Ontwerp & Kunst | Technisch Weekblad
Ontwerp & Kunst

Delva 'Architect van Jaar' door groenblauwe projecten

woensdag 8 december 2021

Delva Landscape Architecture & Urbanism is op 10 november verkozen tot de 14e Architect van het Jaar. Het Belgisch-Nederlandse bureau wordt geroemd om zijn integrale benadering waarin groenblauwe structuren een onlosmakelijk onderdeel worden van de gebouwde omgeving.

Recensie: Kernfusie zonder de hete lucht

maandag 25 oktober 2021

Kernfusie is al twee generaties lang dé gedroomde bron van oneindige, goedkope energie, maar tot 2080 zal het ons waarschijnlijk niet vooruithelpen met de energietransitie, schrijft wetenschapsjournalist Jean-Paul Keulen in een uitstekend compact boekje.

IGNITE laat GLOW-publiek weer samen dansen

zondag 17 oktober 2021

Team IGNITE heeft van de corona-luwte gebruikgemaakt om zichzelf opnieuw uit te vinden, vertellen studenten Thom Smits en Lynn Visser. Met de lichtinstallatie Ballroom zal IGNITE zich in november tijdens GLOW opnieuw aan de wereld presenteren. Intussen streeft het team met behulp van crowdfunding naar een grotere onafhankelijkheid.

IGNITE-installatie schittert op Litouws lichtfestival

vrijdag 20 augustus 2021

Ga er maar aanstaan: met vijf teamleden 150 kubussen opbouwen voor een lichtinstallatie aan de grenzen van Europa. Het team achter het lichtkunstwerk Hypar Collective heeft een pittige week achter de rug. Voor de eerste keer in twee jaar kregen de studenten de kans om de volledige lichtinstallatie weer tentoon te stellen. Dit keer was dat op het Vilnius Light Festival in de Litouwse hoofdstad Vilnius, dat plaatsvond van 13 tot en met 15 augustus.

Nieuwe expo ‘Bits of You’ over dataprofielen

vrijdag 21 mei 2021

Wetenschapsmuseum Nemo opent op 3 juni (corona volente) de tentoonstelling Bits of You op de nieuwe locatie ‘De Studio’ op het Amsterdamse Marineterrein. In zes paviljoens laat de op volwassenen gerichte interactieve expositie je ervaren hoe stap voor stap onze data door algoritmes verwerkt worden en leiden tot allerlei voorspellingen over onze identiteit en gedrag. Tien verschillende mensen delen hun eigen data-ervaring en roepen de vraag op hoe representatief digitale profielen zijn. Bits of You is samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek ontworpen op basis van gesprekken met wetenschappers.

Is het tijd om seks te hebben met robots?

dinsdag 11 mei 2021

Als het aan de Britse onderzoeker Kate Devlin ligt, is het tijd om robots te omarmen, om er intimiteit mee op te bouwen en om er zelfs nieuwe vormen van seks mee te onderzoeken. Als het aan hoogleraar Kathleen Richardson ligt - ook uit het Verenigd Koninkrijk - wordt daar meteen mee gestopt. Tijdens de Dutch Technology Week brengt TU/e’s Center for Humans & Technology (CH&T) een veelbelovende discussie tussen deze twee experts op het gebied van seks, robots en kunstmatige intelligentie.

De allerkleinste kerstboom

maandag 21 december 2020

De kleinste kerstboom in Nederland (en waarschijnlijk zelfs in de hele wereld), is gemaakt door Maura Willems, student technische natuurkunde aan de TU Delft. Bovenin het boompje prijkt een minuscule piek.