Onderzoek & R&D | Technisch Weekblad
Onderzoek & R&D

Het belang van R&D in NL

vrijdag 18 juni 2021

Bij deze TW ontvangt u onze jaarlijkse inventarisatie van R&D-uitgaven bij Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. ASML staat weer met stip op één, met meer dan twee miljard euro aan budget voor onderzoek en ontwikkeling. De chipmachinefabrikant heeft alles meezitten momenteel, waardoor ze ook nog een sympathieke bijdrage aan het zorgpersoneel konden leveren tijdens de pandemie. Er is namelijk (1) een chiptekort en (2) de meeste grote trends die we zien in de wereld vereisen toenemende rekenkracht in chips. En daarmee valt ook de rest van ons R&D-onderzoek, dat overigens door de vrijwilligheid waarmee bedrijven meedoen nog verre van compleet is, op zijn plaats.

R&D in Nederland: een 50/50 verdeling in coronajaar

vrijdag 18 juni 2021

Vorig jaar bereikten de R&D-uitgaven van de Nederlandse bedrijven een hoogtepunt. Dit keer ziet slechts de helft van de bedrijven die onze enquête invulde zijn R&D-uitgaven stijgen in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit de cijfers van de nieuwste R&D Top 30 Bedrijven en R&D Top 15 Kennis- en Onderzoeksinstituten, een inventarisatie die TW jaarlijks uitvoert. Ook bij de vijftien kennis- en onderzoeksinstituten, die dit jaar hebben deelgenomen aan ons onderzoek, is het budget bij de helft van de partijen lager uitgevallen in vergelijking met het jaar daarvoor.

Optische draadloze verbinding van 10 Gbit/sec

donderdag 17 juni 2021

Aircision en TNO hebben eind mei een optische draadloze verbinding van 10 Gbit/sec over 2,5 km gerealiseerd. Het is een eerste veldtest voor wat uiteindelijk moet leiden tot een manier om afgelegen gebieden van een snelle internetverbinding te voorzien.

Waarom de toekomst van Lightyear er zonnig uitziet

donderdag 17 juni 2021

Patrick Gunneman is al ruim 10 jaar WBSO-adviseur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In die tijd heeft hij flink wat aanvragen beoordeeld van bedrijven die met de WBSO-regeling de financiële lasten van hun R&D-projecten willen verlagen. Toen de aanvraag van Lightyear – ontwikkelaar van de zonneauto – binnenkwam, is hij daar eens goed voor gaan zitten. Deze aanvraag was namelijk aanmerkelijk anders dan de gebruikelijke aanvragen.

‘Hier komt de wereld van R&D en duurzaamheid bij elkaar’

donderdag 17 juni 2021

Iris (25) startte haar carrière als R&D Chemist, nadat ze een Master Chemie cum laude afrondde. In Utrecht gaat ze nu elke dag op de racefiets naar haar werk bij Keune Haircosmetics. Daar zorgt ze voor een meer duurzame productontwikkeling. Zoals een zilvershampoo die met de helft aan chemische pigmenten dezelfde kleurafgifte bereikt. “Hier komen alle werelden bij elkaar die belangrijk zijn in mijn werk.”