Onderzoek & R&D | Technisch Weekblad
Onderzoek & R&D

De allerkleinste kerstboom

maandag 21 december 2020

De kleinste kerstboom in Nederland (en waarschijnlijk zelfs in de hele wereld), is gemaakt door Maura Willems, student technische natuurkunde aan de TU Delft. Bovenin het boompje prijkt een minuscule piek.

Testvluchten boven Engbertdijksvenen

maandag 21 december 2020

Veel wetenschappers vinden het een verademing om hun lab of laptop even achter zich te kunnen laten en ‘het veld’ in te gaan – letterlijk zelfs, in het geval van ICT-onderzoeker Panagiotis Nyktas en NRM-masterstudent Douglas Gichangi. In Engbertdijksvenen werken ze aan een project om met geavanceerde technologie de populatie wilde zwijnen in kaart te brengen.

'IP is basis-infrastructuur van kenniseconomie'

woensdag 16 december 2020

Strategische plannen op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie zijn dit jaar abrupt doorkruist door de realiteit van het coronavirus. Met zicht op werkende vaccins en een economie die mogelijk een V-vormig herstel gaat vertonen, blikken we met Octrooicentrum Nederland (onderdeel van RVO) vooruit op trends en ontwikkelingen voor volgend jaar.

‘‘Off grid’ wint ijzerpoeder van andere energiedragers’

dinsdag 8 december 2020

IJzerpoeder gaat een belangrijke rol spelen in een duurzaam energiesysteem, denken Philip de Goey (PG) en Tim Spee (TS) van de TU/e. Het is veiliger en compacter dan alternatieven als waterstof en ammoniak. De Goey (hoogleraar verbrandingstechnologie) en Spee (projectleider van het Metal Power consortium) zien de circulaire brandstof als hét medium om wind- en zonne-energie van ver weg naar Nederland te vervoeren.

Nationale Wetenschapsagenda verdeelt 93 miljoen euro

vrijdag 4 december 2020

Is de kust nog goed beschermd? Hoe versterken we de democratie? Hoe blijven antibiotica in de toekomst effectief? Met 93 miljoen euro gaan 21 consortia van universiteiten, hogescholen, stichtingen en bedrijven aan de slag met urgente vraagstukken. Bij deze toekenningsronde is de TU/e bij geen enkel project penvoerder en maar bij vier projecten medeaanvrager.