Onderzoek & R&D | Technisch Weekblad
Onderzoek & R&D

Noord-Brabant koploper in uitgaven aan R&D

dinsdag 9 maart 2021

Bedrijven, instellingen en het hoger onderwijs gaven in 2019 iets meer dan 17,5 miljard euro uit aan Research en Development (R&D). Noord-Brabant is koploper, bijna 30 procent van de landelijke private uitgaven aan R&D komen uit die provincie, met name uit de regio rondom Eindhoven.

TU Delft onderzoekt meewind Thialf

donderdag 4 maart 2021

Tijdens de recente schaatswedstrijden in het ijsstadion Thialf werden er behoorlijk wat toptijden neergezet, waaronder het wereldrecord op de 10 kilometer door de Zweed Nils van der Poel. Verschillende schaatsers en coaches lieten hun twijfel blijken over de luchtstromen in de ijstempel in Heerenveen.

Plasma-reactor maakt goedkope kunstmest

donderdag 4 maart 2021

Onderzoekers van de TU/e hebben een kleine plasma-reactor ontwikkeld om goedkope kunstmest te maken van zonlicht, water en lucht. Dit kan uitkomst bieden voor kleine boeren, omdat de reactor eenvoudig geïnstalleerd kan worden en duurzaam en efficiënt werkt.

Vliegen op waterstof

donderdag 4 maart 2021

Het duurt nog tot het najaar voordat het vliegtuig Phoenix PT daadwerkelijk zal vliegen op vloeibare waterstof, maar studententeam AeroDelft kon toch niet trotser zijn. Na twee jaar onderzoek presenteerden de studenten vrijdag 26 februari het eerste prototype van het op een zweefvliegtuig lijkende toestel.

Heliumbellen en laser helpen schaatsers naar snellere tijden

woensdag 3 maart 2021

Schaatsers rijden tijdens een rit vooral tegen een onzichtbare tegenstander: lucht. Het is een tegenstander van formaat; luchtweerstand is 80% van de totale weerstand van een schaatser. Met het meetsysteem Ring of Fire is de luchtweerstand van Nederlandse topschaatsers vorige week voor het eerst op ijs geanalyseerd.

Zweeds experiment geo-engineering onder vuur

dinsdag 2 maart 2021

Eind vorig jaar kondigde de Harvard universiteit aan in juni 2021 in het Esrange Space Center in het Zweedse Kiruna een onderzoeksballon te willen oplaten als startsein van het eerste experiment waarbij aerosolen hoog in de atmosfeer worden ingebracht om zonnestraling te blokkeren.