donderdag 22 oktober 2020
Nano comes to life is een belegd broodje: het beleg verhaalt over (de geschiedenis van) fascinerende wetenschap, de broodjes zijn een droog cultuurwetenschappelijk relaas.
dinsdag 20 oktober 2020
Bij alle ophef over een majesteitelijke vliegvakantie naar Griekenland geeft de Britse prins William het goede voorbeeld met zijn dit jaar aangekondigde Earthshot Prize. De komende 10 jaar zijn er jaarlijks 5 prijzen van £1 miljoen per stuk voor wilde ideeën om milieuproblemen op te lossen. De prijzen worden, in tegenstelling tot oeuvre-bekroningen als de Nobelprijs en de Finse Millennium Technology Prize, besteed aan de realisatie van het idee zelf. De verwijzing naar de Moonshot van John F. Kennedy (binnen 10 jaar een man op de maan) is bewust. Gezamenlijke grote doelen inspireren.
maandag 19 oktober 2020
Er zitten allerlei haken en ogen aan het ideaal van open science, erkent wetenschapsactivist en hoogleraar Frank Miedema. Maar de wetenschap moet echt de ramen opengooien.
donderdag 8 oktober 2020
Lennart van der Burg (TNO) maakt zich zorgen over het verschil tussen woord en daad als het gaat om de ontwikkeling van groene waterstof. Er worden torenhoge ambities geformuleerd, maar er gebeurt nog te weinig om die te realiseren. Industrialisatie van de sector is volgens Van der Burg noodzakelijk: 'Elektrolysers moeten goedkoper worden, efficiënt draaien en op grote schaal beschikbaar worden. Nu worden de onderdelen van elektrolysers nog met de hand gefabriceerd.'
woensdag 7 oktober 2020
Deze Triceratops-schedel raakte in 1950 tijdens het transport van Wyoming in de VS naar Nederland beschadigd. De zogeheten ‘Skull 21’ werd destijds met beperkte middelen hersteld. De afgelopen twee jaar heeft Science Centre Delft gewerkt aan een betere, wetenschappelijk correcte restauratie van de schedel. De Triceratops Prorsus is een dinosauriër die 68 tot 66 miljoen jaar geleden leefde.
vrijdag 2 oktober 2020
Een gesprek met Lennart van der Burg (TNO) over ‘de heilige graal uit het klimaatakkoord’: groene waterstof. 'Er zijn mooie doelstellingen, maar zonder stimulering en verdere technologische ontwikkeling gaat het niet gebeuren'.
dinsdag 29 september 2020
Het Nederlandse ruimte-instrument SPEXone is flink door elkaar geschud en gerammeld. Daarna onderging de apparatuur grote temperatuurveranderingen; het werd verhit tot 60°C en vervolgens wisselende de temperatuur tussen 50°C en -30°C. Het instrument slaagde met vlag en wimpel voor deze omgevingstesten.
vrijdag 25 september 2020
Studenten komen soms met briljante ideeën, maar wie is daar dan de eigenaar van: de studenten zelf of hun universiteit? Met nieuwe richtlijnen hopen de universiteiten voor meer duidelijkheid te zorgen.