkswaterstaat heeft samen met Allseas een innovatief opvangsysteem ontwikkeld dat zowel drijvend zwerfafval als afval tot 1 m onder water opvangt. Het systeem, Catchy is in gebruik genomen in de Vijfsluizerhaven. Het systeem voorkomt dat macro- en microplastics naar het beschermde natuurgebied en de Noordzee kunnen stromen.

Plastic soep bestrijden dankzij USE-vak

woensdag 28 oktober 2020

Water dat uit de lucht valt, wordt in Nederland als ‘schoon’ gezien en gaat niet via het rioolstelsel naar een waterzuivering. In de meeste gemeentes verdwijnt dit water via rivieren en meren uiteindelijk ongefilterd in de Noordzee. Maar zo schoon dat water niet. Vanuit een USE-leerlijn is team Storm Plastics nu aan het uitzoeken hoe plastic afval via oppervlaktewater in de oceaan komt en hoe dat te voorkomen is.

‘We bouwen nu hét probleem van de toekomst’

donderdag 22 oktober 2020

Nederland bouwt niet ambitieus en toekomstbestendig genoeg, vindt hoogleraar duurzaam bouwen Andy van den Dobbelsteen (TU Delft). ‘Nu bestaat nieuwbouw uit gebouwen die nét niet goed genoeg zijn. Die worden straks de grootste probleemgevallen.’

De techniek van samenleven

donderdag 22 oktober 2020

Heijmans legt de lat hoog voor de projecten die het in eigen beheer ontwikkelt. De nu in uitvoering zijnde Maanwijk in Leusden krijgt een gebiedslabel A en heeft naast deze duurzame gebiedsontwikkeling, met vele technische innovaties, sociale verbinding als speerpunt. Projectleider Joost Ruiterkamp van Heijmans neemt ons mee langs de bijzondere aspecten van het woningbouwproject.