Onderzoek & R&D | Technisch Weekblad
Onderzoek & R&D

Verduurzaming industrie is puzzel

woensdag 4 november 2020

De industrie is goed voor bijna de helft van het energieverbruik van Nederland, als je het gebruik van fossiele grondstoffen meetelt. In de omschakeling naar een door duurzame bronnen gedomineerde elektriciteitsvoorziening is een sleutelrol weggelegd voor de industrie.

Tip: InScience-festival dit jaar hybride

woensdag 4 november 2020

Een filmfestival in 2020. Kan dat? Het festival voor wetenschappelijk documentaires InScience (11 tot 15 november) bestaat dit jaar uit 3 onderdelen: het gebruikelijke filmprogramma in filmhuis LUX, een online programma en een satelliet-programma in de universiteitssteden Amsterdam, Delft, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Twente, Utrecht en Wageningen.

Vidi-beurzen voor vier TU/e-onderzoekers

woensdag 4 november 2020

Vier TU/e-onderzoekers krijgen een Vidi-beurs van NWO om hun vernieuwende onderzoek verder te ontwikkelen. Andreas Hülsing, Liesbeth Janssen, Adrie Mackus en Laura Sanità krijgen de beurs voor hun onderzoek naar toekomstbestendige cryptografie, het begrijpen van het raadselachtige fenomeen van glasvorming, het bouwen van nano-electronica door het lokaal stapelen van atoomlagen en het snel oplossen van optimalisatieproblemen in bijvoorbeeld dataverkeer. Met de Vidi-beurs is een bedrag gemoeid van 800.000 euro.

CUCo smeedt ongebruikelijke banden

maandag 2 november 2020

Vernieuwend onderzoek door ongebruikelijke samenwerkingen. Daar moet de strategische alliantie van de TU/e met de universiteiten van Wageningen en Utrecht (inclusief UMC) toe leiden. De jonge academies van de betrokken instellingen mogen daarom de komende vier jaar in totaal zes miljoen euro verdelen binnen het kersverse Center for Unusual Collaborations (CUCo).

Ruimtepuin loopt spuigaten uit

donderdag 22 oktober 2020

Ondanks steeds meer voorzorgsmaatregelen blijft de hoeveelheid ruimtepuin in een baan om de aarde toenemen, meldt ESA in het jaarlijkse Space Environment Report. Naar schatting 130 miljoen brokstukken en -stukjes van rakketen en satellieten zweven daar rond met snelheden die 8 km/s halen.

Energieopslag tot in de haarvaten van het energienet:

donderdag 22 oktober 2020

Als je de grootste uitdaging voor decentraal opgewekte zonne- en windenergie moet noemen, dan is dat energieopslag. Vroeger hadden we een overzichtelijke situatie met een gasbel onder Slochteren die vijftig jaar mee ging en een berg kolen naast onze kolencentrales. Nu wordt het diffuser met batterijen, waterstof, slim laden van elektrische auto's of variabele stroomvraag uit de industrie.