Onderzoek & R&D

Deeltjesdetector met Nederlandse ophanging op jacht naar donkere materie Premium

vrijdag 20 november 2015

  • 1.400 m onder de grond
  • Vergelijkbaar met neutrino-detector

Op 11 november werd in het ondergrondse Gran Sasso lab in Italië het internationale XENON1T-experiment in gebruik genomen. Dit experiment bevat een donkere-materiedetector; namens Nederland is onderzoeksinstituut Nikhef bij het experiment betrokken. Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica in Amsterdam ontwikkelde de trillingvrije ophanging van de detector in het vat, alsook de software voor de data-acquisitie en -analyse.

Wetenschap aan adviesdrift ten onder

donderdag 19 november 2015

Hoe kleiner het land hoe groter het aantal adviezen over wetenschap, technologie en innovatie, stelt Fridus Valkema. En hij ziet het alleen maar erger worden, nu ook de samenleving een stem krijgt in het wetenschapsbeleid.

Innovatievermogen Nederland gestegen

donderdag 19 november 2015

Het innovatievermogen van Nederlandse bedrijven is gestegen, maar investeringen in r&d daalden. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de jaarlijkse Concurrentie en Innovatie Monitor van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Wendelstein 7-X stellarator gebruiksklaar

vrijdag 13 november 2015

  • Bouwkosten € 1 miljard
  • Kan 30 minuten draaien

Het Duitse Max-Planck-Institut für Plasmaphysik wacht momenteel op groen licht om de Wendelstein 7-X stellarator aan te zetten. Deze kernfusiereactor is de grootste ter wereld in zijn type, met een ringdiameter van 16 m en 425 ton aan supergeleidende magneten. Het prijskaartje voor de bouw van de reactor die 19 jaar in beslag nam, is dan ook flink: zo’n € 1 miljard.

Efficiënte regeling ‘geheim’ plasma-luchtzuivering

woensdag 11 november 2015

  • 50 % zuiniger
  • Vrije radicalen

Tom Huiskamp promoveerde onlangs cum laude aan de TU/e op een nieuwe spanningsbron die luchtzuiveringssystemen efficiënter laat werken. De vinding maakt het mogelijk om hetzelfde resultaat te behalen met slechts 50 % van de energie van traditionele systemen. ‘De huidige methodes zijn inefficiënt en daardoor duur’, aldus Huiskamp. ‘Daardoor is toepassing in fabrieken of bijvoorbeeld varkensstallen nog niet rendabel. Maar met deze nieuwe methode zou het wel kunnen.’