Onderzoek & R&D | Technisch Weekblad
Onderzoek & R&D

TNO biedt Europa een spatscherpe blik op de zon

maandag 26 april 2021

TNO gaat de flexibele secundaire spiegel ontwerpen voor de toekomstige European Solar Telescope (EST). Met de opdracht is een bedrag van € 495.000 gemoeid. De telescoop moet in 2027 in gebruik genomen worden op Tenerife of La Palma. Het is dan de grootste en krachtigste zonnetelescoop ter wereld: de hoofdspiegel krijgt een diameter van 4,2 m.

TU/e'ers Keita Ito en Willem Mulder krijgen ERC-beurs

zaterdag 24 april 2021

De Europese Unie gaat met de ERC-beurs in totaal 5,25 miljoen steken in baanbrekend onderzoek naar scoliose en afstoting van transplantatieorganen aan de TU/e. De twee projecten zullen worden geleid door Keita Ito en Willem Mulder, vooraanstaande onderzoekers op het gebied van biomedische technologie.

Lasercommunicatie voor vliegtuigen

donderdag 15 april 2021

Om lasercommunicatie voor vliegtuigen mogelijk te maken zijn Airbus en TNO het programma UltraAir gestart. Hierbij gaan ze een demonstratiemodel ontwikkelen, bouwen en testen om laserverbindingen mogelijk te maken tussen vliegtuigen en satellieten in geostationaire banen op ongeveer 36.000 kilometer hoogte.

Elektronenmicroscoop 20 keer sneller

dinsdag 13 april 2021

Dankzij een slimme truc is het onderzoekers van de TU Delft gelukt om beeldvorming met een elektronenmicroscoop tot een factor twintig te versnellen. Een afbeelding waar een elektronenmicroscoop eerst een week over zou doen, kan hierdoor in een dag (of een nacht) gemaakt worden.

Camerabewaking voor veiligere patiëntenzorg

donderdag 8 april 2021

Op een doorsnee ziekenhuisafdeling is geen continue monitoring van de patiënt aanwezig. Een verpleegkundige komt elke paar uur even kijken. Als er tussen die perioden in iets mis gaat, wie slaat dan alarm? ‘Van alle complicaties en onverwachte overlijdens in het ziekenhuis vindt 40% op een gewone verpleegafdeling plaats,’ zegt Sveta Zinger, hoofddocent electrical engineering van de Technische Universiteit Eindhoven.

IEEE voorziet technische mijlpalen in 2021

donderdag 11 maart 2021

De pandemie bleek in 2020 een stimulans voor biotch en AI, maar in andere sectoren zorgde het virus voor vertragingen in R&D en productontwikkeling. Het tijdschrift IEEE voorspelt nu optimistisch dat 2021 weer een goed jaar zal zijn met veel mijlpalen op het gebied van de technologie. Hieronder een aantal belangrijke ontwikkelingen.