woensdag 13 januari 2021
Over twee maanden zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Wat staat er in de programma’s van de politieke partijen over de financiering van het wetenschappelijk onderzoek?
dinsdag 12 januari 2021
Na decennia van veelbelovend wetenschappelijk onderzoek en 'stippen op de horizon' zijn er nu enkele goedgekeurde medische behandelingen op basis van gentherapie. De laatste betreft Luxturna dat een variant van de erfelijke netvliesaandoening Retinitis Pigmentosa (RP) aanpakt en waar de NOS begin januari over berichtte.
dinsdag 12 januari 2021
Maar liefst 400 Gigabits kunnen per seconden heen en weer suizen door een dataverbinding tussen het Europese deeltjesfysica-instituut CERN in Genève de Amsterdamse SURF en Nikhef. Het is de snelste internationale verbinding ter wereld. Tot nu toe was 100 Gbit/s het hoogst haalbare.
maandag 11 januari 2021
De UT kiest voor Citizen Science, zo blijkt uit de nieuwe strategie Shaping 2030 en de ambities van DesignLab. Een ‘buzzword’ of een remedie tegen de kloof tussen maatschappij en wetenschap? Drie UT-experts geven hun kijk op het fenomeen ‘burgerwetenschap’.
donderdag 7 januari 2021
Geonius heeft samen met de Tilburgse IoT-ontwikkelaar Remoticom sensoren ontwikkeld die gegevens via het “Internet of Things” (IoT) doorsluizen naar een database in de cloud. Zo kun je bijvoorbeeld de grondwaterstand in peilbuizen van gemeenten en waterschappen checken, zonder dat je er één voor één langs hoeft te rijden.
vrijdag 1 januari 2021
De bodems van de oceanen zijn bezaaid met scheepswrakken, eeuwenoude schatten, vliegtuigen en andere verloren voorwerpen. Sonar – apparatuur die weerkaatste geluidsgolven oppikt – biedt de beste manier om deze objecten op te sporen. Zo zette Fugro in maart 2014 zeer geavanceerde deep-tow sonar in om de Indische Oceaan af te speuren naar de Malaysia Airlines Flight 370. Het mocht niet baten, de overblijfselen van het verdwenen vliegtuig zijn nog steeds niet gevonden.
donderdag 31 december 2020
Om nieuwe technieken als zelfrijdende auto’s, Internet of Things (IoT) en nieuwe generaties mobiele communicatie tot volle wasdom te laten komen is het belangrijk dat er veel sneller dan nu duidelijkheid komt over de vraag welke octrooien ‘een essentieel onderdeel’ van de benodigde technische standaarden zijn. In een nieuw rapport hebben onderzoekers onder leiding van hoogleraar Rudi Bekkers (TU/e) voor de Europese Commissie (EC) onderzocht of het mogelijk is om dit bijvoorbeeld door octrooibureaus snel en enigszins geautomatiseerd in kaart te laten brengen vóórdat er kostbare verwarring kan ontstaan over de vraag of een octrooihouder blokkerende macht heeft. De conclusie: ja, dat kan en het is erg belangrijk om snel duidelijkheid te scheppen in de octrooi-chaos, die dreigt nu ontluikende technische domeinen steeds meer onderling afhankelijke elementen met hun eigen standaarden bevatten.
maandag 28 december 2020
Zo goed als de zon zijn ze nog niet. Maar een Koreaanse onderzoeksinstituut is wel een stapje dichter bij gecontroleerde kernfusie op aarde. In de Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) is het gelukt om 20 seconden lang een plasma in stand te houden waarbij de ionen een temperatuur van meer dan 100 miljoen graden hadden. Een wereldrecord.