Onderzoek & R&D | Technisch Weekblad
Onderzoek & R&D

TU/e opent Microfab Lab

vrijdag 17 juli 2015

  • Multidisciplinair lab
  • Organs-on-a-chip

Op 1 juli opende de TU/e officieel het nieuwe Microfab Lab, een laboratorium voor onderzoek aan en de fabricage van microsystemen. Een belangrijke functie van het lab is het ontwikkelen van technologie voor organs-on-a-chip, maar er vindt ook onder meer onderzoek aan micro-fluïdica, weefselkweek en slimme materialen plaats.

Project nieuwe reactor in Petten krijgt vaart Premium

donderdag 16 juli 2015

De Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten, belangrijk voor nucleair onderzoek en de productie van medische isotopen, loopt op zijn laatste benen en kan nog hooguit tien jaar mee. Met de gebruikelijke ontwikkel- en bouwperiodes van nucleaire installaties is het logisch dat zijn opvolger al volop in ontwikkeling is. Over tien jaar moet de half miljard kostende PALLAS in bedrijf komen.

Betere accu door hybride techniek

donderdag 16 juli 2015

Het Amerikaanse in Cambridge gevestigde 24M, een spinoff van het Massachussetts Institute of Technology (MIT), heeft een lithiumionaccu ontworpen die dankzij onder meer het gebruik van minder componenten 40 % goedkoper te fabriceren is.

Een moedig blad

woensdag 15 juli 2015

NWO geeft al 22 jaar het blad Hypothese uit, waarin het een kijkje geeft in de Nederlandse wetenschap. Het heeft de schijn een beetje tegen – omdat er heel veel slechte varianten zijn van dit soort bladen – maar dat is in dit geval niet terecht.

IBM bakt chips op 7 nm

woensdag 15 juli 2015

IBM maakte de afgelopen week bekend dat het erin is geslaagd chips te fabriceren met details van 7 nm, veel kleiner dan de nu gebruikelijke 14 nm.

F-16 beter in dogfights dan F-35

dinsdag 14 juli 2015

  • Testpiloot kritisch over F-35
  • Ook ‘substantially inferior’ aan F-15E

De ontwikkelingskosten gaan over de $ 1 biljoen heen en het is daarmee het duurste wapen ooit, maar het wordt op sommige punten overklast door zijn veertig jaar oude voorganger. We hebben het hier over de veelgeplaagde F-35 Lightning II, het gevechtsvliegtuig dat is voortgekomen uit het JSF-programma, en de stokoude F-16.