Onderzoek & R&D

De (on)menselijkheid van algoritmes

dinsdag 3 maart 2020

In een tijd waarin de overheid experimenteert met algoritmes, laat buitenpromovenda Siri Beerends van zich horen. Als cultuursocioloog en buitenpromovenda aan de faculteit BMS kijkt zij kritisch naar ons vertrouwen in algoritmes. ‘Het is gevaarlijk om te denken dat computers objectief zijn. De systemen die we maken, hebben precies dezelfde vooroordelen als wij.’

Internet der dieren in 2020 operationeel Premium

donderdag 27 februari 2020

Vorig jaar berichtte TW 7 onder de kop Internet der Dieren over het Duits-Russische en aanvankelijk ook Nederlandse project ICARUS International Cooperation for Animal Research Using Space. In het kader van dit project worden uiteindelijk tienduizend diersoorten, waaronder vijftig miljard vogels, van miniatuurzenders voorzien waarmee ze vanuit het International Space Station ISS, het internationale bemande ruimtestation kunnen worden gevolgd, zodat klimaatveranderingen, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen kunnen worden voorspeld.

DLR neemt ISTAR in ontvangst

vrijdag 21 februari 2020

Gisteren vond in het Duitse Braunschweig de officiële roll-out van ISTAR plaats. ISTAR is het nieuwe onderzoeksvliegtuig van het Duitse instituut voor lucht- en ruimtevaart DLR).

Autonoom op zeemijnenjacht

donderdag 13 februari 2020

Onderzoeksinstituut MARIN heeft de mAUV ontwikkeld, een modulair autonoom onderwatervaartuig waarmee het onderzoekt hoe ze een AUV (autonomous underwater vehicle) optimaal kunnen besturen en autonoom missies kunnen laten uitvoeren. De mAUV is 3 m lang, heeft een topsnelheid van 3,6 km/h en heeft een accuduur van twee uur. Onlangs demonstreerde MARIN het vaartuig door het manoeuvres uit te laten voeren rond een zeemijn. Het opsporen daarvan is een van de toepassingen.

Levend beton dankzij cyanobacteriën

maandag 3 februari 2020

Het recept voor levend beton is simpel: vermeng cyanobacteriën (Synechococcus) plus hun voedsel in warm water met zand en gelatine uit de supermarkt en voilà de micro-organismen gaan keihard aan het werk. Ze absorberen CO2 voor hun fotosynthese en ze scheiden de calciumcarbonaat af waarmee de zanddeeltjes in de oplossing zich aan elkaar vasthechten en een matrix vormen.