Onderzoek & R&D | Technisch Weekblad
Onderzoek & R&D

De ontwikkeling van Einstein Telescope is weer een stap verder

maandag 25 juli 2022

Einstein Telescope die mogelijk in Zuid-Limburg zal worden gevestigd kreeg in juli 42 miljoen euro toegekend uit het Nederlandse Nationaal Groeifonds. Ook de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zette zich in dezelfde maand achter deze locatie en belooft te gaan lobbyen voor financiële steun van de federale regering in Duitsland. Wat gebeurde er in de laatste twaalf maanden nog meer in dit project?

Auto TU Eindhoven vangt meer CO2 op dan deze uitstoot

donderdag 21 juli 2022

Studenten van de TU Eindhoven hebben een elektrische personenauto ontwikkeld die tijdens het rijden meer koolstofdioxide (CO2) opvangt dan uitstoot. De afgevangen CO2 wordt opgeslagen en later afgevoerd. Het studententeam TU/ecomotive hoopt uiteindelijk een auto te ontwikkelen die tijdens zijn volledige levenscyclus CO2-neutraal zal zijn.

GeoCentrifuge: geavanceerde tijdmachine voor bodemprocessen

maandag 4 juli 2022

Deltares in Delft heeft in juni de GeoCentrifuge in gebruik genomen. Hiermee worden bodemprocessen op schaal getest door de zwaartekracht op te voeren. Wat in de grond jaren kan duren, wordt zo teruggebracht naar uren. Gezien de maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, bodemdaling en de druk op de ruimte, is deze innovatieve onderzoeksfaciliteit van groot belang voor een veerkrachtige en duurzame infrastructuur.