Onderzoek & R&D

Zo win je energie uit temperatuurschommelingen

Onderzoekers aan MIT hebben een nieuwe methode ontwikkeld om energie te winnen uit dagelijkse temperatuurschommelingen. Het apparaat zou continu een minieme hoeveelheid stroom kunnen bieden aan bijvoorbeeld sensoren op afgelegen locaties.

Kwaliteitscontrole op nanoschaal Premium

Waar de betrouwbaarheids- en kwaliteitscontrole van nieuwe automodellen traditioneel in de eindfase van de ontwikkeling plaatsvond, schuiven die controles tegenwoordig steeds verder naar voren. De nieuwe tijd vraagt om een virtuele en digitale r&d-aanpak.

Rotzooi in de ruimte Premium

Sinds de start van het ruimtetijdperk zo’n zestig jaar geleden, zijn er circa 5.250 raketten gelanceerd met zo’n 7.500 satellieten als payload aan boord. Dit heeft echter een snelgroeiend probleem opgeleverd: ruimtepuin ofwel space debris.

Het vergroten van het allerkleinste

Wie droomt van een carrière als ontwerper of uitvinder, doet er wellicht goed aan te bestuderen hoe andere mensen hun vergelijkbare loopbaan hebben vormgegeven. Neem Ernst Ruska, de elektrotechnicus die in 1986 de Nobelprijs kreeg voor de elektronenmicroscoop, die hij 55 jaar daarvoor had ontwikkeld.

Biosensorenwedstrijd voor betere behandeling bacteriële infecties

Studentenorganisatie SensUs, die jaarlijks een internationale studentencompetitie voor biosensoren organiseert in Eindhoven, gaat op zoek naar een betere behandelmethode bij bacteriële infecties. Het thema van 2018 is ‘Measuring antibiotics for better healthcare’. Dertien teams zullen een biosensor maken om het antibioticum vancomycine in het bloed te meten.

Naar boven