maandag 29 november 2021
Een functionele quantumcomputer laat nog jaren op zich wachten. In tegenstelling tot een andere quantumtechniek: het quantuminternet. Sinds 22 november kan iedereen experimenteren met quantumnetwerken via Quantum Network Explorer (QNE). QNE is ontwikkeld door QuTech, een samenwerking tussen de TU Delft en TNO. Of je nu onderzoeker, student, softwareontwikkelaar of gewoon geïnteresseerd bent, iedereen kan toegang krijgen.
woensdag 17 november 2021
Actieve luchtzuivering op hotspots in steden, zoals bij parkeergarages, kan de fijnstofconcentraties substantieel verlagen. Dat blijkt uit het pilotproject ‘Longen van de Stad’, waarbij in het centrum van Eindhoven het effect van luchtzuiveringsinstallaties in ondergrondse parkeergarages is gemeten.
zondag 14 november 2021
Op 8 november werd in Maastricht ETpathfinder geopend door demissionair OCW-minister Ingrid van Engelshoven. ETpathfinder gaat niet op zoek naar buitenaards leven. Dit hypermoderne natuurkundelaboratorium gaat dienen als proeftuin voor de ontwikkeling van technologie voor toekomstige zwaartekrachtsgolfdetectoren.
maandag 8 november 2021
Medisch en technisch kunnen doktoren steeds meer. We staan bijvoorbeeld aan de vooravond van de geboorte van een waaier aan nieuwe gentherapieën, waarmee zeldzame aandoeningen plotseling behandeld kunnen worden. Indrukwekkend en hoopgevend. Maar het is één van de grote factoren in de explosie van zorgkosten die de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) voorziet bij ongewijzigd beleid. Van 1970 tot nu is het deel van de overheidsgaven dat naar zorg gaat, gegroeid van 6% naar 22% , terwijl bijvoorbeeld onderwijs gedaald is van 15 % naar 12 %.
donderdag 4 november 2021
In vijf jaar tijd is het Roboat project uitgegroeid van kleine prototypen (90 bij 45 cm) die rondvoeren in het zwembad van MIT, naar twee full scale (4 bij 2 m) boten die tijdens een demo eind oktober autonoom door de Amsterdamse grachten voeren.
donderdag 21 oktober 2021
Het Europees Parlement wil volgend jaar niet bezuinigen, maar juist 305 miljoen euro extra aan het onderzoeksprogramma Horizon Europe besteden. Nu volgen onderhandelingen met de regeringsleiders.
woensdag 20 oktober 2021
Spoorverzakkingen bij spoordijken zijn een groeiend, ingewikkeld en duur probleem dat met zicht op meer en zwaarder treinverkeer en klimaatverandering alleen maar verder zal groeien. De TU Delft, ProRail en Deltares gaan de komende vijf jaar samen onderzoek doen naar oplossingen. Hiervoor tekenden ze begin oktober de overeenkomst voor het Research Program RESET.
dinsdag 12 oktober 2021
Elektrische fietsen zijn een succes. Afstanden die eerst te ver (en vermoeiend) waren zijn ineens binnen bereik, zonder gedoe met ov of auto. Maar dat opladen… Je moet óf gaan klungelen met een kabel, óf je haalt telkens de accu van je fiets en sleept het ding heen en weer om binnen te laden. De oprichters van de Delftse startup TILER bedachten een draadloze oplossing: een oplaad-stoeptegel.