donderdag 30 januari 2020
Technologie is een belangrijke drijvende kracht achter muzikale innovatie, denk aan de ontwikkeling van de elektrische gitaar of het inmiddels alomtegenwoordige autotune, waardoor rappers het met vervormde stem toch aandurven om wat te zingen. In een onderhoudend interview met de BBC schetsen muzikant Charlie Harding en muziekprofessor Nate Sloan de belangrijkste manieren waarop popmuziek in het afgelopen decennium veranderd is.
donderdag 19 december 2019
De beloftes van kunstmatige intelligentie (AI) zijn groot, maar er klinkt ook steeds vaker commentaar, bijvoorbeeld over de sollicitatie-AI van Amazon die vrouwen bleek te discrimineren. Maar wat is AI precies? En welke voor- en nadelen kan het hebben op ons leven? Die vragen probeert de internationale expositie AI: More than Human te beantwoorden.
vrijdag 13 december 2019
Iedereen wil een groot musicus zijn, maar ja… Die moeilijke instrumenten leren bespelen is vaak nog wel een dingetje. Het bedrijf Artiphon helpt je met de Orba in ieder geval een stukje op weg. Dit ronde apparaatje dat in vorm en omvang op een halve sinaasappel lijkt, is een veelzijdige, muzikale gadget.
donderdag 5 december 2019
In het Leidse wetenschapsmuseum Rijksmuseum Boerhaave is de Wiskunderoute terug van weggeweest. De route loopt door het hele museum. Je krijgt een koffer mee met replica’s van museumvoorwerpen waarmee je onderweg aan de slag kunt. Je lost wiskundige dilemma’s op en ontdekt hoe je een anamorfose (een optisch hoogstandje) maakt.
donderdag 5 december 2019
Met wie delen de ouders het filmpje van de eerste stapjes van het kind Robin? Via Facebook met iedereen die ze kennen, of via Whatsapp met louter naaste familie? Het is de eerste keus die je moet maken bij de eerste Nederlandse interactieve animatiefilm ROBIN. Er volgen nog meer dilemma’s: eet je kweekvlees? Los je het klimaatprobleem tijdelijk op door de zon te dimmen door deeltjes de stratosfeer de brengen die het licht weerkaatsen?
dinsdag 26 november 2019
Grote achteropkomende golven zijn een bedreiging voor elk schip. Dr. Matteo Bonci (Marin) keek naar het gedrag van snelle schepen in grote golven en kwam met aanbevelingen.
donderdag 7 november 2019
Nederland heeft lang geprofiteerd van het Groningse gas, maar nu moet het anders. Vrijdag is er in Delft een theatervoorstelling en een talkshow over deze kwestie.
donderdag 24 oktober 2019
Visitors of Dutch Design Week, currently taking place in Eindhoven, might come across an interactive dining table, a game for blind people and a sofa made of radioactive waste – all projects created by UT students and researchers.