Onderzoek & R&D | Technisch Weekblad
Onderzoek & R&D

Lichte daling UT in QS-ranking

donderdag 11 juni 2020

De UT staat op plek 197 in de vandaag verschenen QS-ranking, een daling van 11 plekken ten opzichte van de ranglijst van vorig jaar. Toch staat de UT er relatief gezien beter voor; de lijstmakers scharen de UT dit jaar onder de 17 procent best presterende universiteiten wereldwijd.

Meer fiscale ondersteuning R&D-kosten

vrijdag 5 juni 2020

De Nederlandse overheid heeft vorig jaar € 7,1 miljard aan R&D-kosten fiscaal ondersteund via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Dat is 5% meer dan in 2018 en zelfs 13% meer dan in 2015, hoewel het aantal ondernemingen dat gebruikmaakt van de regeling al enkele jaren gestaag daalt van 22.980 in 2015 naar 20.045 vorig jaar. Dit blijkt uit het jaarverslag over de WBSO door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

CvB-voorzitter Smits (TU/e) komt op voor Horizon Europe

donderdag 4 juni 2020

Volgens de Europese Commissie mag de coronacrisis niet van invloed zijn op het budget van Horizon Europe, het EU-programma voor onderzoek en innovatie. Gaan de lidstaten en het parlement daarmee akkoord? Collegevoorzitter Robert-Jan Smits, verantwoordelijk voor het voorafgaande programma Horizon 2020, pleit voor behoud van het budget. “Ook deze crisis maakt weer eens duidelijk dat politici alleen besluiten kunnen nemen op basis van data en gegevens van wetenschappers.”

Ventilatie mogelijk belangrijk bij coronabestrijding

donderdag 28 mei 2020

In slecht geventileerde ruimtes kunnen kleine hoest- of spreekdruppeltjes minutenlang in de lucht blijven hangen. Dat ontdekten Amsterdamse fysici en medici met een laserlichttechniek. Dit kan betekenen dat het ventileren van publieke ruimtes, zoals restaurants, openbaar vervoer, verzorgingstehuizen en ziekenhuizen, belangrijk is om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad The Lancet Respiratory Medicine.

De hyperspectrale toekomst

donderdag 28 mei 2020

Waar het menselijk oog en een gewone camera maar drie kleuren zien, ziet de hyperspectrale camera er honderden. Het is een opkomend veld dat talloze mogelijkheden biedt. Wat zien deze camera’s, wat kun je ermee en hoe wordt het toegepast?