Ontwerp & Kunst | Technisch Weekblad
Ontwerp & Kunst

Nieuwe expo ‘Bits of You’ over dataprofielen

vrijdag 21 mei 2021

Wetenschapsmuseum Nemo opent op 3 juni (corona volente) de tentoonstelling Bits of You op de nieuwe locatie ‘De Studio’ op het Amsterdamse Marineterrein. In zes paviljoens laat de op volwassenen gerichte interactieve expositie je ervaren hoe stap voor stap onze data door algoritmes verwerkt worden en leiden tot allerlei voorspellingen over onze identiteit en gedrag. Tien verschillende mensen delen hun eigen data-ervaring en roepen de vraag op hoe representatief digitale profielen zijn. Bits of You is samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek ontworpen op basis van gesprekken met wetenschappers.

Is het tijd om seks te hebben met robots?

dinsdag 11 mei 2021

Als het aan de Britse onderzoeker Kate Devlin ligt, is het tijd om robots te omarmen, om er intimiteit mee op te bouwen en om er zelfs nieuwe vormen van seks mee te onderzoeken. Als het aan hoogleraar Kathleen Richardson ligt - ook uit het Verenigd Koninkrijk - wordt daar meteen mee gestopt. Tijdens de Dutch Technology Week brengt TU/e’s Center for Humans & Technology (CH&T) een veelbelovende discussie tussen deze twee experts op het gebied van seks, robots en kunstmatige intelligentie.

De allerkleinste kerstboom

maandag 21 december 2020

De kleinste kerstboom in Nederland (en waarschijnlijk zelfs in de hele wereld), is gemaakt door Maura Willems, student technische natuurkunde aan de TU Delft. Bovenin het boompje prijkt een minuscule piek.

’Just Jane’ gaat weer vliegen

vrijdag 27 november 2020

‘Nog een jaar of zeven en dan moet onze viermotorige Avro Lancaster NX611 Just Jane voor het eerst in ruim 50 jaar weer het luchtruim kiezen. In nog betere conditie dan toen zij de fabriek uitrolde’, aldus Andrew Panton, manager van het Lincolnshire Aviation Heritage Centre in het Engelse dorpje East Kirkby aan de Engelse oostkust. Het legendarische propellervliegtuig is gebouwd in 1944 en was de afgelopen jaren, in taxiënde conditie, de hoofdattractie van het privémuseum.

Kunst+Techniek-prijs 2020 voor Nicky Assman

donderdag 19 november 2020

Kunstenaar Nicky Assmann (1980) heeft de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek (met een waarde van € 15.000) gewonnen. Ze is onder meer bekend van het lichtkunstwerk ‘Wervel’ in de parkeergarage van het Forum Groningen.

GLOW weer over de TU/e-campus in 2021

donderdag 12 november 2020

Dit jaar is GLOW in fysieke vorm geannuleerd, maar er worden al weer plannen gemaakt voor het lichtfestival van volgend jaar. Dan loopt de route weer over het TU/e-terrein, wat altijd in een lustrumjaar van de TU/e gebeurt. De exacte route over de campus is nog niet bekend, maar studententeam IGNITE is al druk bezig met de voorbereidingen voor een lichtinstallatie voor volgend jaar.

VOC-schip Amsterdam krijgt onderhoud

woensdag 4 november 2020

Het iconische VOC-schip ‘Amsterdam’ ligt tijdelijk op het droge. De replica van de Oost-Indiëvaarder Amsterdam die in 1749 verging, ligt sinds 1991 bij het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Sinds begin september is het daar tijdelijk weg voor groot onderhoud.

Tip: InScience-festival dit jaar hybride

woensdag 4 november 2020

Een filmfestival in 2020. Kan dat? Het festival voor wetenschappelijk documentaires InScience (11 tot 15 november) bestaat dit jaar uit 3 onderdelen: het gebruikelijke filmprogramma in filmhuis LUX, een online programma en een satelliet-programma in de universiteitssteden Amsterdam, Delft, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Twente, Utrecht en Wageningen.