Onderzoek & R&D | Technisch Weekblad
Onderzoek & R&D

Intel en QuTech leveren eerste industrieel vervaardigde qubit

vrijdag 1 april 2022

Wetenschappers van de Delftse spin-off QuTech zijn er met ingenieurs van Intel in geslaagd een qubit te maken met dezelfde industriële productiefaciliteiten als die waar conventionele computerchips in massa worden geproduceerd. Deze doorbraak maakt het mogelijk de duizenden qubits te produceren die nodig zijn voor praktische kwantumberekeningen.

TU Eindhoven onderzoekt hersencellen op microchips

donderdag 24 maart 2022

Het brein is niet alleen het meest intelligente computersysteem ooit, het is ook zeer energie-efficiënt. Onderzoekers aan de TU/e, onder leiding van Regina Luttge en Bert de Vries, onderzoeken daarom de potentie van een hybride computer die uit hersencellen en silicium microchips bestaat.

Resultaat Gasunie gehalveerd

donderdag 10 maart 2022

Gasunie wil haar investeringsprogramma voor de jaren tot en met 2030 uitbreiden. Voor 2022 staat al een groot aantal investeringen in duurzame energie-infrastructuur gepland. De Russische inval in Oekraïne is echter aanleiding om in 2022 ook extra aandacht te besteden aan de leveringszekerheid voor Nederland, Duitsland en Europa. Gasunie onderzoekt daarom de mogelijkheden om nog dit jaar de importcapaciteit voor LNG in Nederland verder te vergroten. De gesprekken met de Duitse overheid over de bouw van een nieuwe terminal voor LNG en waterstof in Brunsbüttel zijn in de afrondende fase. Gasunie hoopt nog dit jaar te kunnen starten met het aanleggen van de terminal

Winst in strijd tegen COVID virus

donderdag 10 maart 2022

Wereldprimeur*1 geverifieerd remmend effect van Panasonic’s nanoe™ (Nano-Sized Electrostatic Atomized Water Particle) op aangehecht nieuw coronavirus in een testruimte van 24 m3

Duurzaam vliegen in Brussel

dinsdag 1 maart 2022

Europarlementariër Caroline Nagtegaal is met Koninklijke NLR in gesprek gegaan over de uitdagingen in de luchtvaart. De klimaatuitdaging laat zich niet tegenhouden door landsgrenzen. Het complexe vraagstuk gaat heel Europa aan. En ook buiten de luchtvaartsector moet er nog het nodige gebeuren om het continent klimaatneutraal te krijgen voor 2050.

Iedereen kan experimenteren met quantumnetwerken

maandag 29 november 2021

Een functionele quantumcomputer laat nog jaren op zich wachten. In tegenstelling tot een andere quantumtechniek: het quantuminternet. Sinds 22 november kan iedereen experimenteren met quantumnetwerken via Quantum Network Explorer (QNE). QNE is ontwikkeld door QuTech, een samenwerking tussen de TU Delft en TNO. Of je nu onderzoeker, student, softwareontwikkelaar of gewoon geïnteresseerd bent, iedereen kan toegang krijgen.

‘Longen van de stad’ verbeteren luchtkwaliteit

woensdag 17 november 2021

Actieve luchtzuivering op hotspots in steden, zoals bij parkeergarages, kan de fijnstofconcentraties substantieel verlagen. Dat blijkt uit het pilotproject ‘Longen van de Stad’, waarbij in het centrum van Eindhoven het effect van luchtzuiveringsinstallaties in ondergrondse parkeergarages is gemeten.