Onderzoek & R&D | Technisch Weekblad
Onderzoek & R&D

Leiden stelt onderzoeksapparatuur beschikbaar

dinsdag 12 mei 2015

Universiteit Leiden lanceerde op 29 april de online portal Open Acces Research Infrastructure (OARI). Via deze portal stelt de universiteit haar publiek gefinancierde onderzoeksapparatuur beschikbaar voor andere universiteiten, kennisinstituten en bedrijven.

Aqualab opent deuren in Rotterdam

dinsdag 12 mei 2015

  • Golvensimulator
  • Roboticalab

Op 23 april opende bij het RDM Centre of Expertise het waterloopkundig laboratorium genaamd Aqualab van de Hogeschool Rotterdam. Dit lab, dat zich bevindt in het Innovation Dock op de campus van RDM Rotterdam, bestaat uit een bassin van 20 x 10 x 1 m met voor- en achterin het bassin steenkorven met daarin breuksteen, die functioneren als golfbreker. Een golfschotsysteem simuleert golven tot een hoogte van circa 15 cm, bij een waterstand van 50 tot 70 cm.

Top 30 R&D 2015

dinsdag 21 april 2015

Nu de economie weer aantrekt en bedrijven weer durven te investeren, lijkt het logisch dat ook de investeringen in r&d weer toenemen. De cijfers in de jaarlijkse R&D Top 30 van TW laten echter zien dat dit per bedrijf nog sterk verschilt.

Materialen voor de toekomst

woensdag 15 april 2015

  • Brightlands Materials Center
  • € 45 miljoen in 5 jaar
  • Duurzame plastics

TNO en de Provincie Limburg lanceerden afgelopen maand het Brightlands Materials Center, een nieuw kenniscentrum voor onderzoek naar duurzame plastics op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Gezamenlijk investeren alle deelnemende bedrijven en kennisinstellingen € 45 miljoen over een periode van vijf jaar.

Gedreven door technologie-optimisme Premium

woensdag 15 april 2015

De r&d binnen AkzoNobel richt zich op alle vlakken van de bedrijfsvoering. Duurzaamheid en kostenverlaging liggen voor de hand, maar directeur innovatie en ‘technologie-optimist’ Peter Nieuwenhuizen noemt ook de relatie met klanten en toeleveranciers als belangrijke factor. ‘De technische uitwerking van innovatieve ideeën moet altijd gebeuren in samenwerking met de markt en klanten.’