vrijdag 19 februari 2021
Kunstmatig intelligente computersystemen (AI) worden steeds beter in het verwerken van data. Ze kunnen een kat van een hond onderscheiden en gezichtsherkenning wordt steeds beter. Maar soms gaat het mis en levert AI een vreemd resultaat. Hoe dat komt is vaak onduidelijk. Niemand weet precies hoe de systemen tot een bepaalde conclusie komen. AI is een black box.
maandag 15 februari 2021
Dit is de TIGER X-1, een autonome robotwagen met zowel wielen als robotpoten. Het voertuig blinkt uit op moeilijk begaanbare terrein, zoals de jungle. Hij is bovendien inzetbaar op de maan of andere planeten, beloven de makers. Als rijden niet kan, gebruikt het zijn robotpoten om over obstakels heen te ‘stappen’.
woensdag 10 februari 2021
De hartslagvariabiliteit (HRV) van een persoon, gemeten door een Apple Watch, kan al zeven dagen voor een positieve test aangeven of die persoon besmet is met het coronavirus. Dat hebben onderzoekers van de medische instelling Mount Sinai in New York ontdekt.
woensdag 10 februari 2021
Lees niet verder wanneer je ongedwongen het tv-programma Wie is de Mol? wil blijven kijken. Haico Dorenbos, masterstudent Computer Science aan de Universiteit Twente, heeft een 'Moldel' gebouwd, een algoritme dat op basis van de uitzendingen kan voorspellen wie de Mol is: Marije (50%) of Splinter (40%).
vrijdag 5 februari 2021
Is een machine zonder sensoren bijna niet meer voor te stellen, ook sporters worden steeds vaker met sensoren gevolgd. De Sporter 4.0 heeft daardoor inzicht in zijn conditie en fitheid.
donderdag 4 februari 2021
In deze rubriek staat TW stil bij opmerkelijke feiten, die een verrassende blik werpen op de actualiteit. Deze keer viel ons oog op een artikel op tech-site Wired, waarin de moeizame relatie tussen islam en kunstmatige intelligentie (AI) wordt besproken.
donderdag 4 februari 2021
Intelligent materiaal dat leert door zichzelf fysiek te veranderen, kan de basis vormen van een compleet nieuwe generatie energiezuinige computers. Onderzoekers aan de Radboud Universiteit hebben ontdekt dat een netwerk van kobaltatomen het vermogen heeft om zichzelf aan te passen afhankelijk van de input die ze zagen.
donderdag 4 februari 2021
Software is de spil die Industrie 4.0 mogelijk maakt. Alles dat daaromheen draait – van sensoren en robots tot fabrikant en leveranciers – het staat via software automatisch met elkaar in contact. De mogelijkheden die dat biedt zijn nog lang niet allemaal benut. ‘Het gaat over connected zijn.’