donderdag 21 januari 2021
De centrale spil van de ontwikkeling van de toekomstige Einstein Telescoop – voor de detectie van zwaartekrachtgolven – staat in Maastricht. Bij de universiteit van deze stad verrijst een laboratorium voor ET Pathfinder, een prototype van de Einstein Telescoop. De bouw van het laboratorium nadert zijn voltooiing. Wat gaat er in het lab gebeuren?
donderdag 21 januari 2021
Het Nationaal Groeifonds is goedgekeurd door de Eerste Kamer. Met het fonds wil de overheid de komende 5 jaar €20 miljard besteden aan eenmalige publieke investeringen die bijdragen aan deze toekomstige economische groei.
maandag 18 januari 2021
Duurzame energie-opwekkers zoals windturbines en zonnecellen worden steeds groter en efficiënter. Maar ze kampen met een lastige uitdaging; je kunt ze niet zomaar een tandje harder of zachter zetten als je wat meer of minder stroom nodig hebt. Je bent overgeleverd aan de grillen van het weer.
woensdag 13 januari 2021
Over twee maanden zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Wat staat er in de programma’s van de politieke partijen over de financiering van het wetenschappelijk onderzoek?
dinsdag 12 januari 2021
Na decennia van veelbelovend wetenschappelijk onderzoek en 'stippen op de horizon' zijn er nu enkele goedgekeurde medische behandelingen op basis van gentherapie. De laatste betreft Luxturna dat een variant van de erfelijke netvliesaandoening Retinitis Pigmentosa (RP) aanpakt en waar de NOS begin januari over berichtte.
dinsdag 12 januari 2021
Maar liefst 400 Gigabits kunnen per seconden heen en weer suizen door een dataverbinding tussen het Europese deeltjesfysica-instituut CERN in Genève de Amsterdamse SURF en Nikhef. Het is de snelste internationale verbinding ter wereld. Tot nu toe was 100 Gbit/s het hoogst haalbare.
maandag 11 januari 2021
De UT kiest voor Citizen Science, zo blijkt uit de nieuwe strategie Shaping 2030 en de ambities van DesignLab. Een ‘buzzword’ of een remedie tegen de kloof tussen maatschappij en wetenschap? Drie UT-experts geven hun kijk op het fenomeen ‘burgerwetenschap’.
donderdag 7 januari 2021
Geonius heeft samen met de Tilburgse IoT-ontwikkelaar Remoticom sensoren ontwikkeld die gegevens via het “Internet of Things” (IoT) doorsluizen naar een database in de cloud. Zo kun je bijvoorbeeld de grondwaterstand in peilbuizen van gemeenten en waterschappen checken, zonder dat je er één voor één langs hoeft te rijden.