Onderzoek & R&D | Technisch Weekblad
Onderzoek & R&D

Topsectoren fnuiken fundamenteel onderzoek Premium

donderdag 13 augustus 2015

Wat iedereen – behalve de betrokken politici – al vreesde, is bewaarheid geworden. In de afgelopen decennia is de ruimte voor fundamenteel ongebonden onderzoek sterk afgenomen. Het topsectorenbeleid is daarvan een belangrijke oorzaak.

Zweefvliegtuig naar 30 km hoogte

donderdag 30 juli 2015

  • Op eigen kracht
  • Wetenschappelijk onderzoek

De Perlan 2 – een gezamenlijk Europees/Amerikaans initiatief – heeft als doel om in 2016 met een speciaal zweefvliegtuig naar een hoogte van 30 km te stijgen. Daarmee vliegt het toestel hoger dan de fameuze Lockheed SR-71 en U-2 uit de jaren zeventig; het doel van de Perlan 2 is echter niet spionage, maar meteorologisch en aerodynamisch onderzoek.

Meer tweedehands vezels in jeans Premium

vrijdag 17 juli 2015

  • Innovatiecentrum
  • Haaksbergen
  • Tot 50 % tweedehands vezels

Twee mannen maken een samenperste baal textiel open en leggen ze op een lopende band. Het zijn bijna allemaal spijkerbroeken. Geroutineerd vissen ze een enkel viscose shirt eruit. Luttele minuten later is het denim door een hele serie walsen en messen tot vezels gemalen. ‘Op veertien plaatsen worden knoopjes, ritsen en leerstukjes volautomatisch uit het textiel gesneden’, zegt Peter Bos door zijn stofkapje. In de enorme productiehal van VAR-Frankenhuis in Haaksbergen gaat zo’n tienduizend ton textiel onder het mes, ongeveer 15 % van de hoeveelheid textiel die in Nederlands wordt ingezameld.

TU/e opent Microfab Lab

vrijdag 17 juli 2015

  • Multidisciplinair lab
  • Organs-on-a-chip

Op 1 juli opende de TU/e officieel het nieuwe Microfab Lab, een laboratorium voor onderzoek aan en de fabricage van microsystemen. Een belangrijke functie van het lab is het ontwikkelen van technologie voor organs-on-a-chip, maar er vindt ook onder meer onderzoek aan micro-fluïdica, weefselkweek en slimme materialen plaats.

Project nieuwe reactor in Petten krijgt vaart Premium

donderdag 16 juli 2015

De Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten, belangrijk voor nucleair onderzoek en de productie van medische isotopen, loopt op zijn laatste benen en kan nog hooguit tien jaar mee. Met de gebruikelijke ontwikkel- en bouwperiodes van nucleaire installaties is het logisch dat zijn opvolger al volop in ontwikkeling is. Over tien jaar moet de half miljard kostende PALLAS in bedrijf komen.