Onderzoek & R&D

Een moedig blad

woensdag 15 juli 2015

NWO geeft al 22 jaar het blad Hypothese uit, waarin het een kijkje geeft in de Nederlandse wetenschap. Het heeft de schijn een beetje tegen – omdat er heel veel slechte varianten zijn van dit soort bladen – maar dat is in dit geval niet terecht.

IBM bakt chips op 7 nm

woensdag 15 juli 2015

IBM maakte de afgelopen week bekend dat het erin is geslaagd chips te fabriceren met details van 7 nm, veel kleiner dan de nu gebruikelijke 14 nm.

F-16 beter in dogfights dan F-35

dinsdag 14 juli 2015

  • Testpiloot kritisch over F-35
  • Ook ‘substantially inferior’ aan F-15E

De ontwikkelingskosten gaan over de $ 1 biljoen heen en het is daarmee het duurste wapen ooit, maar het wordt op sommige punten overklast door zijn veertig jaar oude voorganger. We hebben het hier over de veelgeplaagde F-35 Lightning II, het gevechtsvliegtuig dat is voortgekomen uit het JSF-programma, en de stokoude F-16.

Aluminium smelten met zonlicht

vrijdag 3 juli 2015

  • SOLAM-project
  • Zonneoven haalt 700 °C

Zuid-Afrika en Duitsland werken gezamenlijk aan een methode om zonne-energie in te zetten voor het smelten van aluminium. Zuid-Afrika heeft een grote aluminiumindustrie en gebruikt nu voor het opwekken van energie grotendeels kolen. Onderzoeksinstellingen en industrie, verenigd in het project SOLAM (solar melting of aluminium in a directly radiated rotary kiln) willen nu in ieder geval in de Zuid-Afrikaanse aluminiumindustrie zonne-energie een grotere rol laten spelen.

Doek beschermt dijk tegen piping Premium

vrijdag 3 juli 2015

  • Voor het eerst in de praktijk
  • Twee technieken

Aanstaande woensdag 8 juli vindt op vier dijkvakken aan de Nederrijn en Lek de allereerste toepassing met geotextiel plaats. Na enkele jaren van experimenteren worden twee verschillende technieken ‘in het echie’ toegepast. De aannemers Boskalis en Van den Herik wisten het theoretische idee van Waterschap Rivierenland en Deltares – in 2013 beloond met de Waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen – in de praktijk toepasbaar te maken.