woensdag 6 oktober 2021
Een Amerikaan, een Duitser en een Italiaan krijgen de Nobelprijs voor de natuurkunde voor hun onderzoek naar klimaatverandering en naar patronen in chaotische systemen. Dat heeft het Nobelprijscomité zojuist bekendgemaakt.
maandag 4 oktober 2021
Het Nederlandse elektriciteitsnet is nu niet klaar voor de toekomst. Daar wil het op vrijdag 1 oktober geopende Electrical Sustainable Power Lab (ESP Lab) in Delft verandering in brengen. Er zullen nieuwe, soms slimme, componenten ontwikkeld en getest worden in relatie tot het gehele energiesysteem om de veiligheid van het net te waarborgen. Het lab is een samenwerking tussen de TU Delft, de overheid en andere partners zoals netbeheerder TenneT.
vrijdag 1 oktober 2021
Ruim een kwart van alle professoren aan de Nederlandse universiteiten is nu een vrouw, blijkt uit de nieuwste cijfers. De meeste universiteiten hebben hun streefcijfers behaald. Gemeten over de laatste vijf jaar is de TU/e na de Erasmus Universiteit de sterkste groeier.
vrijdag 1 oktober 2021
De UT viert dit jaar haar twaalfde lustrum en reikt tijdens de dies natalis op 26 november vier eredoctoraten uit. De onderscheidingen gaan naar IPCC-covoorzitter Debra Roberts, cybersecurity-expert Jaya Baloo, fysicus en wetenschapsbestuurder Wim van Saarloos en Prins Constantijn, het gezicht van de start-uplobby in Nederland.
vrijdag 17 september 2021
Technische studenten richten een ‘waterstofschap’ op om drempels voor waterstoftechnologie te slechten. Ook op andere vlakken zetten zij hun gevoel voor urgentie om in actie.
woensdag 15 september 2021
Het waren spannende uren voor een groep studenten van de Belgische Universiteit Hasselt begin september. Hun magnetometer OSCAR-QUBE arriveerde in het ruimtestation ISS en werd geïnstalleerd door de Franse ESA-astronaut Thomas Pesquet. De studenten konden de installatie live volgen in het Space Applications Services Zaventem. Hun diamantgebaseerde quantummagnetometer gaat aan boord van het ISS metingen uitvoeren om het magnetische veld rond de aarde in kaart te brengen.
woensdag 15 september 2021
Als het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) nieuwe onderzoeksschepen laat bouwen, kun je ervan uitgaan dat het ambitieuze projecten worden. Het onderzoeksinstituut waarschuwt immers regelmatig voor de gevolgen van een opwarmende aarde. Wat technisch redelijkerwijs mogelijk is om de milieu- en klimaatimpact te reduceren, zal het NIOZ op deze schepen willen realiseren.
vrijdag 3 september 2021
Het waren iconische beelden: Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht en tevens kartrekker op het gebied van gecultiveerd vlees, presenteert in 2013 voor een groot publiek de allereerste kweekvleesburger aan twee voedseldeskundigen. De kostprijs: maar liefst een kwart miljoen euro. Gelukkig was het oordeel van deze deskundigen, weliswaar vergezeld van enige opbouwende kritiek, overwegend positief. De deur naar een wereld waarin consumentenvlees kunstmatig wordt ontwikkeld, zonder het houden en slachten van een levend dier, was officieel geopend. Inmiddels zijn we zeven jaar verder en lijkt de deur niet te zijn platgelopen. Het is opmerkelijk stil rondom kweekvlees, en dat terwijl de consumptie van conventioneel vlees blijft toenemen. Hoe staat het ervoor met de huidige ontwikkelingen in de kweekvleesmarkt? Wanneer kunnen we de eerste laboratorium-steak op ons bord verwachten?