Ontwerp & Kunst

Panelen zoeken de zon op verplaatsbaar dak

woensdag 24 augustus 2016

Een verplaatsbaar ‘slim’ dak dat op zelf opgewekte energie beweegt en dat zonnecellen met de zon laat meedraaien, was het resultaat van het afstudeerproject van ir. Lucas Klerk en ir. Peter Koelewijn aan de TU Eindhoven. Ze ontwikkelden deze multifunctionele hoog efficiënte overkapping in het laatste jaar van hun studie.

Vernieuwde NEMO-verdieping

woensdag 14 september 2016

Science Center NEMO in Amsterdam staat vooral bekend zich te richten op het jongere publiek, maar ook voor de wat oudere bezoekers zijn er genoeg interessante dingen te bezichtigen. Dat gaat ook op voor de verdieping Technium, die het museum op 15 oktober opent.

Schatgraven in Montana Premium

vrijdag 16 september 2016

Museum Naturalis in Leiden heeft met T. rex Trix een icoon in huis gehaald. Het enige nagenoeg complete fossiel van een Tyrannosaurus rex in Europa is 67 miljoen jaar oud en meet 13 m. Naturalis heeft haar, samen met collega’s van het Black Hills Institute, met een mix van technieken gevonden, opgegraven, gepreserveerd en naar Leiden gehaald.

Artistieke machines

donderdag 29 september 2016

‘Ik kon het nooit opbrengen om een schilderij af te maken, ik voelde me verlamd (…) Dus begon ik te werken met beweging.’ Zo verklaarde de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991) ooit zijn voorkeur voor machinekunst.

Britten willen Amerika veroveren

vrijdag 7 oktober 2016

The Engineer heeft een mooie reportage over het Britse team dat in Portsmouth bezig is een superzeilboot te bouwen. Schipper Ben Ainslie wil in juni 2017 voor het eerst sinds 1851 de America’s Cup naar Groot-Brittannië brengen.