Onderzoek & R&D | Technisch Weekblad
Onderzoek & R&D

Vervolgonderzoek naar trillende sokken

vrijdag 25 september 2020

Na veelbelovende, kleinschalige tests onderzoeken het Medisch Spectrum Twente en het RadboudUMC of trillende sokken Parkinsonpatiënten helpen om beter te lopen. Uitvoerend onderzoeker is UT-alumnus Emilie Klaver, die vorig jaar afstudeerde als technisch geneeskundige. Ze zoekt nog zo’n twintig proefpersonen.

Proeftuin voor oplopende temperatuur geopend

donderdag 24 september 2020

De temperatuur loopt steeds vaker op, zoals het record van 35°C in september toont. Nederlandse steden zijn niet gebouwd op hitte en hebben aanpassingen nodig. Daarom is op 14 september het HittePlein bij de TU Delft geopend.

De bodem als betrouwbare warmtebatterij

donderdag 24 september 2020

In wat eens de directiekamer van het Shell-lab in Rijswijk was, belegde de TNO-afdeling Energietransitie op 9 september een sessie met als thema: ‘naar een betrouwbaar, betaalbaar en rechtvaardig duurzaam energiesysteem’. Waar tot voor kort alles draaide om olie en gas, ging het nu – Shell heeft zich teruggetrokken aan de andere kant van de Lange Kleiweg – over energie uit zon, wind en de bodem. Ook een grote boorinstallatie heeft TNO van de overbuurman overgenomen. Maar die dient nu voor onderzoek naar diepe aardwarmte, boormaterialen en warmteopslag. ‘Het lab is omgekat’, aldus Frank van Bergen, programmamanager warmteopslag van TNO.