Onderzoek & R&D | Technisch Weekblad
Onderzoek & R&D

Levende producten printen met uniek materiaal op basis van algen

woensdag 12 mei 2021

Wetenschappers aan de TU Delft hebben een robuust, maar tegelijkertijd flexibel materiaal gemaakt van levende algen. Zij gebruiken hiervoor 3D-printers, in combinatie met een nieuwe bioprinttechniek. Het materiaal is 100% organisch, biologisch afbreekbaar en kent veel toepassingen, zoals kunstmatige bladeren of levende sensoren.

Kabinet wil geen ‘zwarte lijst’ met Chinese universiteiten

maandag 10 mei 2021

Het is goed mogelijk dat Delftse kennis via Chinese onderzoekers terugvloeit naar het Chinese leger. Toch ziet het kabinet niets in strenge screenings en zwarte lijsten en houdt het vast aan de huidige plannen voor meer ‘kennisveiligheid’. Volgens demissionair minister Van Engelshoven werkt ook de TU/e samen met Chinese universiteiten die een nauwe band hebben met defensie.

Snellere betrouwbare coronatest ontwikkeld door TNO

maandag 10 mei 2021

Spoedig nadat het coronavirus ook in Nederland was vastgesteld, volgden de tests door medisch microbiologische labs en de GGD. Inmiddels zijn er ook sneltests voor thuisgebruik, al kunnen deze qua nauwkeurigheid niet tippen aan de PCR-test die de GGD’s uitvoeren. Een test die dat wél kan, is de door TNO ontwikkelde LAMP-test.

Dat meen je niet…. Vliegdekschepen in de lucht

donderdag 29 april 2021

Vliegdekschepen behoren tot het duurste oorlogstuig van de wereld. De USS Gerald R. Ford (100.000 ton) kostte bij oplevering $13 miljard. In verschillende recente oorlogen stelden de vliegdekschepen de VS (die 11 grote exemplaren hebben; meer dan de rest van de wereld samen) in staat om de luchtmacht mee te nemen zonder grondbases in de buurt. In de confrontatie met een modern leger als het Chinese lijken vliegdekschepen echter achterhaald, doordat enerzijds de reikwijdte van gevechtsvliegtuigen is afgenomen tot 1.000 km (500 km voor het vliegtuig en 500 km voor de munitie), terwijl anderzijds de vuurkracht van ballistische raketten almaar toeneemt. De gevreesde Chinese DF-26, die vanaf een vrachtwagen kan worden afgevuurd houdt vliegdekschepen op minstens 1.600 km van de kust. Te ver dus, om van nut te zijn als drijvend vliegveld voor gevechtsvliegtuigen, tenzij die vliegtuigen onderweg kunnen bijtanken.

Dual use

woensdag 28 april 2021

Technologie is dubbelzinnig, meer dan dubbelzinnig. Ze is macht, ze is geld, ze is een speelbal van krachten. Haar op ethisch verantwoorde wijze te gebruiken blijft een hachelijke onderneming. Dat alles bedacht ik bij het zien van ‘In de ban van de bom’, een documentaire over klokkenluider Frits Veerman, en bij de lectuur, online, van een artikelenserie over China en de TU Delft.

Van kouwe fusie naar lauwe fusie

woensdag 28 april 2021

Kernfusie op de keukentafel: het zou mooi van pas komen nu het wereldwijd wentelt van de problemen die fossiele brandstoffen aanrichten. Helaas, sinds Stanley Pons en Martin Fleischmann in 1989 aan de wereld openbaarden dat ze kernfusie hadden waargenomen op kamertemperatuur, is het fenomeen omgeven met kwade reuk.

TNO biedt Europa een spatscherpe blik op de zon

maandag 26 april 2021

TNO gaat de flexibele secundaire spiegel ontwerpen voor de toekomstige European Solar Telescope (EST). Met de opdracht is een bedrag van € 495.000 gemoeid. De telescoop moet in 2027 in gebruik genomen worden op Tenerife of La Palma. Het is dan de grootste en krachtigste zonnetelescoop ter wereld: de hoofdspiegel krijgt een diameter van 4,2 m.