Onderzoek & R&D | Technisch Weekblad
Onderzoek & R&D

Drones detecteren zelfstandig ziekten en plagen in kassen

zondag 19 juni 2022

Drones kunnen door over rijen planten te vliegen op basis van AI telers informatie geven over eventueel aanwezige ziekten en plagen. Het is Royal Brinkman en start-up Mapture in samenwerking met de TU Delft gelukt de drone zelfstandig te laten opstijgen, vliegen en weer landen op het oplaadstation.

500 huishoudens komen er warm bij te zitten dankzij ijzerpoeder

vrijdag 20 mei 2022

RIFT gaat samen met warmtebedrijf Ennatuurlijk een testsysteem opzetten om 500 huishoudens van energie te voorzien met ijzerbrandstof. RIFT (Renewable Iron Fuel Technology), een spin-off van studententeam SOLID van TU/e, wil ijzerbrandstof wereldwijd inzetten als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Eindhoven koploper met Industry 4.0 in Europa

donderdag 5 mei 2022

R&D Eindhoven is toonaangevend in Europa als het gaat om octrooiaanvragen op het gebied Industry 4.0. Als geheel blijven de EU-landen echter nog ver achter op de VS, Japan, China en Zuid-Korea. Daar bevinden zich ’s werelds toonaangevende mondiale innovatiecentra.

Na 2 jaar weer meer Nederlandse octrooiaanvragen in 2021

donderdag 7 april 2022

Niet eerder ontving het Europees Octrooibureau (EOB) zoveel octrooiaanvragen als in 2021. Uit de octrooi-index 2021 van het EOB blijkt dat er dat jaar 188.600 aanvragen zijn ingediend, een stijging van 4,5% ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal Nederlandse aanvragen steeg met 3,1% tot 6581.

Studenten maken spoorbalast van vliegas en slib

vrijdag 1 april 2022

Studenten aan de TU Eindhoven zijn er in geslaagd afvalproducten om te zetten naar basalt. Met een hoge-temperatuuroven kunnen zij van bijvoorbeeld vliegas, slib en shredderresidu, dat nu nog wordt gedumpt, een veilig product voor de infra- en bouwsector. De tweede generatie oven, de Core Magma, maakt het mogelijk basalt in verschillende vormen en hardheden te produceren.