Robotica & AI

Homo sapiens technologicus

donderdag 27 februari 2020

Het huwelijk van mens en machine is al sinds eeuwen een mogelijkheid die ons evenzeer bekoort als afschrikt. In een tijd van duizelingwekkende technologische innovatie is de kans op een bruiloft er niet kleiner op geworden.

Proeven met automatische trein

dinsdag 25 februari 2020

Zowel NS als Arriva hebben in de afgelopen maanden proeven gedaan met automatisch rijdende treinen. Het gaat om tests met Automatic Train Operation (ATO) Grade of automation 2, waarbij de computer wel de trein bestuurt, maar de machinist eindverantwoordelijk blijft voor het rijden van de trein en de interactie met de omgeving (deuren sluiten, kijken of het baanvak vrij is, enzovoort). ATO-systemen op dit niveau worden wereldwijd al veel toegepast in metro’s en andere vormen van licht railvervoer.

Wie ontmaskert de deepfakes?

donderdag 20 februari 2020

De directeur van een Brits bedrijf kreeg vorig jaar een telefoontje van zijn baas in Duitsland met het verzoek €220.000 over te maken naar een Hongaarse bankrekening. De Brit gehoorzaamde. Even later werd duidelijk– zo bericht de Wall Street Journal – dat hij digitaal was belazerd. Het telefoontje kwam van een oplichter die met AI-stemtechnologie het accent en de intonatie van de Duitse chef perfect nabootste. Het geld was weg en daarmee het vertrouwen in een alledaags telefoongesprek.

Rekenkracht of logisch nadenken?

donderdag 13 februari 2020

Voor het eerst heeft een door kunstmatige intelligentie (AI) ontworpen medicijn het tot de klinische tests gehaald in het ontwikkeltraject van een geneesmiddel. De Britse startup Exscientia en het Japanse Sumitomo Dainippon Pharma ontwikkelden een medicijn dat mogelijk werkt tegen compulsieve obsessieve stoornissen. Het molecuul (DSP-1181) kwam tot stand door een groot aantal mogelijke moleculen langs een groot aantal parameters te leggen, om uiteindelijk tot één nog niet bestaande stof uit te komen. Daarmee verkorten AI een onderzoekstraject van vijf jaar tot een jaar.

Preciezer opereren met kunstmatige intelligentie

donderdag 6 februari 2020

Het feit dat mensen nooit helemaal stil kunnen liggen, maakt opereren aan de hand van een MRI- of CT-scan een stuk lastiger. Promovendus Koen Eppenhof liet zien dat een algoritme op basis van deep learning kan worden gebruikt om die onvermijdelijke bewegingen te corrigeren.

Tip: Aaibare robots in de jungle

donderdag 30 januari 2020

De Britse publieke omroep BBC is begonnen met het uitzenden van het tweede seizoen van ‘Spy in the wild’. Het bijzondere aan deze serie natuurdocumentaires is dat veel beelden –letterlijk – geschoten zijn vanuit de ogen van speciaal geprepareerde dierrobots.

Facebook traint AI om te navigeren zonder kaart

dinsdag 28 januari 2020

Een team van Facebook AI heeft een versterkend leeralgoritme ontwikkeld waarmee een robot zijn weg kan vinden in een onbekende omgeving, zonder gebruik te maken van een kaart. Met behulp van alleen een dieptegevoelige camera, GPS en kompasgegevens bereikt een robot met behulp van het algoritme in 99,9% van de tijd zijn doel. Dit is een grote verbetering ten opzichte van eerdere inspanningen.